Bokeh

Uit FOK!wiki
Ga naar: navigatie, zoeken

Bokeh beschrijft de manier waarop onscherpe puntjes licht op een foto staan.

Het woord "bokeh" komt van het Japanse woord "boke" (spreek uit als bo-keh) dat letterlijk wazig of duizelig betekent.

Een technisch perfecte objectief heeft geen spherische abberaties. Daarom zal dit perfecte objectief alle lichtpuntjes als conussen naar het filmvlak projecteren. Het beeld is scherp als het filmvlak zich bevind op het topje van de conus. Hoe beter het objectief, hoe kleiner het topje.

Echter, als de film zich niet op het topje van de conus bevind, maar erin, dan is het beeld niet scherp. Dan word het als een schijfje op het filmvlak geprojecteerd, in plaats van een punt. De schijf word ook wel de "circle of confusion" genoemd door mensen die de scherptediepte tabellen berekenen. In een objectief zonder spherische abberaties is deze onscherpe cirkel een egaal vlak. Alle onscherpe punten zien eruit als egale cikels met scherpe randen. Dit is niet optimaal voor bokeh, omdat deze rand het onscherpe object kan doen identificeren, wat niet de bedoeling is!

Er zijn echter geen perfecte objectieven, dus men ziet over het algemeen geen perfecte circels.

Alle objectieven hebben spherische abberaties in meer of mindere mate. Dit betekent dat, ondanks dat het licht dat door het objectief geleid word en in een punt op het filmvlak valt, het licht in die conus egaal van structuur zal zijn.

De mooiste bokeh bestaat uit een lichtvlek waarvan de randen niet definieerbaar zijn. Echter, technisch perfecte objectieven geven een egaal cirkelvormig vlak weer met definieerbare rand.