PHP
Inhoud
Introductie
PHP is een scripttaal die in 1995 is ontworpen door Rasmus Lerdorf, een senior software engineer bij IBM. De taal is gebaseerd op Perl.
De letters PHP stonden eerst voor Personal Home Page; tegenwoordig is de betekenis: "PHP: Hypertext Preprocessor". Dit is een recursieve afkorting. De afkorting zit in de afkorting in de afkorting etc. etc. De naam geeft ook aan waar de taal meestal voor gebruikt wordt: informatie verwerken tot hypertext (meestal HTML en XHTML).
Wat is PHP?
PHP is een server-side scripttaal. Simpelweg betekent dit dat de computer waar de website op draait eerst de PHP verwerkt en de uitkomst van die verwerking toont aan de [[cli�nt]], de surfer dus.
Wat kan ik met PHP?
Verhaaltje.
Wie gebruiken het nog meer?
Verhaaltje.
De basis
Benodigdheden
PHP is leuk, maar je hebt er wel wat voor nodig. Een Html bestand (.html) kun je gewoon vanaf je harde schijf bekijken. Daarintegen heb je bij PHP bestanden (.php) dat niet. Waarom? PHP zit anders in elkaar, je hebt een webhosting nodig die php ondersteund, nu heb je mazzel, de meeste webhosting bedrijven hebben dit wel, even een paar punten waar je op moet letten als je een host zoekt:
- Welke versie PHP/Mysql ze hebben, (het is sterk aan te raden een te zoeken die altijd de nieuwste versie heeft!)
- Mysql, Dit heb je nodig voor de databases. Vaak zal dit je goed van pas komen, maar 99% van de hosting bedrijven die PHP ondersteunen ondersteunen ook MySQL.
- En niet te vergeten natuurlijk, een goede service :)
Als je een host hebt gevonden kun je verder gaan, weet je niet zeker of je daadwerkelijk een php hosting hebt . test het dan gewoon uit, zet een script (zoals het Hello world script dat we gaan maken) op je site, en test of het werkt zoals het zou moeten werken.
Hello world script
Php is eigenlijk best simpel, dit gaan we laten zien. Open kladblok. Typ hier dit in:
<?php echo 'Hello World'; ?>
Dit zijn 3 simpele regels PHP. Je kunt gewoon html gebruiken binnen een .php pagina, maar als je een stukje of een groot stuk php wil typen moet je dat binnen de codes <? of <?php en ?> zetten, dan weet de webserver dat het over PHP gaat. echo staat voor dat hij de tekst binnen de aanhalingstekens op het scherm moet laten zien. LET OP: Deze codes zijn fout:
- echo "Hoi, deze zin is "best" fout";
- echo Hoi, dit is ook fout;
- echo "Hoi, zelfs dit is fout"
Dit is wel goed:
- echo "Hoi, deze zin is 'best' fout";
Elke php regel sluit je af met een ; En je kunt ook geen dubbele haakjes gebruiken als je ook dubbele haakjes gebruikt in het begin en eind van je echo regel. Waarom? PHP denkt dan namelijk dat je daar de tekst al afsluit.
Test het script uit. Het resultaat van dit stuk code zou moeten zijn: Hello world Zie je iets anders, zoals gewoon de hele code, ga dan dit na:
- Typfouten
- .php als extensie
- Een PHP host.
Wil het dus echt niet lukken, dan zie je toch echt iets over het hoofd, of heb je geen php hosting, dan moet je een andere zoeken.
Html in je .php scripts
Natuurlijk willen we een mooie pagina kunnen maken, dit is mogelijk, html kun je gewoon in je .php pagina's plakken. Een voorbeeld:
<html> <head> <title>Testpagina</title> </head> <body style="background-color:#000000;"> <?php echo '<span style="color:#FFFFFF;">Dit is een tekst met zwarte letters</span>'; ?> </body> </html>
Test het script uit. Leuk, dat PHP, maar toch kun je met de voorbeelden die we gaven net zo goed gewoon dit in html typen, dus nu gaan we naar het leukere werk, echte dingen berekenen en nog meer!.
Rekenen met PHP
Nu komt het leukere werk, andere dingen doen met php. We gaan 2 scripts maken. een invoer script, en een resultaat script. De functies worden later uitgelegd.
rekensom.php
<html> <head> <title>Rekensom</title> <meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=iso-8859-1" /> </head> <body> <form action="antwoord.php" method="POST"> <p>Voer je rekensom in: <br /> <input type="text" size="10" name="eerste" /> + <input type="text" size="10" name="tweede" /> <input type="submit" name="B1" value="Antwoord" /> </p> </form> </body> </html>
antwoord.php
<html> <head> <title>Rekensom Resultaat</title> <meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=iso-8859-1" /> </head> <body> <p> Het antwoord op uw som is: <?php //Als alleen gehele getallen ingevuld mogen worden, //gebruik dan intval in plaats van floatval $antwoord = floatval($_POST["eerste"]) + floatval($_POST["tweede"]); echo $antwoord; ?> </p> </body> </html>
Uitleg
Het ziet er heel simpel uit, en eigenlijk is dat ook best zo, het invoer script is mischien een beetje veel tekst om te onthouden, maar ik gebruik vaak Frontpage express, een simpel, redelijk oud programma, waarmee je prima in een paar muisklikken een goede invoerpagina kan maken. dit programma is gratis te downloaden op internet, met gebruik van Google is die goed te vinden.
De rekensom is simpel, het antwoord is het eerste tekstvak, plus het tweede tekstvak. Je gebruikt _POST omdat je in de invoerpagina de informatie verzend via de POST manier, zoals je in doe <form> code kunt zien. echo $antwoord; geeft het antwoord weer,. Dit is dus een simpele leerpagina om te zien hoe je informatie van de ene pagina naar de 2e pagina verstuurd, je kunt bijvoorbeeld ook zelf proberen om een tekstvak te maken op een pagina, waar je je naam in moet voeren, en dat je op de volgende pagina ziet als je bijv piet heet. "Hallo, Piet."