OP/Geocaching

Uit FOK!wiki
Ga naar: navigatie, zoeken

De openingspost van het Geocaching-topic.

[img]http://dl.dropbox.com/u/3575400/Geocaching/icons/topicHeader.png[/img]

[img]http://dl.dropbox.com/u/3575400/Geocaching/icons/8.gif[/img][b]Wat is geocaching?[/b]
Kort samengevat is geocaching schatzoeken met behulp van een GPS-apparaat. 

Je zoekt op de website [url]www.geocaching.com[/url] een geocache die je wilt gaan zoeken. Bij deze geocache staan coördinaten, deze voer je in in je GPS-apparaat en vervolgens navigeer je naar deze coördinaten. Als je daar bent aangekomen kun je op zoek naar de daadwerkelijke geocache. Heb je deze gevonden dan vind je hierin een logboek. Hierin noteer je de datum en je geocaching-gebruikersnaam. Vervolgens leg je de cache weer op precies dezelfde plek terug, zodat een volgende geocacher deze ook weer kan vinden. Je hebt nu een geocache gevonden! Dit kun je op de website registreren, waarbij het voor de plaatser van de geocache leuk is als je er een verhaaltje bij schrijft.

In het volgende filmpje wordt op een eenvoudige manier uitgelegd wat geocachen is:
[youtube]http://youtu.be/-4VFeYZTTYs[/youtube]

[img]http://dl.dropbox.com/u/3575400/Geocaching/icons/8.gif[/img][b]Ik heb geen GPS, kan ik nu niet geocachen?[/b]
Als je geen los GPS-apparaat hebt wil dat nog niet zeggen dat je niet kunt geocachen. Heb je wellicht een smartphone met GPS? Voor de verschillende smartphones zijn er diverse apps om te kunnen geocachen!
Ook geen smartphone met GPS? Met een TomTom kan het ook. En sommige caches zijn met behulp van Google Maps en goed zoeken ook wel helemaal zonder GPS te doen, maar dat geldt lang niet voor alle geocaches.

[img]http://dl.dropbox.com/u/3575400/Geocaching/icons/8.gif[/img][b]Hoe groot is een geocache?[/b]
Geocaches zijn er in verschillende maten, maar ook in verschillende vormen. Op geocaching.com wordt bij de cachebeschrijving aangegeven welk formaat geocache je ongeveer moet zoeken:

[img]http://dl.dropbox.com/u/3575400/Geocaching/icons/micro.gif[/img] [i]Micro[/i] - minder dan 100 ml. Vaak zo'n doosje die vroeger om een fotorolletje zat.
[img]http://dl.dropbox.com/u/3575400/Geocaching/icons/small.gif[/img] [i]Small[/i] - tussen de 100 ml. en 1 liter. Vaak een broodtrommel.
[img]http://dl.dropbox.com/u/3575400/Geocaching/icons/regular.gif[/img] [i]Regular[/i] - tussen de 1 en 20 liter. Vaak een oude munitie-box.
[img]http://dl.dropbox.com/u/3575400/Geocaching/icons/large.gif[/img] [i]Large[/i] - 20 liter of groter.
[img]http://dl.dropbox.com/u/3575400/Geocaching/icons/other.gif[/img] [i]Other[/i] - Zie de cachebeschrijving voor meer informatie.

Wat in dit rijtje niet specifiek voorkomt, maar wat je wel steeds vaker ziet is de zogeheten nano. Dit is een zeer kleine geocache van ongeveer het formaat van het topje van je pink.

[img]http://dl.dropbox.com/u/3575400/Geocaching/icons/8.gif[/img][b]Welke soorten geocaches zijn er?[/b]
Net als dat geocaches er in verschillende maten zijn, zijn er ook verschillende soorten geocaches. Het soort geeft aan wat je er voor moet doen om de geocache te kunnen loggen. Dit zijn de meest voorkomende soorten in Nederland:

[limg]http://dl.dropbox.com/u/3575400/Geocaching/icons/traditional_72.gif[/limg][i]Traditional[/i] - Dit is zoals de naam al doet vermoeden het traditionele soort geocache, zoals geocaching ooit bedacht was. Bij een traditional is het zo dat op de cache-pagina op geocaching.com één coördinaat wordt gegeven. Om deze soort geocache te loggen voer je dit coördinaat in in je GPS-apparaat en vervolgens navigeer je daar naartoe. Op die locatie kun je meteen beginnen met zoeken naar de geocache.

[limg]http://dl.dropbox.com/u/3575400/Geocaching/icons/multi_72.gif[/limg] [i]Multi-Cache[/i] - Bij een multi-cache doe je meerdere locaties aan voordat je bij de daadwerkelijke cache-locatie aankomt. Je zult dus eerst een route moeten wandelen/fietsen/rijden/varen/... Wat je op de verschillende tussenlocaties moet doen is afhankelijk van de specifieke geocache. Het kan zijn dat je op zo'n tussenlocatie een nieuw coördinaat vind, maar het kan ook zijn dat je op die locatie een vraag moet beantwoorden en daarmee te weten komt wat de volgende locatie op de route is.

[limg]http://dl.dropbox.com/u/3575400/Geocaching/icons/unknown_72.gif[/limg] [i]Mystery/Puzzle[/i] - Dit is eigenlijk een "cacth-all" soort. Hieronder kunnen diverse soorten geocaches vallen, die (nog) niet onder een andere categorie vallen. Toch zijn dit meestal de puzzelcaches, wat wil zeggen dat je eerst een puzzel moet oplossen voordat je het coördinaat van de daadwerkelijke geocache zult vinden. Dit kan letterlijk een puzzel (cryptogram, sudoku, woordzoeker, ...) zijn, maar het kan ook zijn dat je een aantal vragen (over een bepaald onderwerp) moet beantwoorden en dat je met behulp van deze antwoorden een coördinaat kunt berekenen.

Andere soorten geocaches die je af en toe tegenkomt in Nederland zijn:
[img]http://dl.dropbox.com/u/3575400/Geocaching/icons/5.gif[/img] [i]Letterbox Hybrid[/i], [img]http://dl.dropbox.com/u/3575400/Geocaching/icons/1858.gif[/img] [i]Wherigo[/i], [img]http://dl.dropbox.com/u/3575400/Geocaching/icons/6.gif[/img] [i]Event cache[/i], 
[img]http://dl.dropbox.com/u/3575400/Geocaching/icons/earthcache.gif[/img] [i]Earth cache[/i], [img]http://dl.dropbox.com/u/3575400/Geocaching/icons/4.gif[/img] [i]Virtual cache[/i], [img]http://dl.dropbox.com/u/3575400/Geocaching/icons/11.gif[/img] [i]Webcam cache[/i]

Een beschrijving van deze soorten en nog een paar andere soorten kun je [url=http://www.geocaching.com/about/cache_types.aspx]hier[/url] vinden.

[img]http://dl.dropbox.com/u/3575400/Geocaching/icons/8.gif[/img][b]Wat zijn trackables?[/b]
In een geocache vind je naast een logboek/logrol waar je je naam op schrijft, vaak ook nog andere zaken aan. Dat kan klein speelgoed of andere prullaria zijn, iets wat leuk is voor kleine kinderen als ze een geocache hebben gevonden. Maar er kunnen ook zogeheten trackables in zitten. Trackables zijn items waarop een unieke code staat. Deze code kun je loggen op geocaching.com. Deze trackables krijgen vaak een missie mee, bijvoorbeeld dat hij naar New York wil reizen, of juist dat hij zoveel mogelijk Nederlandse gemeenten wil aandoen. Als je zo'n trackable aantreft in een geocache dan mag je deze ook meenemen, het is dan de bedoeling dat je op goecaching.com registreert dat je hem hebt opgepikt uit de betreffende cache en vervolgens probeer je te helpen de missie te realiseren. Hierbij is het echter wel de bedoeling dat je deze trackable niet te lang in je bezit houd maar ook snel weer in een andere geocache achterlaat.

Er zijn drie soorten trackables te onderscheiden:
[*][i]Travel bugs[/i] - Een travel bug is een dogtag met daarop een unieke code. Deze dogtags worden vaak aan andere voorwerpen gehangen, bijvoorbeeld een klein knuffelbeertje of een speelgoedauto.
[*][i]Geocoins[/i] - Een geocoin is een speciaal soort munt met daarop een unieke code. Geocoins zijn er in verschillende uitvoeringen en kunnen soms worden uitgegeven om een speciale gebeurtenis te herinneren of juist om een bepaalde hobby weer te geven.
[*][i]Andere trackables[/i] - Andere trackables werken hetzelfde als travel bugs, maar komen voor in verschillende vormen. Ze zijn er in de vorm van sleutelhangers, stickers, maar ook als kledingstuk. Sommige trackables worden dan ook niet in een geocache gestopt, maar kunnen worden gelogd als je ze tegenkomt. Zo kan er bijvoorbeeld een trackable-sticker op een auto zijn geplakt.

Het volgende filmpje geeft een korte uitleg over trackables:
[youtube]http://youtu.be/LjSbSsSSTIM[/youtube]

[img]http://dl.dropbox.com/u/3575400/Geocaching/icons/8.gif[/img][b]Welke sites zijn handig bij het geocachen?[/b]
[*][url]www.geocaching.com[/url] De officiele Geocaching website, hier schrijf je jezelf in en kun je alle geocaches vinden.
[*][url]www.geocaching.nl[/url] De Nederlandse site, voor extra NL info.
[*][url]www.globalcaching.eu/Tools/Tools.aspx[/url] Diverse online tools die handig kunnen zijn.
[*][url]geocaching.marckoppert.com/geocacheTools.php?page=wordValue[/url] Nog meer tools.
[*][url]tile.openstreetmap.nl[/url] Met je muis over de kaart gaan, dan zie je rechtsonder zowel de RD- (RijksDriehoek) als de Lat/Lon-coördinaten.
[*][url]et10.org/gc/rd.php[/url] Handige site voor RD -> WGS en WGS -> RD conversie.
[*][url]http://www.globalcaching.eu/Cachers/ccc.aspx[/url] Als je er niet uitkomt op locatie. een app zodat je kan kijken wie er al is geweest en die kan je bellen voor een hulplijntje. Op de site staat precies uitgelegd hoe en wat
[*][url]http://www.techblazer.com/geocaching-log-sheets/[/url] Allerlei verschillende logsheets

[img]http://dl.dropbox.com/u/3575400/Geocaching/icons/8.gif[/img][b]Ik ben geen premium member, kan ik toch een Premium Member Only Geocache loggen?[/b]
Jazeker dat kan! Allereerst moet je weten wat de GC-code van de Premium Member Only Geocache is. Als je die weet kun je hem loggen via een achterdeurtje. Neem de volgende URL: http://www.geocaching.com/seek/log.aspx?wp=GCcode vervang hierin GCcode door de GC-code van de geocache die je wilt loggen. Zo simpel is het!

[img]http://dl.dropbox.com/u/3575400/Geocaching/icons/8.gif[/img][b]Hulp nodig bij het oplossen van een Mystery cache?[/b]
Als je hulp nodig hebt bij het oplossen van een geocache zijn er hier genoeg mensen die je graag een eindje op weg helpen. Denk er echter wel aan om eventuele (deel-)antwoorden in spoiler-tags te zetten, sommige mensen lossen de puzzels liever zelf op!

[img]http://dl.dropbox.com/u/3575400/Geocaching/icons/8.gif[/img][b]Wil je een keer met andere mensen geocachen?[/b]
Vanuit dit topic worden er regelmatig FOK! Geocache Meets georganiseerd. Leuk als je eens een keer met andere mensen wilt geocachen, maar ook leuk voor beginners om kennis te maken met het geocachen onder begeleiding van ervaren geocachers.
Elke meet spreken we in een andere plaats af om daar een aantal geocaches te gaan zoeken. Zo zijn we in het verleden al in Utrecht, Bussum, Leiden en Leusden geweest. Is jouw stad de volgende op ons lijstje?
Hoe dan ook: Iedereen is welkom!

[img]http://dl.dropbox.com/u/3575400/Geocaching/icons/8.gif[/img][b]Wordt er bij een meet ook gelogd als één team?[/b]
Vanaf de vierde FOK! Geocache Meet in Leusden is er besloten om naast de eigen usernames ook als [url=http://www.geocaching.com/profile/?guid=811bad6d-be92-4013-9838-91e2f5bb223d]teamFOK![/url] te loggen. Dit account is aangemaakt om te loggen welke geocaches door FOK!kers gezamelijk zijn gelogd. Dit kan zijn tijdens een FOK! Geocache Meet, maar ook tijdens een FOK! Geocache mini-Meet. Eigenlijk zolang er via dit topic is afgesproken dus.
Wil je ook loggen als teamFOK! stuur dan even een PM naar [url=http://messages.fok.nl/compose.php?to=Rockfire]Rockfire[/url] voor de inloggegevens.

[img]http://dl.dropbox.com/u/3575400/Geocaching/icons/8.gif[/img][b]Welke FOK!kers geocachen?[/b]
Hieronder een lijstje van FOK!kers die ook geocachen:

[i]FOK!-username - Geocaching-username[/i]
[url=http://forum.fok.nl/user/profile/231574]automatic_[/url] - [url=http://www.geocaching.com/profile/?guid=4aae4e3d-4b53-4f7b-af99-3a8bdf193f54]Purk87[/url] (Noord-Brabant)
[url=http://forum.fok.nl/user/profile/358875]BaasKwadraat[/url] - [url=http://www.geocaching.com/profile/?guid=f07d5913-db74-46a6-b621-62ef2d0edb23]poosmells25[/url]
[url=http://forum.fok.nl/user/profile/266896]belle1608[/url] - [url=http://www.geocaching.com/profile/?guid=f5d3ad58-62bf-4966-a0af-4bf2b057c563]anti-krakers[/url] (Zuid-Holland)
[url=http://forum.fok.nl/user/profile/2056]Blue Thunder[/url] - [url=http://www.geocaching.com/profile/?guid=fd070118-8a7f-4435-a880-35169142993a]ronkna[/url] (Den Helder)
[url=http://forum.fok.nl/user/profile/105018]Borizzz[/url] - [url=http://www.geocaching.com/profile/?guid=01859db8-cfbe-4b7c-b797-a0e0e50592e2]Borizzzz[/url] (Gelderland)
[url=http://forum.fok.nl/user/profile/440569]Cbf600[/url] - [url=http://www.geocaching.com/profile/?guid=c6694cb7-873a-4d3a-a89d-b5c680e282fc]cream240[/url] (Groningen)
[url=http://forum.fok.nl/user/profile/28906]Christan[/url] - [url=http://www.geocaching.com/profile/?guid=f6d7f531-0e59-46f6-945b-3a674246a1dc]ChristanMM[/url] (Goch, Duitsland)
[url=http://forum.fok.nl/user/profile/96126]c0nd0r[/url] - [url=http://www.geocaching.com/profile/?guid=e4699682-5fdb-4135-adaa-f005af88d72a]c0nd0r[/url] (Overijssel)
[url=http://forum.fok.nl/user/profile/352638]datisstom[/url] - [url=http://www.geocaching.com/profile/?guid=0a92a34e-7c2b-4d03-8dca-36be2def6eda]Flatl[/url] (Venlo) 
[url=http://forum.fok.nl/user/profile/50442]DaMook[/url] - [url=http://www.geocaching.com/profile/?guid=da27a0f1-b0eb-4a81-ab3d-00c2bd563200]DaMook[/url] (Eindhoven)
[url=http://forum.fok.nl/user/profile/260853]DeLuna[/url] - [url=http://www.geocaching.com/profile/?guid=69ab30c2-deed-447d-909d-2a92c2c8526d]Deluna92[/url] (Heerenveen)
[url=http://forum.fok.nl/user/profile/170434]dralion13[/url] - [url=http://www.geocaching.com/profile/?guid=e5c0d2b3-70b8-4fdc-8abc-7a12d1a20a8c]dralion13[/url]
[url=http://forum.fok.nl/user/profile/361201]Elunite[/url] - [url=http://www.geocaching.com/profile/?guid=590be8f8-db6b-4a51-8b72-6e9508b672ae]Elunite[/url] (België)
[url=http://forum.fok.nl/user/profile/365728]Erwin1973[/url] - [url=http://www.geocaching.com/profile/?guid=ea34b35c-3cf3-4984-bbcd-f02f12a5ecfb]Erwin73[/url]
[url=http://forum.fok.nl/user/profile/30011]Eska[/url] - ???
[url=http://forum.fok.nl/user/profile/254320]jefmen[/url] - [url=http://www.geocaching.com/profile/?guid=fa316fbf-b943-4f03-be6b-f45a6dd880ff]jefmen[/url] (Rotterdam - Hank) 
[url=http://forum.fok.nl/user/profile/4177]Jojogirl[/url] - [url=http://www.geocaching.com/profile/?guid=268a6441-bcd2-4b66-b2c3-be00079ed0e5]Jojogirl[/url] (Leiden)
[url=http://forum.fok.nl/user/profile/111942]kwiebuske[/url] - [url=http://www.geocaching.com/profile/?guid=1b8f1bbe-2ae6-47da-9fc0-6bb289a3682f]zwarte_hand[/url] (Hellevoetsluis - en waar mijn werk mij brengt (detachering))
[url=http://forum.fok.nl/user/profile/181495]LamstraalASD[/url] - ???
[url=http://forum.fok.nl/user/profile/169210]liesje1979[/url] - [url=http://www.geocaching.com/profile/?guid=a582435e-f36a-4946-adc1-f51d53c0b01d]Annelies1979[/url] (Den Haag)
[url=http://forum.fok.nl/user/profile/170561]Lijnloos[/url] - [url=http://www.geocaching.com/profile/?guid=2229017c-1be1-4e9d-a9cd-0c803caf9561]Lijnloos[/url] (Leusden)
[url=http://forum.fok.nl/user/profile/33169]Magneet[/url] - ???
[url=http://forum.fok.nl/user/profile/237142]maartend[/url] - [url=http://www.geocaching.com/profile/?guid=b1c23075-e5de-43d8-8b13-ed87d5fc11dc]MacDD[/url] (Terneuzen)
[url=http://forum.fok.nl/user/profile/162870]motorbloempje[/url] - [url=http://www.geocaching.com/profile/?guid=7fde1ff9-8612-457d-966a-96dbf9bd236e]Faithy[/url]
[url=http://forum.fok.nl/user/profile/41224]Nanook24[/url] - [url=http://www.geocaching.com/profile/?guid=9870b1c5-e568-40bf-94a4-971895abfe3b]Daffie[/url] (Noord Holland - West Friesland)
[url=http://forum.fok.nl/user/profile/13411]NaRRaToR[/url] - [url=http://www.geocaching.com/profile/?guid=aed5c9a3-6401-4352-ae8b-593144ff9737]MegaTobi[/url] (Noord-Brabant)
[url=http://forum.fok.nl/user/profile/13347]Nembrionic[/url] - ???
[url=http://forum.fok.nl/user/profile/16000]nikky[/url] - [url=http://www.geocaching.com/profile/?guid=61d7f7c3-4c24-48aa-af89-a4c8e3e3c3f3]Chavasch[/url]
[url=http://forum.fok.nl/user/profile/351378]OzBunyip[/url] - [url=http://www.geocaching.com/profile/?guid=305685a6-9487-4bb9-9d11-6980eef6f9ea]Nat&Es[/url] (Brisbane, Australië)
[url=http://forum.fok.nl/user/profile/352022]Poppenkastpop[/url] - [url=http://www.geocaching.com/profile/?guid=d625905c-549c-43ae-bd2f-4dd7a052bb22]_KJH_[/url] (Groningen)
[url=http://forum.fok.nl/user/profile/11389]qltel[/url] - [url=http://www.geocaching.com/profile/?guid=c6150846-2a00-49f9-8fda-cf75426bf90f]qltel[/url] (Goch, Duitsland)
[url=http://forum.fok.nl/user/profile/33172]Randa_v[/url] - ???
[url=http://forum.fok.nl/user/profile/156591]Reintji[/url] - [url=http://www.geocaching.com/profile/default.aspx?guid=6d5ac1ae-9285-4c31-b9c3-c52f7fa39bb0]Reintji[/url] (Groningen)
[url=http://forum.fok.nl/user/profile/13151]Rewimo[/url] - [url=http://www.geocaching.com/profile/?guid=aae35515-0c84-43a7-9e68-f9889f4f63e7]Rewimo[/url] (Goch, Duitsland)
[url=http://forum.fok.nl/user/profile/190591]RJD[/url] - [url=http://www.geocaching.com/profile/?guid=1dbda764-cc23-4e8b-aa30-8fdf7317abcb]Erjeetje[/url]
??? - [url=http://www.geocaching.com/profile/?guid=a8b1ec84-dab1-44bd-bac4-35b21af12fc3]Robert1983[/url]
[url=http://forum.fok.nl/user/profile/89411]Rockfire[/url] - [url=http://www.geocaching.com/profile/?guid=e48f0077-9090-4efb-a96e-e1f7b4c3db65]Rockfire[/url] (Amersfoort)
[url=http://forum.fok.nl/user/profile/248156]Rockiejj[/url] - [url=http://www.geocaching.com/profile/?guid=8b71b53a-ca76-43e3-a207-767a1c8bd199]Rockiej[/url] (Zuid Holland omstreek Leiden)
[url=http://forum.fok.nl/user/profile/367311]sawadie[/url] - ??? (Groningen / Drenthe)
[url=http://forum.fok.nl/user/profile/258885]Solique[/url] - [url=http://www.geocaching.com/profile/?guid=c23e61ce-cc63-4bac-8d84-4800898de665]Solique[/url] (Zuid-Holland / Noord-Holland)
[url=http://forum.fok.nl/user/profile/54010]Spockjuh_[/url] - [url=http://www.geocaching.com/profile/?guid=fe585a4c-0caa-4dec-927d-0f62ca2c0e94]debuurman[/url] (Apeldoorn)
[url=http://forum.fok.nl/user/profile/33165]Tha_Duck[/url] - [url=http://www.geocaching.com/profile/?guid=3117441c-2d3b-44e8-941b-aae2f82d664f]Tha_Duckies[/url] (NL Utrecht/ DE Eifel)
[url=http://forum.fok.nl/user/profile/286949]Thinkk-Pinkk[/url] - [url=http://www.geocaching.com/profile/?guid=4d7d572d-c92d-48dc-a705-8619eb834982]Th-P_[/url]
[url=http://forum.fok.nl/user/profile/175906]trainfreak[/url] - [url=http://www.geocaching.com/profile/?guid=f2523360-1551-4c67-b205-fceec9d57a18]trainfreak[/url] (België)
[url=http://forum.fok.nl/user/profile/66027]Yngwie[/url] - [url=http://www.geocaching.com/profile/?guid=4408d0de-169d-4503-a76d-0076ec5b63fe]FirebladeNL[/url] (Noord Brabant)

Wil je ook in de lijst? Post dan even je geocaching-username in dit topic.

[sub]De OP vind je [url=http://wiki.fok.nl/index.php/OP/Geocaching]hier[/url][/sub]

N.B. Let voor het plaatsen van het nieuwe topic op de volgende punten:
- Topictitel en -nummer
- Het updaten van de OP op Fok!wiki indien nodig