CMOS sensor

Uit FOK!wiki
Ga naar: navigatie, zoeken

CMOS staat voor Complementary Metal-Oxide Semiconductor.
Een CMOS converteert een foton naar een electron, en deze wordt vervolgens omgetet in een voltage.

Uniformiteit[bewerken]

Sluiter[bewerken]

De sluitertijd van een CMOS bepalen geeft zijn eigen complicaties. Bij een CMOS sensor zijn er een aantal transistoren nodig om de pixels van een CMOS sensor allemaal tegerlijkertijd te laten sluiten. het probleem hierbij is dat een transistor potentieel de plek inneemt van het gebied naast een pixel en zo een optisch gevoelige plek inneemt, waardoor er dus minder pixels op de sensor kunnen. De CMOS ontwerpers heben dit probleem op twee manieren proberen op te lossen:
1. Een non-uniform shutter: Een zgn 'rolling' shutter, waarbij de pixels om de beurt sluiten, per lijn of kolom. Dit verminderd het aantal transistoren dat nodig in per pixel, wat het aantal pixels op de sensor ten goede komt. Dit is okee voor consumenten electronica, maar niet goed genoeg voor de professionele sector.
2.Een "uniform synchronous shutter"; ook wel een "nonrolling shutter" genoemd. Deze sluiter belicht alle pixels van de array tegerlijkertijd. Beweging van objecten word bevroren zonder vervorming, maar het nadeel is dat deze optie pixels kost omdat elke pixel een extra transistor kost.
Gebruikers moeten dus kiezen tussen een lage vulfactor en kleine pixels op een kleine, goedkope sensor, of grote pixels met een grote vul factor op een dure sensor.

Snelheid[bewerken]

Een CMOS sensor is sneller dan een CCD, omdat alle camera functies op de sensor zelf gezet kunnen worden, wat niet bij de CCD kan.