Transport Tycoon

Uit FOK!wiki
Ga naar: navigatie, zoeken

Introductie[bewerken]

Transport Tycoon
Transport Tycoon is een Tycoonspel waarin jij de baas van een vervoersbedrijf bent. Je begint standaard in 1950 en eindigt in 2050, echter de jaartallen kunnen worden aangepast tussen de periode 1920 en 2090. Het is de bedoeling om zoveel mogelijk geld te verdienen en de concurrentie voor te blijven. In het begin kun je wat ouderwetse vrachtwagens, boten, treinen en een vliegtuig kopen. In de loop van de tijd komen daar steeds nieuwere vervoersmiddelen bij. Eerst kun je bijvoorbeeld alleen een klein vliegveld bouwen maar later ook uitgebreidere (denk bijvoorbeeld aan meer landingsbanen). De treinen zijn eerst stoomtreinen, daarna diesels en daarna elektrische treinen. In 2000 krijg je de beschikking over Monorail. Dan kan je al je spoor gaan vervangen en met Monorail treinen gaan rijden. Nog verder in de toekomst krijg je de beschikking over Maglev (magneetzweefbaan) treinen, welke de snelste zijn in het spel. Bij de boten krijg je later de beschikking over hovercrafts en bij de vliegtuigen nog een vliegtuig dat veel lijkt op de Concorde.

De orginele versie van Transport Tycoon komt uit 1994 en werkt onder DOS, maar er is ook een Windows versie beschikbaar. Echter, doordat dit spel een grote hoeveelheid fans kent, zijn er de afgelopen jaren varianten van het spel gemaakt, in de vorm van TTDPatch en OpenTTD. TTDPatch is een "patch" van de Windows versie van Transport Tycoon DeLuxe zodat deze ook op Windows XP werkt (en veel functionaliteit toevoegt) en OpenTTD is een compleet opnieuw geschreven applicatie welke alleen nog de grafische files van Transport Tycoon gebruikt. Vooral OpenTTD is nog volop in ontwikkeling, er verschijnen regelmatig updates met nieuwe opties.


Waar kan ik het spel krijgen?[bewerken]

Een lijst van download locaties van verschillende veries kan je op volgende pagina terugvinden: http://www.tt-forums.net/viewtopic.php?t=3407

Verder heb je ofwel TTDPatch, ofwel OpenTTD nodig. Beide programma's voegen een hoop nieuwe functies toe aan het spel en zijn allebei nog steeds in ontwikkeling. Het verschil tussen deze twee programma's wordt hieronder uitgelegd.


TTDPatch[bewerken]

TTDPatch is geschreven door Josef Dexler en bevat vele nieuwe functies tenopzichte van de originele versie. TTDPatch bouwd verder op de oorspronkelijkse versie en breidt deze uit. Handige functies van TTDPatch zijn:

 • Path Based Signaling (PBS)
 • Newgrf ondersteuning - Nieuwe voertuigen, nieuwe afbeeldingen, nieuwe sets.
 • Elektrische spoorlijnen - Elektrische locomotieven kunnen alleen op elektrische spoorlijnen rijden. In tegenstelling tot OpenTTD vervangen de elektrische spoorlijnen in TTDPatch de monorail.
 • Realistische acceleractie - Deze functie is optioneel. Hiermee houden alle voertuigen rekening met factoren als wrijving, trekkracht en luchtweerstand.
 • Voor meer functies, zie de TTDPatch features pagina


OpenTTD[bewerken]

OpenTTD is een herschreven versie van Transport Tycoon en bevat net zoals TTDPatch veel nieuwe functies. Handige functies van OpenTTD zijn:

 • Betere AI
 • Grotere maps - Tot 16x groter dan in het originele spel
 • Verbeterde multiplayer - Met maximaal 10 mensen en 8 bedrijven online spelen, zowel LAN als internet
 • Autorail - Een handige tool om rails te slepen in elke richting
 • Betere stations - Groter, in welke vorm je maar wil, met de mogelijkheid om verschillende types stations samen te voegen
 • Voor meer functies, zie de OpenTTD features pagina


Handleidingen[bewerken]

Hieronder vind je handleidingen die je helpen om Transport Tycoon te begrijpen, en je leert er om betere netwerken te bouwen.


Nieuwe afbeeldingen[bewerken]

Deze nieuwe afbeeldingen werken in TTDPatch en OpenTTD. Deze lijst is gekopi�erd uit de Wiki


Op het forum[bewerken]

Op het Forum lopen twee soorten topics, het algemene Transport Tycoon topic, waar je kunt praten over zowel de originele Transport Tycoon, als OpenTTD en TTDPatch. Het andere topic is het OpenTTD Server topic, waar het over multiplayerservers van FOK!kers gaat.

Links[bewerken]