Het anker vooronder leggen
Dit spreekwoord is afkomstig uit dit topic in TTK.
Link naar forumpost
Oorsprong:
Het was even zoeken naar de oorsprong van dit spreekwoord. Het gaat ver terug naar de tijd van de VOC, en was uiteindelijk de oplossing voor het nog oudere gezegde: geen gedonder in het vooronder. In de tijd van de VOC kwam het voor dat de kapitein besloot om zijn vrouw mee te nemen op de verre reizen naar Indië. Hoewel het tegen de regels van de VOC was, werd het oogluikend toegestaan.
Maar ook voor de kapitein leverde zoiets de nodige hoofdbrekens op. Want één vrouw op een schip met meer dan 60 mannen dat kan natuurlijk niet goed gaan, en meer dan eens werd een bemanningslid betrapt met de vrouw van de kapitein in het vooronder. Nu was er een kapitein, en zijn naam is verloren geraakt in de analen, die hier een hele goede oplossing voor had bedacht. Hij liet zijn bemanning de ankers van het schip in het vooronder leggen, zodat er in het vooronder geen plaats meer was voor overspel.
Nu was dat natuurlijk geen garantie dat er niet meer gerommeld werd, want er waren wel meer spelonken in het schip waar het daglicht nauwelijks scheen.
Betekenis:
Beveiligingsmaatregelen nemen die slechts ten dele werken, en die verre van waterdicht zijn.
Voorbeeld:
Hoewel de ondernemer camara's in zijn magazijn had laten plaatsen, had hij slechts het anker in het vooronder gelegd. Uit de balans bleek dat er niet minder werd gestolen uit het magazijn.