Bliksem in de koffie hebben

Uit FOK!wiki
Ga naar: navigatie, zoeken

Dit spreekwoord is afkomstig uit dit topic in TTK.
Link naar forumpost

Oorsprong:[bewerken]

Toen boeren nog de dienst uitmaakten in Nederland, was dit spreekwoord wijdverbreid. 's Ochtends plachten boeren met hun mok vol koffie het land op te gaan om te zien wat de staat was; de zogenaamde inspectieronde. Nu was het binnen de boerengemeenschap abnormaal om suiker of melk in de koffie te doen. Een echte man drinkt de koffie immers sterk, zonder fratsen. De onverlaat die het waagde om wel degelijk suiker of koffie aan zijn mannenmengsel toe te voegen, had daarbij vanzelfsprekend een lepeltje nodig, die in die tijd uitsluitend van ijzer gemaakt waren. Natuurlijk moest je als zelfrespecterend boer je koffie sterk drinken; zonder melk, zonder suiker. Boeren die dit devies terzijde schoven, werden gezien als homoseksuelen, iets dat toentertijd niet acceptabel was. Vandaar dat je je als boer in gezelschap niet met een lepeltje in de koffie kon vertonen. Nu waren er echter diverse boeren (homoseksueel of niet), die hun koffie graag met additieven nuttigden. Hierbij was het ijzeren lepeltje natuurlijk onontbeerlijk. Helaas is het juist ijzer, dat de bliksem aantrekt. Zo gebeurde het sporadisch dat een boer met een ijzeren lepeltje op zijn wijdgestrekte land door te bliksem getroffen werd. Op medelijden kon zo'n boer in deze harde tijden helaas niet rekenen, want het ijzeren lepeltje gaf immers zijn afwijkende koffie- en daarmee seksuele voorkeur weg. Zodoende werd er dan ook minachtend gefronst als er weer een boer dood in zijn veld werd aangetroffen, geraakt door de bliksem (hierbij deed het er niet eens toe of er een koffiemok met ijzeren lepeltje van pas kwam; dit werd als vanzelfsprekend aangenomen).

Betekenis:[bewerken]

Bliksem in de koffie hebben, betekende oorspronkelijk dat iemand vermoedelijk homoseksuele neigingen had. Tegenwoordig is het gezegde gemoderniseerd, en betekent het dat iemand op genante (soms zelfs fatale) wijze uit de kast komt.

Voorbeeld:[bewerken]

Vroeger:
"Herbert laat de vrouwkes links liggen. Hij heeft de bliksem in de koffie, me dunkt."

Hedendaags:
Toen oom Gerard op televisie zag hoe zijn neefje Tristan tijdens de Gaypride met zijn cockring langs een bebaarde bouwvakker schuurde, mompelde hij tegen tante Bertha "Die heeft de bliksem in de koffie, zo te zien."