Broodje aap (gerecht)

Uit FOK!wiki
Ga naar: navigatie, zoeken

Bestand:Example.jpgBroodje aap als gerecht is een gerecht uit 'donker' Afrika; een van de veel gebruikte Afrikaanse namen luidt tumbili mkate. Eigenlijk is het niets meer dan apenvlees dat men op broodje doet en waarbij men salade en saus toevoegt.

De bereidingswijze is heel eenvoudig maar vanwege het moeilijk te verkrijgen van apenvlees in de Lage Landen niet makkelijk te bereiden. Toch heeft de betere poelier soms wel wat apenvlees in huis zodat men deze Afrikaanse lekkernij thuis zelf kan bereiden.

Het maakt niet uit welk apenvlees men neemt, elke aap voldoet. Een broodje aap is in Afrika beneden de Sahara net zo gewoon als een broodje schapendarm, koeienhersens of varkensblaas hier.

Recept[bewerken]

Men neme vijftig kilo apenvlees en hakt deze fijn zodat er apengehakt ontstaat. Dit apengehakt kruidt men met peper en zout en men voegt er ook een teentje knoflook doorheen. Daarna bakt men dit apengehakt zachtjes gaar in de pan waarbij men ervoor moet zorgen dat het vlees rul blijft.

Daarna laat men het apenvlees een klein beetje afkoelen. Vervolgens snijdt men een aantal harde witte broodjes open, besmeert ze van binnen lichtjes met boter en doet het apenvlees erop. Daarna voegt men er wat slablaadjes, een stukje komkommer, een tomaatje, augurkjes en een paar uitjes toe. Als laatste komt de saus. Dit is de in Afrika zeer bekende en geliefde broodje aap (saus) die nog het meeste weg heeft van een mix van knoflooksaus, sambal en tomatenpuree.

De broodjes aap zijn nu gereed. Smullen maar!

Zie ook[bewerken]