Omgehakte bomen lijmen

Uit FOK!wiki
Ga naar: navigatie, zoeken

Dit spreekwoord is afkomstig uit dit topic in TTK.
Link naar forumpost

Oorsprong:[bewerken]

Dit spreekwoord gaat ver terug in de geschiedenis. Er zijn bewijzen gevonden dat er 36.000 jaar geleden al een primitieve vorm van lijm gebruikt is om stenen aan elkaar te lijmen, maar de oorsprong van dit spreekwoord dateert ongeveer uit de eerste eeuw.

In de scheepsbouw werd gebruik gemaakt van de gehele lengte van bomen om planken te maken die uiteindelijk de boeg zouden vormen. Omdat de planken toen nog niet zo perfect gevormd waren als tegenwoordig was het zo dat een boot die ongeveer klaar was nog lekken had. Dat was normaal. De meeste van die lekken gingen dicht nadat de boot enkele dagen in water geleden had (het hout zet dan uit), maar voor de grotere gaten, die weer te klein waren om ze met hout te dichten) werd lijm gebruikt.

Er is verwarring over de term omgehakte bomen. Het kan zo zijn dat het oorspronkelijk zo werd genoemd (in het Latijn), als een soort geuzennaam voor de planken, maar er zijn etymologen die beweren dat de oorspronkelijke vorm van het spreekwoord niet over omgehakte bomen (nebus), maar slechts over boten (navis). Maar iedereen weet dat door de loop van de tijd taal verandert en geen statisch geheel is en tegenwoordig is het dus gewoon met omgehakte bomen.

Betekenis:[bewerken]

Wanneer iemand omgehakte bomen lijmt betekent het dat bij een project de kleine foutjes nog verbetert en zorgt dat het eindresultaat pico bello in orde is.

Voorbeeld:[bewerken]

De tafels voor het bruiloftsfeest waren allemaal gedekt, alleen misten de bloemstukken nog. De weddingplanner ging er als een haas achteraan en zorgde dat de omgehakte bomen nog gelijmd werden voordat de receptie begon.