Basilicum

Uit FOK!wiki
Ga naar: navigatie, zoeken

Basilicum is een gevoelige eenjarige plant. Hij wordt ongeveer 45 cm hoog en 30 cm breed. De stengels zijn harig, fijn, geribbeld, vierkant, vertakt en lichtgroen tot rood aan de basis. De bladeren zijn groot, gekarteld, ovaal, puntig en heldergroen, met een warme en toch frisse, sterke geur. Basilicum is een belangrijk keukenkruid.


Geschiedenis
De naam Basilicum stamt waarschijnlijk van het Griekse woord basileus af. Basileus betekent koning of koninklijk. Basilicum wordt ook wel koningskruid genoemd. Van oorsprong is Basilicum afkomstig uit India. Het is in India een heilig kruid dat aangeplant wordt bij tempels en gewijd is aan de Hindoegoden. De bewoners van India kozen dit kruid ook om de eed op te zweren bij de rechtbank.

Ook de Egyptenaren kenden deze plant. In meerdere grafkamers zijn kransen van Basilicum bladeren gevonden. De Grieken kenden de plant als geneeskrachtig kruid. Omdat basilicum rond het graf van Christus na de wederopstanding groeide, gebruiken sommige Grieks-orthodoxe kerken het om er wijwater mee te bereiden en zetten potten met basilicum bij het altaar.

Basilicum wordt in het zuiden van Frankrijk al sinds de 12e eeuw verbouwd. In Itali� kon een dame die op vrijersvoeten wilde, dit aangeven door een pot met basilicum voor haar raam te zetten. Als in Roemeni� een jongen een meisje een takje basilicum gaf, was hij meteen met haar verloofd. In Ha�ti is het kruid een attribuut van liefdesgodin Erzulie. Op het platteland van Mexico wordt het soms in de broekzak meegedragen tegen het verliezen van geld en om de ontrouwe minnaar terug te krijgen.

Er zijn zeker 150 vari�teiten basilicumvarianten, waaronder de basilicumvari�teit die van oorsprong uit Zuid-Amerika komt.

Culinair
Het blad van Basilicum wordt culinair gebruikt. Je kunt het blad het beste fijnstampen met olie of met de vingers verscheuren en dan fijnhakken om het toe te voegen aan gerechten. Je kunt de bladeren ook de laatste minuten toevoegen aan gekookte gerechten. Het kruid smaakt ook lekker gestrooid over salade's en gesneden tomaten. De rijke pittige geur van basilicum vult knoflook goed aan. Basilicum is ook gebruikt in veel mediterrane gerechten en om azijnsoorten op smaak te brengen.

Basilicum past goed in onder andere de volgende gerechten: Lamsvlees, Kalfsvlees, Kip, Salades, Tomaten-, Groente- en Kippensoep.

[[Categorie:Ingredi�nten]]