Steden verwijderen

Uit FOK!wiki
Ga naar: navigatie, zoeken

Inleiding[bewerken]

Heb je ook altijd last als net dat ene dorp precies op jouw spoorwegroute ligt? Of wil je net een station bouwen midden in de stad, omdat je er bijvoorbeeld een kolenmijn bij het centrum ligt? Online heb je daar je medespelers voor die enkele dingen kunnen verwijderen, maar als je Single player speelt kun je vaak maar ��n of twee stukjes verwijderen en dan beginnen de Local Authorities (de gemeenteraad) te zeuren. Hoe los je dit dan op? Dit kun je in een aantal stappen doen. Let op: dit is niet goedkoop! Doe dit dus alleen als je geld als water hebt. Als je dit niet hebt, is het vaak een veel betere optie om de rails om het dorp heen te leggen.

De beste railsnetwerken bestaan uit zoveel mogelijk recht spoor, zodat de treinen op topsnelheid kunnen blijven rijden. Omdat steden vaak in de weg zitten, en nogal moeilijk kunnen doen als je hele wijken begint te slopen, zijn hier wat kleine tips om dit toch voor elkaar te krijgen.


Begin met de duurst uitziende gebouwen[bewerken]

Als het lokale gemeentebestuur nog geen hekel aan je heeft, dus als je rating op "Erg Goed" of hoger staat, moet je beginnen met de duurste gebouwen te slopen. Het voetbalstadion, de kerk en hoge kantoorgebouwen zijn het moeilijkst weg te krijgen. Begin dus met deze weg te halen. Waarschijnlijk is na het slopen van enkele van deze gebouwen je rating dusdanig gezakt, dat je niks meer mag weghalen.


Vermijd stadsgroei[bewerken]

Koop de stukken land waar je net gebouwen hebt gesloopt, om te voorkomen dat de stad er nieuwe (dure) gebouwen neerzet. Dit doe je door het knopje met het kleine bordje aan te klikken in het 'Terreinvorming'-venster. Koop hierna stukken land om (het gedeelte van) de stad heen, waar je niet wil dat er nieuwe huizen verschijnen. Als je de hele stad weg wilt hebben koop je dus elk vakje dat om de stad heen staat.


Zet bomen neer[bewerken]

Gemeentes houden van bedrijven die bomen neerzetten. Om je rating te verhogen kun je in de buurt van de stad bomen plaatsen met de 'Plaats bomen' tool in het 'Terreinvorming'-venster. Je kunt in grote vakken bomen neerzetten door de cursor over de kaart te slepen. Plant alleen kleine boompjes, vaker bomen toevoegen voegt niets toe aan de reputatie. Als je rating niet hoog genoeg wordt om bomen te mogen plaatsen kun je grote stukken land slopen met de sloop-tool (het dynamietstaafje) in het 'Terreinvorming'-venster (let op je eigen rails / stations en let op water, want als je dit verwijderd wordt het nog duurder). Dit haalt je rating een klein eindje omlaag, maar je rating wordt uiteindelijk hoger als je het gesloopte land weer volplant met bomen. Je kunt deze stap een aantal keer herhalen, maar uiteindelijk zit je nog met een paar objecten die de gemeente niet snel laat verwijderen, omdat je reputatie niet hoog genoeg wordt door deze methode (het wordt hoogstens Goed en je hebt minstens Zeer goed of Geweldig nodig.


Wegen verwijderen[bewerken]

Alle stedelijke gebouwen worden maximaal 2 tiles van een weg gebouwd. Omdat wegen slopen ook nog eens minder erg gevonden wordt dan gebouwen slopen, is het verstandig om zo veel mogelijk weg te verwijderen. Zet hierna weer bordjes neer, zoals in #Vermijd_stadsgroei werd uitgelegd.


De laatste stukjes verwijderen[bewerken]

Kleine steden kunnen zonder al te veel problemen in hun geheel verwijderd worden, maar grotere steden kunnen problemen opleveren. Als je de punten om je rating omhoog te halen al meerdere malen hebt geprobeerd, en er geen voortgang in je rating is, kun je overgaan tot het omkopen van de gemeenteraad. Dit is een mogelijkheid die in OpenTTD en TTDPatch zit. Om de gemeenteraad om te kopen, klik je op de naam van een dorp of stad, dan op Gemeente (Local Authorities) en als je genoeg geld hebt (meer dan ��n miljoen euro) vind je daar de optie Koop de gemeenteraad om (Bribe the local authority). De kans bestaat dat je betrapt wordt bij het omkopen (7% pakkans), waarna je rating in 'Teleurstellend' verandert, en je een half jaar lang geen contact meer kunt hebben met de gemeenteraad.

Waar je aan moet denken[bewerken]

Als je de foutmelding krijgt dat je een stuk stad niet mag verwijderen, let dan wel goed op de stadsnaam. Het is geldverspilling als je de verkeerde stad zit om te kopen, of als je er een oerwoud van maakt.

Passagierslijnen[bewerken]

Je reputatie in een dorp of stad gaat ook omhoog als je een goedwerkende passagiers-, post- of goederenlijn in die gemeente hebt. Koop wel eerst het land om een stad, omdat door deze methode je stad ook sterk gaat groeien en dan moet je immers nog meer verwijderen. Deze methode gaat trouwens veel langzamer dan de bovenstaande, dus die is aan te raden.


Bronvermelding[bewerken]

Dit stuk is een compleet herschreven en uitgebreidere versie van de "Removing a city"-guide van #openttdcoop