OP/LaTeX

Uit FOK!wiki
Versie door Iblis (overleg | bijdragen) op 23 jul 2008 om 21:01 (Inleiding herschreven.)
Ga naar: navigatie, zoeken

Op deze pagina staat de code voor de OP van de officiële LaTeX vragen- en antwoordtopic.

[cimg]http://i37.tinypic.com/2d1wrj6.png[/cimg]
[b]Wat is LaTeX?[/b]
[limg]http://i37.tinypic.com/2502vlg.png[/limg]LaTeX (uitspraak: l[u]a[/u]tech) is het meestgebruikte macropakket voor TeX. De macro's uit het pakket van LaTeX zorgen ervoor dat je op een eenvoudigere manier dan met TeX alleen (plain TeX genoemd) teksten kunt opmaken. LaTeX wordt meestal gebruikt om wetenschappelijke teksten en artikelen op te maken, maar dat is zeker niet de enige toepassing.
LaTeX is zoals blijkt het uit bovenstaande géén [url=http://nl.wikipedia.org/wiki/WYSIWYG]WYSIWYG[/url]-methode. Daarom wordt LaTeX vaak ook wel vergelken met HTML,  de code die je maakt beschrijft namelijk de layout van het document, pas nadat het gerenderd wordt zie je het eindresultaat � vaak als PDF.

[b]Wat is TeX?[/b]
[limg]http://i37.tinypic.com/2502vlg.png[/limg]TeX is een opmaaktaal voor teksten en formules die als programmeertaal met uitbreidingsmogelijkheden te gebruiken is. Met TeX is het mogelijk om een ingewikkelde lay-out op een relatief eenvoudige manier te beschrijven. De eerste versie van TeX is verschenen in 1978, tegenwoordig is het in principe uitontwikkeld en worden er alleen nog fouten verholpen. De auteur, Donald Knuth, looft $327,68 uit voor elke bug die iemand vindt. Afgeleide projecten worden onder een andere naam voortgezet, zoals [url=http://www.tug.org/applications/pdftex/]pdfTeX[/url] of [url=http://scripts.sil.org/cms/scripts/page.php?site_id=nrsi&id=xetex]XeTeX[/url]

[b]Wat is nou precies het voordeel van LaTeX[/b]
[limg]http://i37.tinypic.com/2502vlg.png[/limg]LaTeX is gemaakt zodat de auteur zich tijdens het schrijven in feite zo min mogelijk moet bekommeren om de vorm. LaTeX automatiseert dan ook een heleboel, bijvoorbeeld kruisverwijzingen, koppen (het zorgt er bijvoorbeeld voor dat koppen nooit als laatste regel op een blad staan), positionering van afbeeldingen en woordafbreking. Ook kan men middels stijl-bestanden relatief gemakkelijk een andere lay-out (bijvoorbeeld de huisstijl van de organisatie die het gaat publiceren) aan een document geven. Daarnaast is het grote voordeel t.o.v. bijvoorbeeld Microsoft Word dat het goed kan omgaan met zeer grote bestanden. In LaTeX kun je vrij simpel een bestand aanpassen dat honderden pagina's bevat.
Voor andere, gespecialiseerde toepassingen, zijn ook extra pakketten verschenen, zoals het parallel zetten van teksten, het zetten van talen die van rechts naar links geschreven worden, het opmaken van kritische edities met meerdere voetnoten. Een zeer bekend voorbeeld is BibTeX dat automatisch uit een database de artikelen kan selecteren waarnaar verwezen wordt in een document, en deze volgens de gewenste criteria kan opmaken en sorteren.

[b]Welke alternatieve macropakketten zijn er voor TeX?[/b]
[limg]http://i37.tinypic.com/2502vlg.png[/limg]Een alternatief macropakket is [url=http://wiki.contextgarden.net/Main_Page]ConTeXt[/url], ontworpen door de Nederlander Hans Hagen. Dit pakket probeert omvangrijker te zijn, en standaard meer opties te bieden dan LaTeX, zodat je minder extra packages nodig hebt. Er zijn echter ook minder packages in omloop die voor ConTeXt geschreven zijn.



[b]:? Wat is BibTeX :?[/b]
Middels BibTeX kan men in een LaTeX-document referenties aanhalen, welke dan automatisch in een literatuurlijst aan het einde van het document verschijnen. Met verschillende bibliografie-stijlen kan men de lay-out van de referenties in de tekst en van de literatuurlijst zelf snel en consequent veranderen.

[b]:? Wat heb ik precies nodig :?[/b]
Je hebt minimaal 3 dingen nodig...
[*] Editor [i](Waarin je je code schrijft)[/i]
[*] TeX engine [i](De compilor van de code naar het document)[/i]
[*] Viewer [i](Om te bekijken wat je hebt gemaakt)[/i]

+ [b]Editor[/b]
Er zijn verschillende soorten editors hier staan er een paar. Zoals altijd kent iedere editor zijn voor- en nadelen.
[*] [url=http://www.toolscenter.org/]TeXnicCenter[/url] (gratis - windows)
[*] [url=http://www.winedt.com/]WinEdt[/url] (betaald - windows)
[*] [url=http://nl.wikipedia.org/wiki/Notepad]Kladblok[/url] (gratis)
[*] [url=http://kile.sourceforge.net/]Kile[/url] (gratis - linux)
[*] ...

+ [b]TeX engine[/b]
Er zijn verschillende soorten engines hier de meest gebruikte...
[*] [url=http://miktex.org/]MiKTeX[/url]
[*] ...

+ [b]Viewer[/b]
Er zijn verschillende soorten viewers hier de meest gebruikte...
[*] [url=http://www.adobe.com/nl/products/reader/]Adobe reader[/url]
[*] ...

[b]:? Wat zijn de handigste packages :?[/b]
[*] ...

[b]:? Zijn er handleidingen over LaTeX :?[/b]
Ja zeker zijn die er. Hier zijn er een paar.
[*] [url=http://people.cs.uu.nl/piet/latexhnd.pdf]LaTeX handleiding door Piet van Oostrum[/url] (NL)
[*] [url=http://www.zeus.ugent.be/~gaspard/latex/latex-cursus.pdf]Een Introductie tot het Zetsysteem LaTeX door Gaspard Lequeux[/url] (NL)
[*] [url=http://users.fulladsl.be/spb10695/latex.html]LaTeX voor beginners door Wilfried Van Hirtum[/url] (NL)
[*] [url=http://www.ctan.org/tex-archive/info/beginlatex/beginlatex-3.6.pdf]Formatting information: a beginner's introduction to typesetting with LaTeX door Peter Flynn[/url] (EN)
[*] [url=http://www.ctan.org/tex-archive/info/lshort/english/lshort.pdf]The Not So Short Introduction to LaTeX 2e door Tobias Oetiker[/url] (EN) [sub]de bekendste LaTeX handleiding[/sub]

[b]:? Welke vragen zijn al vaker hier langs gekomen :?[/b]
[*] ...

[b]:? Waarom werkt iets niet zoals ik het wil :?[/b]
Je wordt het snelst en best geholpen als je een [url=http://www.tex.ac.uk/cgi-bin/texfaq2html?label=minxampl]minimum example[/url] weet te maken. Probeer zoveel mogelijk packages die niets met het probleem te maken hebben uit je pre-amble te verwijderen, en probeer een zo klein mogelijk document over te houden door onnodige zaken eruit te halen. Vaak helpt dit sowieso al om te zien wat het probleem veroorzaakt (twee packages die niet met elkaar overweg kunnen) en daarbij geeft het duidelijkheid aan degenen die je vraag willen beantwoorden.

[b]:? Heb je nog meer handige links :?[/b]
Ja zeker :+
[*] [url=http://www.ntg.nl/]De Nederlandstalige TeX gebruikersgroep[/url]
[*] [url=http://www.latex-project.org]LaTeX Homepage[/url]
[*] [url=http://ctan.org/]Officiele website met TeX software, templates en meer[/url] [sub][url=http://www.ctan.org/tex-archive/macros/latex/contrib/]lijst met packages op ctan.org[/url][/sub]
[*] [url=http://www.tex.ac.uk/cgi-bin/texfaq2html?introduction=yes]TeX FAQ[/url] 
[*] [url=http://groups.google.com/group/comp.text.tex/topics]Google TeX Group[/url]

En de vorige edities:
[*] http://forum.fok.nl/topic/849507/1/50
[*] http://forum.fok.nl/topic/1133442/1/50