OP/trein backup

Uit FOK!wiki
Ga naar: navigatie, zoeken

Versie 8-8-2009

[img]http://peter.intheweb.nl/fok/trein/versie2/image.php[/img]
Hier alweer deel # in deze succesvolle reeks. Liefhebbers van de oude delen, komen [url=http://wiki.fok.nl/index.php/Treinen/Topics]hier[/url] aan hun trekken.

Er zijn een aantal vaak terugkomende vragen over het reizen met de trein. Hierbij de vraag en het antwoord:
- [url=http://forum.fok.nl/topic/1217398/3/50#63112071]Mag ik met mijn OV studentenkaart reizen in de ICE op de binnenlandse trajecten?[/url]

[b]De NS[/b]
De NS rijdt tegenwoordig, zoals waarschijnlijk wel bekend is, niet meer overal. Een aantal lijnen is aanbesteed, en aan goederenvervoer doet de NS niet meer. De NS is tegenwoordig opgesplitst in meerdere bedrijven, waarvan NS Reizigers, NS HiSpeed en NS Regio de bekendste zijn. Eerstgenoemde rijdt de binnenlandse NS-treinen, met een paar uitzonderingen. NS HiSpeed rijdt de naar het buitenland, waarvan op dit moment nog niets met 'HiSpeed' gaat, aangezien de HSL nog steeds niet in gebruik is. NS Regio rijdt op een aantal aanbestedingslijnen, zoals Zwolle-Kampen en Apeldoorn-Zutphen.


[b]Goederentreinen[/b]
In het goederenvervoer is de NS zoals eerder gezegd niet meer actief. Wel rijden er een aantal anderen, zoals Railion, ACTS, ERS Railways en nog een stuk of tien meer. In dit topic wordt vooral over reizigerstreinen gepraat, maar een goederentrein tussendoor is een leuke afwisseling.


[b]Internationaal[/b]
[u]Regionaal[/u]
Arriva: Nieuweschans - Leer
NMBS: Roosendaal - Antwerpen
DB Regio: Enschede - Münster, Heerlen - Aachen en Venlo - Hamm
PEG: Enschede - Dortmund

[u]Overig[/u]
Oldenzaal - Bentheim: IC-Berlin (Pimpelexpress)
Zevenaar - Emmerich: ICE International
Roosendaal - Antwerpen: Thalys & Beneluxtrein


[b]Materieel en vervoerders[/b]
Hieronder worden de vervoerders die in Nederland actief zijn besproken, samen met het materieel waarmee men rijdt. We beginnen met de regionale vervoerders.

[img]http://peter.intheweb.nl/fok/trein/versie2/arriva.jpg[/img]
[rimg=300]http://i196.photobucket.com/albums/aa60/mickster_swo/IMG_0419-1.jpg[/rimg]Arriva is actief in Groningen en Friesland, en ook op MerwedeLingeLijn (Dordrecht-Geldermalsen). Op alle trajecten wordt met Stadler GTW's gereden, door Arriva Spurts gedoopt. In het noorden zijn het de dieselversies. Zij rijden vanaf Leeuwarden op de trajecten naar Harlingen-Haven en Stavoren. Vanaf Groningen wordt gereden naar Roodeschool, Delfzijl, Nieuweschans en vanaf 2010 Veendam. Ook tussen de twee provinciehoofdsteden rijdt Arriva. Op de MerwedeLingeLijn wordt gereden met elektrische spurts.
Meer informatie over Arriva kun je [url=http://nl.wikipedia.org/wiki/Arriva]http://nl.wikipedia.org/wiki/Arriva[/url] vinden.


[img]http://peter.intheweb.nl/fok/trein/versie2/syntus.jpg[/img]
[rimg=300]http://farm4.static.flickr.com/3465/3752409823_b7a0e16b60_o.jpg[/rimg]Syntus rijdt in het oosten van het land. Het voert de treindienst uit op Tiel-Arnhem, Arnhem-Winterswijk, Winterswijk-Zutphen en Zutphen-Oldenzaal. Op het eerstgenoemde traject wordt met van NS gehuurde DM'90 (Buffels) gereden. Op de andere sporen is het de Lint die de dienst uitmaakt. Daarnaast rijdt men in opdracht van Connexxion op Almelo-Mariënberg, zie hieronder. Alle lijnen waarover gereden wordt, betreffen diesellijnen. Syntus viert momenteel haar tiende verjaardag.[img]http://peter.intheweb.nl/fok/trein/versie2/conxx.jpg[/img]
[rimg=300]http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/b/b6/Connexxion_5033.jpg/250px-Connexxion_5033.jpg[/rimg]Connexxion heeft de aanbesteding gewonnen op twee trajecten: Almelo-Mariënberg en Ede-Wageningen-Amersfoort. Op het eerstgenoemde traject rijdt Syntus met twee rode Linten, de kleuren van de Twents-concessie waartoe de lijn behoort. Op het andere traject rijdt Connexxion met de Protos. Deze trein is nog niet helemaal zonder kinderziektes, waardoor er geregeld gesneden moet worden in de dienst wegens te weinig dienstvaardige stellen. Er wordt dan een aantal Plan V-stellen op de baan gebracht. Deze zijn gehuurd van NS.[img]http://peter.intheweb.nl/fok/trein/versie2/veolia.jpg[/img]
[rimg=300]http://i196.photobucket.com/albums/aa60/mickster_swo/07062009/IMG_0613.jpg[/rimg]Veolia rijdt in het zuiden van het land, op de Maaslijn (Nijmegen-Roermond) en de Heuvellandlijn (Maastricht-Kerkrade). Net als Arriva rijdt men met Stadler GTW's, Veolia heeft deze "Velios" genoemd. Op de Maaslijn rijdt de dieselversie, op de Heuvellandlijn de elektrische. Daarnaast heeft Veolia Buffels gehuurd van NS voor de spitstreinen. De electrische GTW trekt behoorlijk sneller op dan de dieselversie. Sowieso verschilt het interieur nogal met de GTW-stellen van Arriva. (Met name de drie stoelen naast elkaar aan één kant van de trein). Plan V, dat hiervoor op deze trajecten reed. is er niet meer te vinden.


[img]http://peter.intheweb.nl/fok/trein/versie2/overige.jpg[/img]
[rimg=300]http://home.student.utwente.nl/m.i.n.rorik/foto/trein/Resize%20of%20IMG_7536.JPG[/rimg]Naast de treinen rijdt NS ook op 1traject met trams: de RijnGouweLijn (Gouda-Alphen a/d Rijn) wordt in samenwerking met de HTM gereden met A32-trams. Deze rijden wel op het gewone spoor, alleen de perrons zijn ervoor verlaagd. Voorheen reed NS ook met trams de dienst tussen Houten en Houten Castellum. Deze werd onderhouden met een tweedehands trams uit Hannover, op een apart spoortje. Dit omdat er geen ruimte in de dienstregeling was om reguliere stoptreinen hier te laten stoppen. Inmiddels is deze dienst opgeheven, om ruimte te maken voor de spooruitbreiding waarmee er een nieuw station Castellum komt waar de gewone stoptreinen kunnen stoppen. Zolang dit nieuwe station nog niet klaar is zet NS bussen in.


[img]http://peter.intheweb.nl/fok/trein/versie2/ns.jpg[/img]
[rimg]http://home.student.utwente.nl/m.i.n.rorik/foto/trein/fokts/Resize%20of%20IMG_3879.JPG[/rimg]De NS rijden de treinen die niet door de andere vervoerders gereden worden, en dat zijn er nogal wat. Daarvoor heeft de NS een groot aantal treinen tot zijn beschikking. Zowel getrokken treinen in de vorm van een locomotief en rijtuigen als treinstellen. Koplopers, V-IRM, SLT, Mat ´64, DD-AR en nog wat ander materieel. Hiervoor verwijzen we je graag door de [url=http://nl.wikipedia.org/wiki/Nederlandse_Spoorwegen]Wikipagina van NS[/url]. Daar wordt ook doorgelinkt naar andere verwante onderwerpen die met de trein te maken hebben. Denk aan dienstregelingen en alles wat erbij komt kijken. Alles hierover kun je natuurlijk ook bespreken in dit topic. Niet zelden worden onderwerpen meerdere keren besproken, dus schroom niet om ergens over te beginnen.

[img]http://peter.intheweb.nl/fok/trein/versie2/nshispeed.jpg[/img]
[rimg]http://home.student.utwente.nl/m.i.n.rorik/foto/trein/fokts/Resize%20of%20IMG_0732.JPG[/rimg]NS HiSpeed is de opvolger van NS Internationaal. Het rijdt de intercity naar Berlijn (7x per dag), de ICE naar Frankfurt (7x per dag), de intercity naar Brussel (elk uur) en de Thalys naar Parijs (wisselend).
De trein naar Berlijn rijdt in Nederland als gewone intercity, waardoor reizigers naar Enschede moeten overstappen in Hengelo. Hij wordt gereden door een 1700/1800-loc met daarachter negen Duitse IC-rijtuigen.
De Benelux-trein rijdt met een 1100-loc van de NMBS, met daarachter ICRm-rijtuigen in NS HiSpeed-kleurstelling. Achterop zit een stuurstandrijtuig in oude kleurstelling. Een aantal treinen rijdt al met een groene of rode Traxx-loc, door de vele defecten aan 1100-locs en stuurstandrijtuigen. Als de HSL geopend wordt zal de Benelux hierop gaan rijden.
De Thalys is de enige trein waarmee niet met een normaal binnenlands kaartje mag worden gereisd. Bij de ICE is dit wel toegestaan, maar moet een toeslagkaartje van maar liefst twee euro gekocht worden.
Thalys en Benelux met 'nieuwe' priority-rijtuigen (gepimpt ICT materieel). [i]Als[/i] de HSL [i]ooit[/i] echt open gaat zullen deze treinen verhuizen naar de nieuwe hogesnelheidslijn.


[b]Verhalen[/b]
Sinds eind 2007 worden er af en toe verhalen geschreven over oude stations of spoorlijnen. De tot nu toe gemaakte verhalen staan hieronder. 
[url=http://forum.fok.nl/topic/1092742/1/50#54411736]Hoek van Holland Haven door von_Preussen[/url]
[url=http://forum.fok.nl/topic/1094640/2/50#54570191]Kesteren door Dr_Flash[/url]
[url=http://forum.fok.nl/topic/1096243/2/50#54697635]Uithuizen door Socios[/url]
[url=http://forum.fok.nl/topic/1096243/6/50#54791733]Buitenpost door Peterselieman[/url]
[url=http://forum.fok.nl/topic/1120314/4/50#56398775]Newcastle Central Station door bork[/url]
[url=http://forum.fok.nl/topic/1141262/3/50#57792976]IJmondlijn door von_Preussen[/url]

Nieuwe verhalen en reiservaringen zijn altijd welkom!

Hier onder een opsomming van interessante (foto)reportages die door diverse topicdiehards gemaakt zijn:

[url=http://forum.fok.nl/topic/1320549/3/50#71379798]Reis door België, met name op station Binch door Dr_Flash[/url]

[b]Regels[/b]
[img]http://www.smorgensindevroegte.nl/fok/Wegwezen.gif[/img]

Verboden voor [b]A[/b]chterlijke [b]T[/b]erugvind [b]B[/b]erichten. Game on!

Het staat iedereen vrij om de OP aan te passen. [sub]Deze OP is [url=http://wiki.fok.nl/index.php/OP/Trein]hier te vinden[/url][/sub] Dus laat je creativiteit de vrije loop!