Belastingaangifte 2008

Uit FOK!wiki
Ga naar: navigatie, zoeken

[img]http://www.belastingdienst.nl/organisatie/images/organisatie-1.jpg[/img]

Het is weer zover: het aangifteseizoen is begonnen. Het aangifteprogramma 2008 staat vers op de server van de belastingdienst en iedere Nederlander (nog even afgezien van degene die winst uit onderneming hebben) kunnen weer aan het puzzelen om zo weinig mogelijk belasting te betalen.

Dit is deel 6 van het [b]Belastingaangifte 2008[/b] topic. Je kunt hier al je vragen stellen over je belastingaangifte over het jaar 2008. Is er iets niet duidelijk in het programma? Is er twijfel over het wel of niet opvoeren van posten? Valt een creatieve oplossing wel of niet binnen de regels? Laat het horen en wie weet hebben meer mensen er iets aan.

Vóór 1 april 2009 moeten bijna 9 miljoen mensen aangifte inkomstenbelasting/premie volksverzekeringen doen. In het site-onderdeel [url=http://belastingdienst.nl/aangifte/]Aangifte 2008[/url] vindt u het [url=http://download.belastingdienst.nl/belastingdienst/apps/win/ib2008_win_setup.exe]aangifteprogramma inkomstenbelasting 2008[/url] en informatie over (elektronisch) aangifte doen.

[b][u]Let op![/b][/u] Om de elektronische aangifte 2008 te ondertekenen, heb je een DigiD-inlogcode nodig. Mocht je deze van voorgaande jaren nog hebben, kun je die gewoon gebruiken. Heb je er nog geen, kun je de DigiD-inlogcode on line aanvragen. Meer informatie over DigiD vindt je op [url=www.digid.nl]www.digid.nl[/url] en in het site-onderdeel DigiD. Om direct een DigiD-inlogcode aan te vragen, zie [url=www.digid.nl]www.digid.nl[/url] aanvragen.

Als je een aangiftebrief of -biljet hebt gehad, dan moet je [u]voor 1 april 2009[/u] aangifte inkomstenbelasting/premie volksverzekeringen doen. Ook als je een aangiftebiljet hebt gehad, kun je het [url=http://download.belastingdienst.nl/belastingdienst/apps/win/ib2008_win_setup.exe]aangifteprogramma inkomstenbelasting 2008[/url] gebruiken.

Heb je geen aangiftebrief of -biljet voor 2008 gehad? Maar verwacht je wel dat je meer dan � 13 terugkrijgt? Ook dan kun je aangifte doen met het aangifteprogramma. Je kunt tot en met 31 december 2013 geld terugvragen.

[b]Aangifte doen[/b] Je kunt op 2 manieren aangifte doen: [u]elektronisch[/u] Hiervoor kun je het [url=http://download.belastingdienst.nl/belastingdienst/apps/win/ib2008_win_setup.exe]aangifteprogramma inkomstenbelasting 2008[/url] downloaden. [u]op papier[/u] Hiervoor kun je het papieren E-, P-, T- of Tj-biljet invullen. De elektronische aangifte heeft een aantal voordelen boven het papieren aangiftebiljet.

[b]Extra controle[/b] De belastingdienst heeft aangegeven bij de aangifte 2008 extra te gaan controleren op giften.

[b]Nieuwe service[/b] Vanaf 1 maart kun je gebruikmaken van een nieuwe service van de belastingdienst: de [i]vooraf ingevulde aangifte[/i]. Een aantal gegevens die de belastingdienst al heeft, worden alvast voor je ingevuld. Bij het downloaden van het aangifteprogramma krijg je de vraag of je van de service gebruik wilt maken.

[b]Wanneer krijg je bericht?[/b] Als de aangifte vóór 1 april 2009 bij de belastingdienst binnen is, krijg je doorgaans vóór 1 juli 2009 bericht. Je krijgt dan te horen of je een bedrag moet betalen of dat je een bedrag terugkrijgt. Meestal zul je dan eerst een [i]voorlopige[/i] aanslag inkomstenbelasting/premie volksverzekeringen ontvangen over 2008 en eventueel een [i]voorlopige[/i] aanslag Zorgverzekeringswet. Daarna ontvang je de definitieve aanslag over 2008. De belastingdienst beoordeelt aan de hand van de aangifte ook of je al belasting en premie moet betalen over 2009. In dat geval kun je een [i]voorlopige[/i] aanslag 2009 ontvangen.

[b]Houdt de belastingdienst rekening met rente?[/b] Ja, je ontvangt rente over het bedrag dat je terug krijgt. Ook brengt de belastingdienst een bedrag aan rente in rekening als je aangifte in een betaling resulteert. De belastingdienst rekent met de zogenaamde invorderings- en heffingsrente. De startdatum voor de berekening is 1 juli 2008 en loopt tot de datum van de (voorlopige) aanslag. De percentages vanaf dat moment zijn tot op heden als volgt: - vanaf 1 juli 2008: 5,15% - vanaf 1 oktober 2008: 5,45% - vanaf 1 januari 2009: 4,90% - vanaf 1 april 2009: 3,5% Voor meer perioden en bijbehorende rentepercentages zie [url=http://www.minfin.nl/Onderwerpen/Belastingen/Belastingen_algemeen/Invorderingswet/Invorderings_en_heffingsrente]hier[/url].

[u][i][b]Extra[/b][/i][/u] [b]Studiekosten[/b] Speciaal voor de studenten met een vraag over studiekosten. Don James heeft voor de studiekosten een uitgebreide post gemaakt. Deze vind je [b][url=http://forum.fok.nl/topic/1238181/6/50#64980113]hier[/url][/b].

[b]Ziektekosten[/b] Omdat er erg vaak dezelfde vragen lang komen over de (algemene) ziektekosten, staat [b][url=http://www.belastingdienst.nl/particulier/aftrekziektekosten/aftrekziektekosten-01.html#P16_837]hier[/url][/b] een overzicht van de aftrekbare en niet-aftrekbare ziektekosten. Zo staat hier o.a. dat de premie voor de basisverzekering [u]niet[/u] aftrekbaar is in 2008. Ook is de inkomensafhankelijke bijdrage ZVW komen te vervallen als aftrekpost. Daar staat tegenover dat je de zorgtoeslag ook [u]niet[/u] meer hoeft op te geven c.q. te corrigeren op de aftrekbare kosten. Ook is de drempel van de ziektekosten sterk verminderd.

[b][i][u]Tip[/b][/i][/u] Kijk voor een toelichting van een post in het aangifte-programma ook eens in de Help-file door op F1 te drukken of op de Help-knop onderin beeld te klikken.

Voorgaande jaren is gebleken dat er veel vragen meerdere malen gesteld worden. Lees daarom ook de voorgaande topics eens door om te kijken of je niet een FAQ hebt. ;) Deel 1 van de serie vind je [b][url=http://forum.fok.nl/topic/1238181]hier[/url][/b]. Deel 2 van de serie vind je [b][url=http://forum.fok.nl/topic/1244191]hier[/url][/b]. Deel 3 van de serie vind je [b][url=http://forum.fok.nl/topic/1251813]hier[/url][/b]. Deel 4 van de serie vind je [b][url=http://forum.fok.nl/topic/1257308]hier[/url][/b]. Deel 5 van de serie vind je [b][url=http://forum.fok.nl/topic/1264283]hier[/url][/b].

Als laatste willen we nog zeggen: Leuker kunnen we het niet maken, wel makkelijker. :s)


[sub]Deze OP vind je [url=http://wiki.fok.nl/index.php/Belastingaangifte_2008]hier[/url].[/sub]