Dig/virtualisatie

Uit FOK!wiki
Versie door 82.72.26.121 (overleg) op 1 okt 2008 om 21:35
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken
[b]Het Grote OS Virtualisatie Topic[/b]

:) [b]Inleiding[/b] :)
In dit topic gaan we het hebben over software die besturingssystemen virtualiseert. Dit topic gaat dus niet over andersoortige virtualisatie, zoals Applicatie Virtualisatie, Java Virtuele Machines, Emulators, Disk virtualisatie, Clustering, etc, etc, etc. Producten die hier aan bod kunnen komen zijn bijvoorbeeld: VMware, Virtual PC, xVM, Xen, Qemu, Parallels.

:? [b]Wat is OS Virtualisatie?[/b] :?
Met OS Virtualisatie bedoelen we over het algemeen: 'Het draaien van een besturingssysteem (OS) op een virtuele computer'. Dit houdt in dat je op 1 computersysteem meedere besturingssystemen tegelijk kan draaien. Dit kunnen verschillende besturingssystem zijn, bijvoorbeeld Windows en Linux die op hetzelfde moment op 1 machine draaien.

:? [b]Wat is een virtuele computer?[/b] :?
Een virtuele computer bestaat uit een stuk software waarbinnen een besturingssysteem geinstalleerd kan worden. Dit gebeurt door de hardware van een 'echte' (of fysieke) computer na te bootsen of rechtstreeks aan te bieden aan de virtuele computer. Het besturingssyteem binnen de virtuele machine heet de 'guest', de fysieke machine waar hij op draait wordt de 'host' genoemd. 

:? [b]Wat zijn de voordelen van OS Virtualisatie?[/b] :?
[*] Het is een eenvoudige manier om iets binnen een ander OS te testen. 
[*] Je hebt er geen andere machine voor nodig.
[*] Efficienter gebruik maken van de resources in je machine door meerdere computers op 1 stuk hardware te draaien (consolidatie).
[*] De virtuele computer is afgeschermd van de echte computer (isolatie). 

:? [b]Wat zijn de nadelen van OS Virtualisatie?[/b] :?
[*] Performance is anders dan op een fysiek systeem
[*] Als er 1 host uitvalt ben je direct meerdere machines kwijt 

:) [b]Virtualisatie software[/b] :)

[b]Virtualisatie op een werkstation[/b]
[*][url=http://www.vmware.com/download/ws/]VMware Workstation[/url] (Windows en Linux. Niet gratis)
Zeer compleet virtualisatiepakket met opties als uitgebreide Snapshotting, VM's klonen, VM Teams, Unity (guest+host OS integratie), DirectX support, Record-and-Play your VM en nog veel en veel meer.
[*][url=http://www.virtualbox.org/]xVM VirtualBox[/url] (Windows/Linux/OSX. Gratis + Open Source)
xVM VirtualBox is een product wat door SUN wordt uitgebracht in een poging een goeie postitie te krijgen op de virtualisatiemarkt. xVM heeft zeer veel opties aan boord en is daarom een zeer interessante vervanger voor VMware Workstation. 
[*][url=http://www.microsoft.com/windows/downloads/virtualpc/]Virtual PC[/url]. (Windows. Gratis)
Virtual PC is een virtualisatiepakket wat door MS uitgebracht wordt. Voorheen was er ook een versie voor OSX beschikbaar. Als guest OS worden alleen Windows versies ondersteund. 
[*]Parallels Workstation (Windows, Linux. Niet gratis)
[*][url=http://www.vmware.com/download/player/]VMware Player[/url] (Windows/Linux. Gratis)
Met VMware Player is het alleen mogelijk om VM's te draaien, je kan ze niet aanmaken of bewerken.
[*][url=http://www.vmware.com/download/fusion/]VMware Fusion[/url] (OSX. Niet gratis)
VMware Fusion kan gezien worden als VMware Workstation voor OSX, alleen met wat minder opties.
[*][url=http://ptn.parallels.com/en/products/desktop/]Parallels Desktop for Mac[/url] (OSX, Niet gratis)
Parallels was het eerst product in zijn klasse wat uitgebracht werd toen Apple Intel CPU's ging gebruiken. VMware Fusion kwam een jaar later. Parallels kan alleen 32bit guest OS'en aan.  

[b]Virtualisatie op een server[/b]
[*][url=http://www.vmware.com/products/vi/esx/]VMware ESX[/url] (draait op 'bare-metal'. Niet gratis)
Op dit moment de de facto standaard op het gebied van server virtualisatie in het datacenter. Management van ESX gebeurt via de VI Client, een web interface of vanaf de Service Console, een uitgeklede Linux distro die in staat is op laag niveau met de ESX server te communiceren.In combinatie met de managementtool [url=http://www.vmware.com/products/vi/vc/]VirtualCenter[/url] is het mogelijk een zeer geavanceerde virtuele omgeving op te bouwen met veel mogelijkheden om uptime en goeie performance van de virtuele servers te garanderen. Denk daarbij aan het verplaatsen van een guest van de ene naar de andere host zonder hem uit te hoeven zetten (VMotion), en het automatisch verdelen van guest over de hosts om performance optimaal te houden (Dynamic Resource Scheduling). 
[*][url=http://www.vmware.com/products/esxi/]VMware ESXi[/url] (draait op 'bare-metal'. Gratis)
Dit is de uitgklede variant van ESX, ook wel 'embedded ESX' genoemd. ESXi kan vanaf een USB-stick draaien, maar kan ook op een harde schijf geinstalleerd worden. Een merkbaar verschil tussen ESX en ESXi is dat de laatstgenoemde geen Service Console heeft. ESXi is wel te managen via VirtualCenter (VC), alleen zal voor VC een licentie aangeschaft moeten worden. 
[*]VMware Server (draait als applicatie op Windows of Linux. Gratis)
Je zou het VMware Workstation voor servers kunnen noemen. 
[*][url=http://www.xen.org/]Xen[/url] (Linux/Bare-metal. Gratis en Open Source).
[*][url=http://www.microsoft.com/windowsserver2008/en/us/hyperv.aspx]Microsoft Hyper-V[/url] (Windows 2008. Niet Gratis)
De hypervisor van Microsoft die de concurrentie met ESX en XEN aan moet gaan. Als guest OS wordt naast verschillende Windows varianten ook SUSE Linux ondersteund.
[*][url=http://www.microsoft.com/servers/hyper-v-server/]Microsoft Hyper-V-Server[/url] (draait op 'bare-metal'. Gratis)
De directe concurrent voor ESXi, een gratis en klein Virtualisatiepakket zonder extra toepassingen.

:) [b]Disclaimer[/b] :) 
[url=http://wiki.fok.nl/index.php/Dig/virtualisatie]Deze OP[/url] is nog lang niet compleet, en meer info is altijd welkom. Aangezien ik de meeste ervaren heb met VMware zijn die onderdelen het meest uitgebreid. Als iemand aanvullingen/verbeteringen/opmerkingen heeft dan hoor ik het graag. :)