Arch Linux

Uit FOK!wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Arch Linux Logo

Introductie[bewerken]

Deze i686-geoptimaliseerde distributie, geinspireerd door CRUX en PLD Linux, werd in 2001 begonnen door Judd Vinet. Judd vond het package management in CRUX te simpel: het bevatte geen dependencies, geen meta-data, geen mogelijkheid tot zoeken en het aantal packages was niet uitgebreid genoeg.

Arch Linux is klein, simpel, licht. Dit is meer dan marketing taal alleen en dat is te merken na installatie en voortdurend in het gebruik. Configuratie is begrijpelijk en eenduidig, installeren en verwijderen van software is helder.

Pacman[bewerken]

Het meest geroemde onderdeel van Arch Linux is pacman, de package manager. Na de installatie is pacman met --sync (-s) altijd up-to-date. Een update van het gehele systeem naar de laatste versies is zo simpel als 'pacman -Syu'.


Belangrijke pacman commando's:

 • pacman -Syu (Sync, refresh, sysupdate)
 • pacman -Ss kopete (Sync, search)
 • pacman -S gvim (installeer gvim)
 • pacman -S kde (installeer de groep KDE)
 • pacman -R gvim (Remove gvim
 • pacman -Rs kde (Remove KDE en dependencies)


Voor de manpage van pacman: [archlinux.org].

Arch Build System[bewerken]

Een ander onderdeel van Arch Linux in dezelfde categorie is het Arch Build System (abs). Met abs is het mogelijk zelf de programma's te compileren. Met abs kun je 'package build scripts' downloaden. Vervolgens maak je met makepkg zelf het package, dat vervolgens kan worden ge�nstalleerd of gedistribueerd. Makepkg leest het package build script, zoekt dependencies, downloadt de broncode, pakt deze uit, voert [[./configure]] uit en bouwt het package.

Installatie[bewerken]

De 'base' iso van Arch Linux is ongeveer 200mb. Deze base is bijzonder klein, er zitten weinig tot geen overbodige zaken bij. De repositories zijn echter uitgebreid. Arch Linux kan ook via FTP/HTTP worden ge�nstalleerd.

Repositories[bewerken]

Arch Linux heeft een aantal verschillend repositories. De configuratiebestanden voor deze repositories staan in /etc/pacman.d/ en spreken in principe voor zich. Je kunt in de bestanden daar aangeven welke servers moeten worden gechecked en in welke volgorde dat moet gebeuren.

 • current
 • extra


 • unstable
 • testing


 • community
 • AUR (Arch User Repository)


Om gebruik te maken van de community repositories edit je /etc/pacman.conf en haal het # weg voor de betreffende [community] en Include regel. Ditzelfde geldt uiteraard voor de andere repositories, aur uitgezonderd. AUR is de lijst van repositories die door Arch Users zijn samengesteld. Hier vind je aangepaste packages, nieuwste CVS builds en meer. Als je de AUR repo's wilt gebruiken, ga je naar [aur.archlinux.org] of je kiest direct [de Arch wiki]. Kopieer de lijst met repositories van die pagina naar /etc/pacman.conf en je kunt de packages die de betreffende users beschikbaar hebben gesteld installeren (na pacman -Sy, natuurlijk).

Doelgroep[bewerken]

Arch Linux is gericht op de meer ervaren Linux gebruiker maar kan ook prima worden gebruikt als distributie voor de leergierige beginner. Enige kennis van de werking van computers en ervaring met zoekmachines is een pr�.

Screenshots[bewerken]

Community[bewerken]

Er is een groot deel van de Arch Linux community actief op het IRC netwerk van [FreeNode], te vinden in het kanaal [#archlinux], ook is er een Nederlandse community actief in [#archlinux-nl].

Relevante links[bewerken]

[Arch Linux]

[Arch Linux forum]

[Nederlands Archlinux Forum]

[Arch Linux wiki]

[CRUX]

[PLD Linux]