Opa tussen de boeken zetten

Uit FOK!wiki
Ga naar: navigatie, zoeken

Dit spreekwoord is afkomstig uit dit topic in TTK.
Link naar forumpost

Oorsprong:

Tijdens het kerstfeest ca. 1812-1834 werd er bij de welvarende gezinnen in huiselijke kring gesproken over het ontstaan van de familie. Dit kwam natuurlijk goed uit omdat het gezin inclusief de familie weer bij elkaar kwamen om het feest te vieren. Naast de traditionele kerststal lag op een dressoir (in uitzonderlijke gevallen ergens anders) een boek met daarin handgeschreven aantekeningen over de stamboom van de familie. Dit boek werd van generatie op generatie overgedragen aan de oudste man van de familie en voor hem was het zaak om daarin naast de stamboom ook de laatste ontwikkelingen van de familie bij te houden.

Na het kerstdiner verzamelde iedereen zich in de woonkamer en las (over)grootvader de laatste bijgehouden aantekeningen sinds het vorige jaar voor.

Na kerst werd de kerststal weer opgeruimd en het boek weer bij opa in de boekenkast gezet. Men sprak toen van: "Opa tussen de boeken zetten", omdat het bijhouden van het boek opa's laatste eervolle taak was tijdens zijn laatste jaren.

Betekenis:

Het afsluiten van een moment waar naartoe geleefd is.

Voorbeelden:

- Na de nieuwjaarsborrel zetten we opa weer tussen de boeken.

- Verslagen keerden de fans van schilder Wilbert den Hooghe weer terug naar huis toen ze te horen kregen dat opa al tussen de boeken was gezet en er het volgende jaar weer een nieuwe expositie zal zijn.