Zonder koeien in de wei, loopt de boer de knecht voorbij
Dit spreekwoord is afkomstig uit dit topic in TTK.
Link naar forumpost
Oorsprong:[bewerken]
Dit spreekwoord vindt zijn oorsprong op de boerderij van Boer Teunissen. Zijn boerderij was een van de grotere melkproducenten in de regio Drachten. Om het werk op de boerderij wat makkelijker te maken, had boer Teunissen een knecht genaamd Gerben. Gerben was niet de hardste werker, maar als hij wat deed, dan deed hij het wel goed.
Het was het najaar van 1974, toen de schoonmoeder van boer Teunissen jeuk kreeg aan haar kleine teen, een teken dat er storm op komst was. En omdat boer Teunissen zijn schoonmoeder, die hij achter haar rug om regelmatig de lelijkste koe van zijn kudde noemde, graag te vriend wilde houden, luisterde hij maar naar haar. Samen met Gerben haalde hij de koeien naar binnen, waarna Gerben een hek aan de rand van de wei ging repareren.
Nu had boer Teunissen de gewoonte om als de koeien in de wei stonden, even de wei in te lopen en de dieren vriendelijk toe te spreken. Omdat de wei leeg was, liep de boer die dag echter langs de wei. Waarom zou hij ook de wei in gaan? Bovendien voelde hij de wind aantrekken en de eerste regendruppels vielen al naar benden. De wei passerend, had boer Teunissen niet in de gaten dat Gerben midden in de wei was uitgegleden en vervolgens in slaap was gevallen met zijn hoofd in een koeienvlaai.
Toen Gerben later de stal in kwam, onder de bagger, zei de boer dat hij het jammer vond dat hij Gerben niet had zien slapen. Zijn schoonmoeder, die ook in de stal was, zei toen:"Tja, zonder koeien in de wei, loopt de boer de knecht voorbij!"
Betekenis:[bewerken]
Deze uitspraak is een eigen leven gaan leiden en wordt gebruikt in situaties waarin iemand iets wat hij altijd doet een keer niet doet, en daardoor iets leuks mist.
Voorbeeld:[bewerken]
Altijd ging Felix op vrijdag even met een paar vrienden naar de stamkroeg. De ene keer dat hij niet ging, miste hij een pikante stripact van de bardames. Zonder koeien in de wei, loopt de boer de knecht voorbij.