IRC

Uit FOK!wiki
Ga naar: navigatie, zoeken

Wat is IRC?[bewerken]

IRC (Internet Relay Chat) is een systeem waar mensen van over de gehele wereld elkaar ontmoeten en met elkaar praten over duizenden onderwerpen, meestal op kanalen (kleine groepen mensen, vaak met een bepaald onderwerp van gesprek) of in prive gesprek (/msg).

IRC heeft, sinds zijn start in Finland in 1988, een enorme groei gekend. Tegenwoordig wordt IRC vooral gebruikt om te chatten of om warez te downloaden.

Hoe werkt IRC?[bewerken]

Elk netwerk bestaat uit meerdere servers die met elkaar in verbinding staan. Gebruikers verbinden met deze servers door middel van een IRC programma zoals mIRC Je hoeft niet op de zelfde server als iemand anders te zijn ingelogd om met elkaar te kunnen praten, zolang je maar op het zelfde netwerk bent ingelogd. De verschillende servers binnen een netwerk hebben allemaal de zelfde kanalen, gebruikers, en botten. Als de servers van een netwerk ineens ophouden informatie en text met elkaar uit te wisselen is er sprake van een netsplit. Helaas kan dat niet altijd voorkomen worden.

IRC programma's[bewerken]

Een goed IRC programma voor Macintosh is ircle. Je kunt het ophalen op de ircle Home Page.

Voor Windows is de beste (ofwel meestgebruikte) keus op dit moment mIRC. Je kunt het ophalen op de website van mIRC. Daarnaast gebruikt men ook vaak BorgIRC of Trillian.

Voor Linux heb je de keuze uit xchat, irissi of BitchX.


Netwerken en kanalen[bewerken]

Het Fok/Tweakers IRC netwerk bestaat uit een aantal servers. De belangrijkste server wordt gehost door Tweakers.net en is te bereiken op irc.tweakers.net.

Het offici�le kanaal van Fok! is #fok. Dit is ook het enige kanaal waar de FOK!crew iets mee te maken heeft. Alle andere kanalen zijn eigendom van users, en problemen dien je dus onderling op te lossen.


Simpele regeltjes[bewerken]

Iemand met een @ voor zijn naam is een kanaal operator, of kortweg op. Ops hebben als taak om discussies in het kanaal in goede banen te leiden. Luister goed naar hem of haar of je krijgt billenkoek!

Naast kanaal operators heb je ook irc operators. Zij zijn verantwoordelijk voor het beheer van de IRC servers. Je kunt hun beter te vriend houden, want hun billenkoek smaakt niet naar meer :)


Basis commando's[bewerken]

/help
Toont alle beschikbare commando's op de huidige server. Wordt niet door alle servers ondersteund.
/help commando
Biedt hulp voor een bepaald commando. Wordt niet door alle servers ondersteund.
/hop
Verlaat het kanaal en kom meteen weer terug. Wordt niet door alle servers ondersteund.
/join #kanaal
Neemt deel aan een #kanaal. Wanneer het kanaal nog niet bestaat zal het aangemaakt worden en word je de kanaal operator van dit kanaal tenzij dit een geregistreerd kanaal is.
/part
Verlaat het huidige kanaal en sluit het bijbehorende kanaaltabblad.
/part #kanaal
Verlaat een bepaald #kanaal en sluit het bijbehorende kanaaltabblad. Gelijkwaardig aan /leave.
/me bericht
Verzendt het bericht naar het kanaal, voorafgegaan door je bijnaam. Wanneer je bijnaam bijvoorbeeld Tux is, zal het commando /me maakt een kopje thee. als volgt in beeld komen: Tux maakt een kopje thee. Tenzij je een filter hebt aangemaakt voor zulke berichten kun je - en alle andere aanwezigen in het kanaal - dit bericht zien. Dit soort berichten worden doorgaans gebruikt om een emotie uit te drukken of om te laten merken waar je ondertussen allemaal mee bezig bent. Wanneer je jouw computer even verlaat, maak dan gebruik van het commando /away.
/away bericht
Wanneer iemand jou een priv�bericht verzendt of je uitnodigt voor een kanaal zullen ze een bericht krijgen waarin staat dat je nu even niet achter de computer zit.
/away
Maakt het commando /away bericht ongedaan.
/query bijnaam
Maakt een nieuw tabblad aan met de bijnaam van de gebruiker voor een priv�gesprek. Dit heet officieel een aanvraag. Alles wat hier geschreven wordt is alleen voor jou en je gesprekspartner zichtbaar.
/msg bijnaam bericht
Verzendt het bericht naar de opgegeven bijnaam. Alleen de gebruiker met die bijnaam zal het bericht kunnen zien. Gebruik /query voor langere priv�gesprekken.
/invite bijnaam
Nodigt de gebruiker met een bepaalde bijnaam uit om aan een kanaal deel te nemen. Dit is vooral wanneer gebruikers alleen op uitnodiging in een kanaal kunnen komen.


Nickserv[bewerken]

Stel je hebt een leuke nick name op irc en je wilt niet dat iemand anders die gaat gebruiken. Dan kun je proberen om altijd ingelogd te blijven. Een andere mogelijkheid is om je naam te registeren bij de nickserv bot. Je registreert je nick eenmalig bij deze service en iedere keer dat je inlogt identificeer je je bij de bot. Een service als nickserv is specifiek voor het type IRC server waar Fok! gebruikt van maakt.

Communicatie met de nickserv gebeurt via /msg nickserv. Hulp krijg je door /msg nickserv help of /msg nickserv help commando voor hulp over een commando.

In dit voorbeeld is te zien hoe de gebruiker wiki zich laat registeren.

> /nick wiki
> /msg nickserv register password
[23:05] -> *nickserv* register password
[23:05] -NickServ- Nickname wiki registered under your account: devzero@*.sta.sprint-hsd.net
[23:05] -NickServ- Your password is password - remember this for later use.
[23:05] -NickServ- Next Database Update: 4 Minutes, 36 seconds

De nickname wiki is nu geregistreerd. Alleen kan iemand ander nog steeds inloggen als wiki en dus voeren we het volgende uit

> /msg nickserv set enforce on
[23:08] -NickServ- Nick Enforcement is now ON.
[23:08] -NickServ- Next Database Update: 1 Minutes, 47 seconds
> /msg nickserv set secure on
[23:09] - NickServ- Secure opton is now ON.

Dit houdt in dat als iemand de nick wiki aanneemt, hij zich binnen een minuut moet identificeren met het password, anders zal zijn nick veranderd worden in GuestXXXX.

Om te identenficeren verstuur je het volgende naar nickserver

> /msg nickserv identify password
[23:11] -NickServ- Password accepted for wiki - you are now recognized

Het makkelijkst is om dit te laten doen door je IRC client als je verbinding maakt met de server. In mIRC is dit bijvoorbeeld te doen via de script editor (tools->script editor) en de regels

on *:CONNECT:{
/nick wiki
/nickserv identify password /ns id password
/join #dig /j #dig
}

Naast het beschermen van je nickname is registeren ook vereist als je gebruik wilt maken van diensten van de channnel server, chanserv.

Chanserv[bewerken]

Naast het registreren van een nick name is het ook mogelijk om een kanaal te registeren. Registeren van een kanaal heeft een aantal voordelen, bijvoorbeeld dat je altijd automatisch operator rechten krijgt als je het kanaal joint en dat je een aantal mensen kunt aanwijzen die operator rechten krijgen zonder dat je aanwezig hoeft te zijn. Al deze taken worden uitgevoerd door de channel service, chanserv. Om gebruiik te maken van de chanserv dient je nick geregistreerd te zijn bij de nick service. Net als bij nickserv kun je help krijgen door /msg chanserv help of /msg chanserv help commando.

Een kanaal aanmaken en registeren (waar jij de founder van wordt)

> /join #wiki
> /msg chanserv register #wiki password Het Fok! Wiki kanaal
[20:23] -ChanServ- Channel #wiki registered under your nickname: wiki
[20:23] -ChanServ- Your channel password is password - remember it for later use.
[20:23] -ChanServ- By Default, #wiki is now set to +n

Een van de dingen die chanserv kan doen, is het bijhouden van een lijst van gebruikers met operator rechten voor jouw kanaal. Als een user van deze auto operator (AOP) lijst het kanaal joint (en zijn/haar nick is geregistreerd) dan zal de chanserv deze gebruiker operator rechten geven. Iemand toevoegen aan de lijst gaat met /msg chanserv aop #wiki add devzero. Andere opties zijn list en del, voor help doe /msg chanserv help aop.

Het is mogelijk om een hoop opties te zetten voor jouw kanaal. Een complete lijst kun opvragen met /msg chanserv help. Een aantal belangrijke opties zijn

  • password - zet het founder password
  • topic - zet het topic van het kanaal via de chanserv
  • opguard - als deze optie aan is, kunnen gebruikers alleen operator rechten krijgen als de chanserv deze geeft, dus alleen de mensen op de aop lijst en de founder (in princiepe ben jij dat). Als een operator op het kanaal operator rechten aan een andere gebruiker geeft, dan zal chanserv deze direct weer afnemen.