Een sleutel tussen de tenen hebben
Dit spreekwoord is afkomstig uit dit topic in TTK.
Link naar forumpost
Oorsprong:[bewerken]
In 1964 werd Hoofdcommissaris Jansma van de politie van Venlo gearresteerd omdat hij werd betrapt tijdens een inbraak. De hoofdcommissaris werd in een cel op het politiebureau gezet en toen men hem de volgende ochtend wilde ondervragen, was zijn cel leeg. In eerste instantie werd al het personeel ondervraagd. Men ging er namelijk van uit dat iemand nog sympathie had voor zijn gearresteerde meerdere en hem daarom had bevrijd. Uit het onderzoek bleek echter dat niemand iets met de verdwijning te maken had. Pas in 1968 werd de heer Jansma gevonden. Vanuit Tegelen kwamen klachten binnen over geluidsoverlast op straat. De heer Jansma bleek in een uitermate beschonken toestand over straat te zwalken, terwijl hij het Wilhelmus achterstevoren en met dubbele tong aan het zingen was. Tijdens zijn verhoor kwam eindelijk aan het licht hoe hij had kunnen ontsnappen. Omdat hij bang was dat zijn sleutels gestolen werden, liep hij al zijn gehele carrière rond met een reservesleutel van de cellen tussen zijn tenen. Na zijn arrestatie kwam die sleutel goed van pas. Toen dit bekend werd in de media, raakte het spreekwoord 'Een sleutel tussen de tenen hebben' in zwang.
Betekenis:[bewerken]
Iemand die een sleutel tussen de tenen heeft, weet zichzelf via een listige kunstgreep uit een lastige situatie te bevrijden.
Voorbeeld:[bewerken]
Dat Marcel overging naar de eindexamenklas kwam doordat hij een sleutel tussen de tenen had. Met de inloggegevens van zijn docent wist hij de 4 op zijn eindrapport te veranderen naar een 6.