Raad van State

Uit FOK!wiki
Ga naar: navigatie, zoeken

De Raad van State (RvS) adviseert regering en parlement over wetgeving en bestuur. Daarnaast is de Raad van State de hoogste algemene bestuursrechter. De voorzitter van de Raad van State is de Koningin maar de dagelijkse leiding ligt in de handen van de vice-president.

De geschiedenis van de Raad van State gaat terug tot 1531 toen keizer Karel V deze als belangrijkste adviesraad (Conseil d'Estat) instelde om landvoogdes van de Nederlanden Maria van Hongarije (zijn zus) bij te staan. Daarna is de Raad van State een belangrijke functie blijven vervullen, ook toen Nederland in de vorm van De Republiek zich van de Spaanse koning Filips II afscheidde.

De Raad van State is, na een arrest van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM), opgedeeld in een afdeling Wetgeving en een afdeling Bestuursrechtspraak. Het EHRM laakte in haar arrest de toenmalige dubbele functie van de Raad van State, als zowel hoogste bestuursrechter als adviseur bij wetgeving. Het EHRM zag dit als een aantasting van de scheiding der machten, waarop de Nederlandse regering besloot de Raad van State in twee afdelingen op te delen.

Links[bewerken]