Executie (recht)

Uit FOK!wiki
Versie door Alicey (overleg | bijdragen) op 4 dec 2005 om 10:26 (Linkje)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken

De executie is de tenuitvoerlegging van een vonnis of andere executoriale titel door een gerechtsdeurwaarder of belastingdeurwaarder.

Wanneer een rechter een vonnis uitspreekt, is veroordeelde verplicht om aan dat vonnis te voldoen. Wanneer een veroordeelde niet binnen een redelijke termijn aan het vonnis voldoet, kan de gerechtsdeurwaarder worden ingeschakeld om over te gaan tot betekening en executie. Hierdoor is het niet mogelijk voor iemand om een vonnis zomaar naast zich neer te leggen.

Bij executie zal de gerechtsdeurwaarder altijd eerst het vonnis betekenen en in naam der koningen bevel doen om binnen 2 dagen te voldoen aan de inhoud van het vonnis. Afhankelijk van de inhoud van het vonnis kan de deurwaarder na de 2 dagen dwangmiddelen toepassen om zodoende de veroordeelde te dwingen aan het vonnis te voldoen, zoals beslaglegging, oplegging van dwangsommen, ontruiming en gijzeling.

In de praktijk zal een gerechtsdeurwaarder vaak enkele weken wachten met daadwerkelijke dwangmiddelen, en ook open staan voor afspraken wanneer een veroordeelde niet in staat is om direct te voldoen aan het vonnis. De deurwaarder zal hierbij nauw overleg voeren met de titelhouder.