BOINC

Uit FOK!wiki
Ga naar: navigatie, zoeken

BOINC[bewerken]

'Berkeley Open Infrastructure for Network Computing' is een opensource platform waarop verschillende projecten (kunnen) draaien en dus ook Rosetta@Home en WCG. Ook bijvoorbeeld het andere bekende DPC project namelijk SETI.
BOINC draait officieel op Windows, MacOSX, Linux en Solaris/SPARC. Omdat het opensource is, kan je voor de andere OSen zelf je code compileren, of via 3rd-party de voorgecompileerde codes downloaden.

Naast het feit dat het opensource is, zijn er nog andere voordelen van BOINC:

  • Het framework wordt steeds doorontwikkeld
  • Verschillende projecten maken er gebruik van, dus de kans dat er geen support meer voor geleverd zal worden, is bijna nihil
  • Je kan gemakkelijk van project verwisselen, of zelfs meerdere projecten tegelijkertijd draaien (tegelijkertijd als in om de beurt (een) job(s) van de verschillende projecten).

Meer info op: http://boinc.berkeley.edu/

Installeren Boinc[bewerken]

  • Stap 1 Download BOINC client
Download de BOINC client software van de Berkeley-site
De directe link is: http://boinc.berkeley.edu/download.php en kies een systeem. Je ziet daar ook een install handleiding staan.

  • Stap 2 Windows install
Maak een map aan voor BOINC (bv C:\Program Files\BOINC) en gooi het gedownloade bestand daarin. Start de install.

  • Stap 3 Installatie keuze
Na de standaard zooi, krijg je de keuze uit 3 verschillende installaties:
  1. Single-user installation: Client draait alleen voor de user (die het ge�nstalleerd heeft) en ingelogd : is. Als andere gebruikers van die pc inloggen, zal de client niet draaien!
  2. Shared installation: De client zal draaien bij elke ingelogde gebruiker.
  3. Service installation: Zegt al genoeg. Als je de checkbox "run on startup" aanvinkt, zal de client starten, zelfs als er geen user ingelogd is. Je hebt hier ook de mogelijkheid om volledig verborgen te draaien, of om de manager toch op te laten starten.

Voor de meeste gebruikers is de eerste keuze voldoende. Kies tijdens de install voor 'gebruik bestaand account' als je die al hebt aangemaakt op de rosetta website. Heb je nog geen account aangemaakt (WCG) dan pak je de andere keuze.
Tijdens de install zal in sommige gevallen om je Administrator gebruikersnaam en wachtwoord gevraagd worden. Deze zijn nodig om het programma ook tijdens het gebruik door andere gebruikers te laten draaien.
Er zijn nog andere (geavanceerde) manieren, zoals via Active Directory laten installeren, maar daar deze doorgaans niet van toepassing zijn op de doorsnee gebruiker, en anders kijk bij:http://boinc.berkeley.edu/win_install.php

  • Stap 4 instellingen
Als BOINC geinstalleerd is kun je eventueel de taal veranderen in Dutch bij Opties-algemeen-taalselectie. Voor de meeste gebruikers instellingen moet je bij de website zijn (staat verderop nog uitgelegd). Het installeren van BOINC is afgerond je kunt nu een project gaan toevoegen. Dit project kan zijn 'Rosetta@home' maar ook bijvoorbeeld 'World Community Grid'. Kijk voor verdere uitleg bij RAHhandleiding of WCGhandleiding.

De vervolgstappen komen hier op neer:
Starten BOINC en ga naar 'Projecten' - 'Projecten toevoegen' en klik op 'volgende'. Hij wil nu de url hebben van het project, voor Rosetta is dat: http://boinc.bakerlab.org/rosetta/ voor 'World Community Grid' is het: http://www.worldcommunitygrid.org
Daarna wordt je gebruikersnaam en passwoord gevraagd. Als je al een account hebt aangemaakt, kies je voor de 2de optie, use excisting account. Bij het tabblad Projecten van de BOINC client zie je nu het project verschijnen.
(Let op! Het kan zijn dat Proxy settings gevraagd worden, sluit dan BOINC af en check ook even je task manager (ctrl+alt+del) of Boinc.exe of wat van het project al draait, zoja sluit deze af en start daarna BOINC weer op. Nu krijg je automatisch een window om een project toe te voegen (zonder proxy instellingen dit keer).

Als het goed is krijg je bij het tabblad 'Work' een queue te zien met minimaal 1 maar soms ook 2 jobs. Het krijgen van jobs kan even duren, je kunt ook handmatig boinc updaten (bij boinc, tabblad projecten, klik op het project dan links staat update) waardoor er nieuwe jobs geladen worden. De client gaat nu aan het werk. Een job waarmee hij bezig is heeft de status: Running. Jobs die klaar staan in queue: Ready to run en jobs die klaar zijn: Ready to report.Het versturen van jobs die af zijn gebeurd automatisch, eventueel kun je meteen versturen door ook weer bij op 'update' te klikken.

Instellingen:
Deze zijn vastgelegd per project. Ieder project heeft standaard instellingen waarmee gestart wordt. Het gaat hierbij om processorgebruik, hardeschijfgebruik, rekening houden met de accu in laptops, netwerkgebruik en dergelijke. Als je de instellingen van een project wilt wijzigen, ga dan in de BOINC manager naar het tabblad projecten of werk. Klik een (taak van een) project aan. Nu zul je links een aantal knoppen zien die betrekking hebben op het project. Een daarvan is Mijn profielen of profiles. Je komt nu op de website van het project. Je kunt hier meerdere profielen aanmaken voor op het werk of school. Deze instellingen gelden voor alle computers die onder je naam bij dat project zijn geregistreerd.
Als je de instellingen voor 1 computer wilt wijzigen dan kan dat met de BOINC manager zelf, de volgende aanwijzing zijn van toepassing op de advanced view van de manager:
Je gaat dan een local pref aanmaken onder Geavanceerd -> lokale voorkeuren. De instellingen spreken voor zich. Om deze toe te passen klik je op Geavanceerd -> lokale voorkeur inlezen. In het tabblad berichten kun je vervolgens zien dat de BOINC manager hierop overschakelt.

Wiki-pagina's[bewerken]

FOKschaap FOKschaap info
OP/FOKschaap Openingspost Forum
BOINC BOINC
FADhandleiding Find-a-Drug Niet meer van toepassing: project is gestopt.
FAHhandleiding Folding@Home!!
RAHhandleiding Rosetta@Home!!
WCGhandleiding World Community Grid!!
Stampede Stampede Rosetta install