België

Uit FOK!wiki
Ga naar: navigatie, zoeken

http://www.kunsttrip.nl/images/brugge/HPIM8176.jpg

Belgi� is een klein land in West-Europa. Het aantal inwoners bedraagt 10 miljoen. Hoofdstad is Brussel. Belgi� is onderverdeeld in Vlaanderen, Walloni� en het Hoofdstedelijk Gewest Brussel. Er zijn meer Vlamingen dan Walen. Sinds 1995 is zij een federale staat. Staatshoofd is koning Albert II, premier is de Vlaamse liberaal Verhofstadt.

Grote steden zijn Brussel, Antwerpen, Gent, Leuven, Charleroi, Namen (Namur) en Luik (Li�ge). In het zuidoosten ligt het heuvelland van de Ardennen met als hoogste top de Signal de Botrange (bijna 700 meter). Grote rivieren zijn de Schelde in het westen en de Maas in het oosten.

In Walloni� spreekt men Frans, in Vlaanderen Vlaams en in het gewest Brussel allebei, al overheerst het Frans in de stad Brussel.

Het land Belgi� bestaat pas sinds 1830 toen het zich losmaakte van het Koninkrijk der Nederlanden. In de middeleeuwen behoorde Belgi� tot het Duitse keizerrijk, behalve Vlaanderen dat tot Frankrijk behoorde. In de 16e en 17e eeuw was de Spaanse koning er de baas, in de 18e eeuw kwam het in Oostenrijkse handen. Rond 1800 waren de Fransen er de baas (Napoleontische tijd), van 1815 tot 1830 vormde het een geheel met Nederland en Luxemburg.

Links[bewerken]

[[categorie:Belgi�]]