Meewerken

Uit FOK!wiki
Ga naar: navigatie, zoeken

Meewerken aan de informatie op FOK!wiki

Zoals je misschien al hebt gelezen, kan iedereen meewerken aan de Fok!wiki. Lees deze pagina even door, en je weet precies hoe en wat.

Registreren

Je kan dingen wijzigen zonder je te hoeven registreren. Maar registreren is zowel handig voor jou als voor ons. Wij zien snel wie ergens bezig is, en jij krijgt credits voor je werk. Bovendien kan je je eigen pagina's goed in de gaten houden en snel zien wat er gaande is op FOK!wiki. Je hebt zelfs je eigen profielpagina. Je kan je registreren op de speciale registratie pagina. Verzin een gebruikersnaam en een wachtwoord (2x) en vul een geldig emailadres in. Vervolgens is het een kwestie van instructies volgen en tadaa, je bent ingelogged! Je kan aan de slag!

Inlezen

Je kan uiteraard, zoals al een paar keer is vermeld, zomaar aan de slag. Dus doe dat vooral! Toch, for the record, vind je hieronder een rijtje pagina's waar je misschien wel wat aan hebt!

Schrijven!

Voor je begint met op je toetsenbord rammen, lees ook dit eens:

Zoek of de pagina niet al bestaat 
Anders krijgen we overal en nergens dubbele pagina's, en dat werkt verwarrend. Zoek eerst even, en kijk of je pagina bestaat.
Een nieuwe pagina schrijven 
Als de pagina niet bestaat, kan je er eentje gaan schrijven. Da's heel makkelijk. Het adres van deze pagina is: http://wiki.fok.nl/index.php/Meewerken. Als je nou dat "Meewerken" vervangt voor de titel van jouw nieuwe pagina (zoals Bananen, of Je band plakken, krijg je een lege pagina voor je neus waar je direct op kan schrijven!
Een bestaande pagina aanvullen 
Dit doe je via het knop [bewerken], waarna je het pagina naar believen kunt bijvullen.
Wees helder en duidelijk 
Zorg dat je verhaal duidelijk is. Wat je ook schrijft, je schrijft in de eerste plaats voor mensen die het onderwerp niet of slecht kennen. Hou daar dus rekening mee. Zorg voor een goede structuur in je pagina's, dat kan je oa bereiken door gebruik te maken van de dubbele brackets om een moeilijk woord of vakjargon heen. Dan wordt het een linkje, en kunnen mensen doorklikken. Vooral bij pagina's met veel technische termen is dat handig. Het maakt dat niet uit of de pagina al bestaat of niet. Een niet bestaande pagina valt op door de rode kleur van de link. Iemand die weet wat het woord betekent, kan naar de pagina gaan en de definitie invullen en een nieuwe pagina maken. Door het gebruik van de dubbele haakjes moedig je mensen aan om mee te schrijven.
Denk aan je spelling 
Perfect spellen kan niemand, ik ook niet. Maar probeer je pagina's een beetje te controleren op spel- en grammaticale fouten, en zorg voor duidelijke zinnen. Op deze pagina heeft Slarioux veel gebruik gemaakt van komma's om lange zinnen te scheiden. Als je denkt dat dat beter kan, erger je er dan niet aan, maar wijzig de tekst en herschrijf de zinnen. Dát is de hele kracht van een Wiki.
Bronnen en referenties 
Zorg voor bronvermeldingen en referenties onderaan je pagina. Niet alle tekst die je op een pagina zet hoef je zelf te hebben geschreven, maar vermijdt altijd! materiaal waar copyright op berust. Mocht je een bepaalde website of een boek als referentie hebben gebruikt, aarzel niet en zet een lijstje boeken of websites onderaan je pagina.
Verwijderen van een pagina 
Wanneer je een pagina hebt gemaakt die bij nader inzien nutteloos of overbodig blijkt te zijn dan kun je deze pagina toevoegen aan de lijst van pagina's die verwijderd mogen worden. Dit doe je door {{Delete|reden|~~~~}} toe te voegen boven aan de pagina.