Werelderfgoed
Werelderfgoed betreft cultureel en natuurlijk erfgoed dat onvervangbaar en uniek is en beschouwd moet worden als eigendom van de gehele wereld. Het gaat hier om monumenten, gebouwencomplexen en landschappen. Het is van groot belang dat dit erfgoed behouden blijft, vandaar dat de commissie voor het Werelderfgoed is opgericht. Deze commissie is een onderdeel van de UNESCO, de organisatie van de Verenigde Naties voor onderwijs, wetenschappen en cultuur.
De voornaamste taak van deze commissie is het opstellen van de lijst van het werelderfgoed. Elk land dat de Overeenkomst voor het Werelderfgoed heeft ondertekend kan een voordracht doen voor deze lijst en is ook verplicht potenti�le werelderfgoederen binnen de eigen grenzen op te sporen. Plaatsing van een monument op de werelderfgoedlijst levert geen geld op, ieder land is zelf verantwoordelijk voor bescherming en behoud van de eigen monumenten.
Het werelderfgoed bestaat uit 788 monumenten, onderverdeeld in 154 monumenten in het natuurerfgoed, 611 monumenten in het cultuurerfgoed en 23 monumenten als een combinatie van beide. Van de 788 monumenten staan er 35 op de rode lijst van het werelderfgoed omdat het voortbestaan van deze monumenten in gevaar is. Een voorbeeld is de dom van Keulen, hoogbouw in deze stad bedreigt het uitzicht op de dom.
Zie ook
- Werelderfgoedlijst I - landen A t/m F
- Werelderfgoedlijst II - landen G t/m N
- Werelderfgoedlijst III - landen O t/m Z