Een krom kompas volgen

Uit FOK!wiki
Ga naar: navigatie, zoeken

Dit spreekwoord is afkomstig uit dit topic in TTK.
Link naar forumpost

Oorsprong:[bewerken]

In de 17e eeuw, het was rond 1643, voer kapitein Schuytema met een schip vol specerijen voor de VOC vanuit Batavia naar Amsterdam. De kapitein wilde zo snel mogelijk huiswaarts varen, om de verjaardag van zijn gemalin niet te missen.

Hij was recht door zee, en had graag alle touwtjes in handen. Omdat hij anderen het navigeren niet wilde toevertrouwen, had hij enkele jaren eerder op een markt in Batavia een kompas gekocht. De kwaliteit van het instrument liet te wensen over. Er kwam vocht in, waardoor de naald kromtrok. Toch voer de kapitein blindelings op zijn kompas.

Tijdens de bewuste reis van Batavia naar Amsterdam, was de naald inmiddels zo krom, dat het schip Amsterdam nooit heeft weten te bereiken. Voor de kust van Australië liep het schip op de klippen en verging met de lading en een groot deel van de bemanning.

Wonder boven wonder bleef kapitein Schuytema ongedeerd. Op een stuk wrakhout dreef hij naar de kust, maar zijn vaderland en zijn vrouw heeft hij nooit meer gezien.

Betekenis:[bewerken]

Dit spreekwoord betekent niets anders dan advies opvolgen van iemand die (vooral achteraf bezien) niet het juiste advies tot zijn beschikking heeft.

Voorbeeld:[bewerken]

Diana volgde een krom kompas toen ze naar Herman luisterde en haar baan opzegde nog voordat het contract bij haar nieuwe baas getekend was.