PHP: verschil tussen versies

Uit FOK!wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
(Html in je .php scripts)
k (Html in je .php scripts)
Regel 58: Regel 58:
 
<?
 
<?
 
echo "<font color='#FFFFFF'>Dit is een tekst met zwarte letters</font>";
 
echo "<font color='#FFFFFF'>Dit is een tekst met zwarte letters</font>";
?></pre></nowiki>
+
?>
 +
</pre></nowiki>
 
Test het script uit.
 
Test het script uit.
 
Leuk, dat PHP, maar toch kun je met de voorbeelden die we gaven net zo goed gewoon dit in html typen, dus nu gaan we naar het leukere werk, echte dingen berekenen en nog meer!.
 
Leuk, dat PHP, maar toch kun je met de voorbeelden die we gaven net zo goed gewoon dit in html typen, dus nu gaan we naar het leukere werk, echte dingen berekenen en nog meer!.

Versie van 25 mrt 2005 om 20:35

PHP is een scripttaal die in 1995 is ontworpen door Rasmus Lerdorf, een senior software engineer bij IBM. De taal is gebaseerd op Perl.

De letters PHP stonden eerst voor Personal Home Page; tegenwoordig is de betekenis: "PHP: Hypertext Preprocessor". Die naam geeft aan waar de taal meestal voor gebruikt wordt: informatie verwerken tot hypertext (meestal HTML en XHTML). Later werd ook wel spottend gezegd dat PHP staat voor "People Hate Perl" (Mensen Haten Perl) want sommige mensen die PHP gebruiken beschouwen Perl als een "onbenullige taal".

De basis

Benodigdheden

PHP is leuk, maar je hebt er wel wat voor nodig. Een Html bestand (.html) kun je gewoon vanaf je harde schijf bekijken. Daarintegen heb je bij PHP bestanden (.php) dat niet. Waarom? PHP zit anders in elkaar, je hebt een webhosting nodig die php ondersteund, nu heb je mazzel, de meeste webhosting bedrijven hebben dit wel, even een paar punten waar je op moet letten als je een host zoekt:

  • Welke versie PHP/Mysql ze hebben, (het is sterk aan te raden een te zoeken die altijd de nieuwste versie heeft!)
  • Mysql, Dit heb je nodig voor de databases. Vaak zal dit je goed van pas komen, maar 99% van de hosting bedrijven die PHP ondersteunen ondersteunen ook MySQL.
  • En niet te vergeten natuurlijk, een goede service :)

Als je een host hebt gevonden kun je verder gaan, weet je niet zeker of je daadwerkelijk een php hosting hebt . test het dan gewoon uit, zet een script (zoals het Hello world script dat we gaan maken) op je site, en test of het werkt zoals het zou moeten werken.

Hello world script

Php is eigenlijk best simpel, dit gaan we laten zien. Open kladblok. Typ hier dit in:

<?php
echo "Hello World";
?>

Dit zijn 3 simpele regels PHP. Je kunt gewoon html gebruiken binnen een .php pagina, maar als je een stukje of een groot stuk php wil typen moet je dat binnen de codes <? of <?php en ?> zetten, dan weet de webserver dat het over PHP gaat. echo staat voor dat hij de tekst binnen de aanhalingstekens op het scherm moet laten zien. LET OP: Deze codes zijn fout:

  • echo "Hoi, deze zin is "best" fout";
  • echo Hoi, dit is ook fout;
  • echo "Hoi, zelfs dit is fout"

Dit is wel goed:

  • echo "Hoi, deze zin is 'best' fout";

Elke php regel sluit je af met een ; En je kunt ook geen dubbele haakjes gebruiken als je ook dubbele haakjes gebruikt in het begin en eind van je echo regel. Waarom? PHP denkt dan namelijk dat je daar de tekst al afsluit.


Test het script uit. Het resultaat van dit stuk code zou moeten zijn: Hello world Zie je iets anders, zoals gewoon de hele code, ga dan dit na:

  • Typfouten
  • .php als extensie
  • Een PHP host.

Wil het dus echt niet lukken, dan zie je toch echt iets over het hoofd, of heb je geen php hosting, dan moet je een andere zoeken.

Html in je .php scripts

Natuurlijk willen we een mooie pagina kunnen maken, dit is mogelijk, html kun je gewoon in je .php pagina's plakken. Een voorbeeld:

<nowiki>
<html>
<head>
<title>Testpagina</title>
</head>
<body bgcolor="#000000">
<?
echo "<font color='#FFFFFF'>Dit is een tekst met zwarte letters</font>";
?>
</nowiki>

Test het script uit. Leuk, dat PHP, maar toch kun je met de voorbeelden die we gaven net zo goed gewoon dit in html typen, dus nu gaan we naar het leukere werk, echte dingen berekenen en nog meer!.

Rekenen met PHP

Rekenen? koop een rekenmachine :P

Zie ook

Externe links