Zeewier in de klompen hebben

Uit FOK!wiki
Ga naar: navigatie, zoeken

Dit spreekwoord is afkomstig uit dit topic in TTK.
Link naar forumpost

Oorsprong:[bewerken]

Klompen zijn een schoeisel dat al eeuwenlang meegaat. In de ouheid werden er al soortgelijke schoenen gedragen, en in de middeleeuwen waren ze vrij populair. Men deed er vanalles mee, en vooral in de boerengebieden werd weinig anders gedragen.

Dit spreekwoord vindt zijn oorsprong in Twente, waar de landbouwerij en veehouderij erg veel beoefend werden, en ook de klomp altijd werd gedragen. In die tijd (zo rond 1700) was het vrij normaal dat een man (boer) trouwde met iemand uit een dorp in de buurt, die ook thuis was op het land. Zo bleven zogezegd de klompen "schoon". Ook in Brabant was dit gebruik bekend.

Maar naarmate de tijd verstreek gebeurde het steeds vaker dat huwelijken werden gesloten tussen mensen die ver uit elkaar woonden en in het speciale geval dat er een 'importbruid' uit Zeeland, waar de visserij hoogtij vierde, gestrikt werd had dat gevolgen voor de boer. Een visser is namelijk niet zo thuis op een boerenbedrijf, en dus stond het garant voor een (soms tijdelijke) slechte handel.

Als iemand dus een bruid nam die niet uit de buurt kwam, dan werd de boer gewaarschuwd voor zeewier in de klompen. Kiek maar uut, anders kriet ie zeewier in zunne klompe!

Betekenis:[bewerken]

Je inlaten met verkeerd volk.

Voorbeeld:[bewerken]

Piet gaat de laatste tijd wel heel veel om met de jongens van het andere voetbalteam, straks krijgt ie zeewier in z'n klompen!