AangifteIB2015

Uit FOK!wiki
Ga naar: navigatie, zoeken

Laten we hier [u]geen[/u] topic van maken in de categorie [i]"Ik krijg x euro terug!! *O* "[/i] of [i]"Ik moet x euro betalen,... -O- "[/i] Eveneens geen vragen in de categorie: [i]"Wie heeft er al een aanslag ontvangen?"[/i] of [i]"Wie heeft het geld al op zijn rekening?"[/i] Voor de rest,... [cimg=300]http://3.bp.blogspot.com/-I6zriTjCVdY/TjLA1ZJPVXI/AAAAAAAAAVI/ETZaF4akekc/s320/MakkelijkerLeuker.jpg[/cimg]

In navolging van eerdere reeksen begint hier de aangiftereeks voor de aangifte inkomstenbelasting/premie volksverzekeringen 2015. Het aangifteprogramma 2015 staat vers op de server van de belastingdienst en iedere Nederlander (nog even afgezien van degene die winst uit onderneming hebben) kan de rekenmachine weer uit de kast halen, de bankafschriften weer op tafel leggen en alle jaaropgaven weer verzamelen. Alles om het te betalen bedrag zo laag mogelijk te houden of het te ontvangen bedrag zo ver mogelijk te verhogen.

Dit is [b]deel X van het Belastingaangifte 2015 [/b]topic. Je kunt hier al je vragen stellen over je belastingaangifte over het jaar 2015. Is er iets niet duidelijk in het programma? Is er twijfel over het wel of niet opvoeren van posten? Valt een creatieve oplossing wel of niet binnen de regels? Laat het horen en wie weet hebben meer mensen er iets aan.

Met uitzondering van de mensen die opteren voor het vragen van uitstel, moeten miljoenen mensen vóór 1 mei 2016 hun aangifte inkomstenbelasting/premie volksverzekeringen doen. In het site-onderdeel [url=http://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/nl/belastingaangifte_2015/belastingaangifte-2015]Belastingaangifte 2015[/url] vindt u informatie over (elektronisch) aangifte doen.

Let op! Om de elektronische aangifte te kunnen indienen, heb je een DigiD-inlogcode nodig. Mocht je deze van voorgaande jaren nog hebben, kun je die gewoon gebruiken. Heb je er nog geen, kun je de DigiD-inlogcode on line aanvragen. Meer informatie over DigiD vindt je op www.digid.nl en in het site-onderdeel DigiD. Om direct een DigiD-inlogcode aan te vragen, zie www.digid.nl aanvragen. Ondernemers voor de inkomstenbelasting kunnen geen aangifte doen met het aangifteprogramma die hier te downloaden is. Die kunnen hun aangifte downloaden door op de beveiligde site in te loggen met hun gebruikersnaam en wachtwoord.

Als je een aangiftebrief of -biljet hebt gehad, dan moet je voor 1 mei 2016 aangifte inkomstenbelasting/premie volksverzekeringen doen. Ook als je een aangiftebiljet hebt gehad, kun je het aangifteprogramma inkomstenbelasting 2015 gebruiken.

Heb je geen aangiftebrief of -biljet voor 2015 gehad? Maar verwacht je wel dat je meer dan € 14 terugkrijgt? Ook dan kun je aangifte doen met het aangifteprogramma. Je kunt tot en met 31 december 2020 geld terugvragen.

[b]Vooraf ingevulde aangifte[/b] Net als vorig jaar kun je gebruik maken van de service van de belastingdienst: de vooraf ingevulde aangifte. Een aantal gegevens die de belastingdienst al heeft, worden alvast voor je ingevuld. Net als vorig jaar heeft de belastingdienst de tijd nodig om verschillende gegevens te verzamelen en voor je klaar te zetten. Daarom kun je pas na 1 maart 2016 aangifte doen.

[b]Wanneer krijg je bericht?[/b] Als de aangifte vóór 1 april 2016 bij de belastingdienst binnen is, krijg je doorgaans vóór 1 juli 2016 bericht. Op basis van je aangifte krijgt je dan te horen of je een bedrag moet betalen of dat je een bedrag terug krijgt. Meestal ontvang je eerst een voorlopige aanslag inkomstenbelasting/premie volksverzekeringen over 2015 en eventueel een voorlopige aanslag Zorgverzekeringswet. Daarna (dit kan wel een paar maanden duren) ontvang je de definitieve aanslag over 2015. De belastingdienst beoordeelt aan de hand van de aangifte ook of je al belasting en premie moet betalen over 2015. In dat geval kun je een voorlopige aanslag 2016 ontvangen.

[b]Aanslaggrens[/b] Je krijgt geld terug als het terug te krijgen bedrag hoger is dan € 14. Je moet betalen als de verschuldigde inkomstenbelasting en premie volksverzekeringen meer dan € 45 hoger is dan het saldo van de voorheffingen en de ontvangen bedragen via een voorlopige aanslag.

[sub]Tip Kijk voor een toelichting van een post in het aangifte-programma ook eens in de Help-file door op F1 te drukken, door op het vraagteken te klikken voor de vraag of op de Help-knop onderin beeld te klikken.[/sub]

Als laatste willen we nog zeggen: Leuker kunnen we het niet maken, wel makkelijker. Voorgaande delen Voorgaande jaren is gebleken dat er veel vragen meerdere malen gesteld worden. Lees daarom ook de voorgaande topics eens door om te kijken of je niet een FAQ hebt. Klik dus ook een op het pijltje links van de topictitel om naar het vorige topic te gaan.

De OP vind je [url=http://wiki.fok.nl/index.php/AangifteIB2015]hier[/url].