AangifteIB2012

Uit FOK!wiki
Ga naar: navigatie, zoeken

Laten we hier [u]geen[/u] topic van maken in de categorie [i]"Ik krijg x euro terug!! *O* "[/i] of [i]"Ik moet x euro betalen,... -O- "[/i] Eveneens geen vragen in de categorie: [i]"Wie heeft er al een aanslag ontvangen?"[/i] of [i]"Wie heeft het geld al op zijn rekening?"[/i]

Voor de rest,...

[cimg=300]http://3.bp.blogspot.com/-I6zriTjCVdY/TjLA1ZJPVXI/AAAAAAAAAVI/ETZaF4akekc/s320/MakkelijkerLeuker.jpg[/cimg]

In navolging van eerdere reeksen begint hier de aangiftereeks voor de [i]aangifte inkomstenbelasting/premie volksverzekeringen 2012[/i]. Het aangifteprogramma 2012 staat vers op de server van de belastingdienst en iedere Nederlander (nog even afgezien van degene die winst uit onderneming hebben) kan de rekenmachine weer uit de kast halen, de bankafschriften weer op tafel leggen en alle jaaropgaven weer verzamelen. Alles om het te betalen bedrag zo laag mogelijk te houden of het te ontvangen bedrag zo ver mogelijk te verhogen.

Dit is deel 1 van het [b]Belastingaangifte 2012[/b] topic. Je kunt hier al je vragen stellen over je belastingaangifte over het jaar 2012. Is er iets niet duidelijk in het programma? Is er twijfel over het wel of niet opvoeren van posten? Valt een creatieve oplossing wel of niet binnen de regels? Laat het horen en wie weet hebben meer mensen er iets aan.

Met uitzondering van de mensen die opteren voor het vragen van uitstel, moeten miljoenen mensen vóór 1 april 2013 hun aangifte inkomstenbelasting/premie volksverzekeringen doen. In het site-onderdeel [url=http://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/prive/aangifte_doen/aangifte_inkomstenbelasting/aangifte_doen_over_2012/aangifte_doen_over_2012]Aangifte 2012[/url] vindt u het [url=http://download.belastingdienst.nl/belastingdienst/apps/win/ib2012_win_setup.exe]aangifteprogramma inkomstenbelasting 2012[/url] en informatie over (elektronisch) aangifte doen.

[b][u]Let op![/u][/b] Om de elektronische aangifte te kunnen indienen, heb je een DigiD-inlogcode nodig. Mocht je deze van voorgaande jaren nog hebben, kun je die gewoon gebruiken. Heb je er nog geen, kun je de DigiD-inlogcode on line aanvragen. Meer informatie over DigiD vindt je op [url=www.digid.nl]www.digid.nl[/url] en in het site-onderdeel DigiD. Om direct een DigiD-inlogcode aan te vragen, zie [url=www.digid.nl]www.digid.nl[/url] aanvragen. [sub]Ondernemers voor de inkomstenbelasting kunnen geen aangifte doen met het aangifteprogramma die hier te downloaden is. Die kunnen hun aangifte downloaden door op de beveiligde site in te loggen met hun gebruikersnaam en wachtwoord.[/sub]

Als je een aangiftebrief of -biljet hebt gehad, dan moet je [u]voor 1 april 2013[/u] aangifte inkomstenbelasting/premie volksverzekeringen doen. Ook als je een aangiftebiljet hebt gehad, kun je het [url=http://download.belastingdienst.nl/belastingdienst/apps/win/ib2012_win_setup.exe]aangifteprogramma inkomstenbelasting 2012[/url] gebruiken.

Heb je geen aangiftebrief of -biljet voor 2012 gehad? Maar verwacht je wel dat je meer dan € 14 terugkrijgt? Ook dan kun je aangifte doen met het aangifteprogramma. Je kunt tot en met 31 december 2017 geld terugvragen.

[b]Vooraf ingevulde aangifte[/b] Net als vorig jaar kun je gebruik maken van de service van de belastingdienst: de [i]vooraf ingevulde aangifte[/i]. Een aantal gegevens die de belastingdienst al heeft, worden alvast voor je ingevuld. Bij het downloaden van het aangifteprogramma krijg je de vraag of je van de service gebruik wilt maken. Net als vorig jaar heeft de belastingdienst de tijd nodig om verschillend gegevens te verzamelen en voor je klaar te zetten. Wil je gebruik maken van de vooraf ingevulde aangifte, moet je net als vorig jaar wachten tot 1 maart 2013. Pas na 1 maart 2013 kun je de vooraf ingevulde aangifte downloaden.

[b]Wanneer krijg je bericht?[/b] Als de aangifte vóór 1 april 2013 bij de belastingdienst binnen is, krijg je doorgaans vóór 1 juli 2013 bericht. Op basis van je aangifte krijgt je dan te horen of je een bedrag moet betalen of dat je een bedrag terug krijgt. Meestal ontvang je eerst een [i]voorlopige[/i] aanslag inkomstenbelasting/premie volksverzekeringen over 2012 en eventueel een [i]voorlopige[/i] aanslag Zorgverzekeringswet. Daarna (dit kan wel een paar maanden duren) ontvang je de definitieve aanslag over 2012. De belastingdienst beoordeelt aan de hand van de aangifte ook of je al belasting en premie moet betalen over 2013. In dat geval kun je een [i]voorlopige[/i] aanslag 2013 ontvangen.

[b]Aanslaggrens[/b] Je krijgt geld terug als het terug te krijgen bedrag hoger is dan € 14. Je moet betalen als de verschuldigde inkomstenbelasting en premie volksverzekeringen meer dan € 45 hoger is dan het saldo van de voorheffingen en de ontvangen bedragen via een voorlopige aanslag.

[u][i][b]Extra[/b][/i][/u] [b] Veranderingen 2012[/b] Ook in 2012 zijn er weer wat dingen veranderd in de aangifte. [url=http://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/prive/aangifte_doen/fiscale_informatie_2012/veranderingen_in_de_inkomstenbelasting/veranderingen_inkomstenbelasting_2012]Hier[/url] staan de meest belangrijke veranderingen al vermeld. Extra aandacht verdient het vervallen van de mogelijkheid om te kiezen voor [b]fiscaal partnerschap[/b]. Controleer [url=http://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/prive/aangifte_doen/fiscale_informatie_2012/veranderingen_in_de_inkomstenbelasting/fiscaal_partnerschap]hier[/url] of je aan de voorwaarden voor fiscaal partnerschap voldoet. Voldoe je niet aan de voorwaarden, ben je automatisch geen fiscaal partner.

[b]Studiekosten[/b] In navolging van vorig jaar heeft de belastingdienst het nog makkelijker gemaakt ten aanzien van het berekenen van de aftrekpost studiekosten. Door in het programma te kiezen tussen de onderstaande mogelijkheden, komt er een invulscherm tevoorschijn die van toepassing is. - studie zonder studiefinanciering over 2012 - studie met studiefinanciering over 2012 - studie met studiefinanciering in vorige jaren Ook zijn de normbedragen voor de verschillende periodes al ingevuld. Dat scheelt zoeken en rekenen. Meer info kun je [url=http://download.belastingdienst.nl/belastingdienst/docs/aftrek_studiekosten_of_andere_scholingsuitgaven_2012_ib2751t22fd.pdf]hier[/url] vinden. Nu alleen maar hopen dat je alle bonnetjes nog terug kunt vinden. ;)

[b][i][u]Tip[/u][/i][/b] Kijk voor een toelichting van een post in het aangifte-programma ook eens in de Help-file door op F1 te drukken, door op het vraagteken te klikken voor de vraag of op de Help-knop onderin beeld te klikken.

Als laatste willen we nog zeggen: Leuker kunnen we het niet maken, wel makkelijker. :s)

[b][i][u]Voorgaande delen[/u][/i][/b] Voorgaande jaren is gebleken dat er veel vragen meerdere malen gesteld worden. Lees daarom ook de voorgaande topics eens door om te kijken of je niet een FAQ hebt. ;) Klik dus ook een op het pijltje links van de topictitel om naar het vorige topic te gaan.

[sub]Deze OP vind je [url=http://wiki.fok.nl/index.php/AangifteIB2012]hier[/url]. Klik op bewerken, verwerk het vorige deel in de lijst hierboven, selecteer alles, kopieer en plak het in de OP op Fok![/sub]