Pannen met spijkers vinden

Uit FOK!wiki
Versie door DaMart (overleg | bijdragen) op 15 jul 2010 om 21:23 (Nieuwe pagina: Dit spreekwoord is afkomstig uit [http://forum.fok.nl/topic/1448082 dit topic] in TTK. <BR>[http://forum.fok.nl/topic/1448082/5/50#82492448 Link naar forumpost] == '''Oorsprong:''' ...)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken

Dit spreekwoord is afkomstig uit dit topic in TTK.
Link naar forumpost

Oorsprong:[bewerken]

Deze uitdrukking komt uit één van de wat minder bekende sprookjes van Moeder de Gans: het Varkensprinsje.

In dit verhaal vat een kroonprins hevige liefde op voor zijn eigen jongere halfbroeder. Om aan de begeerte van zijn broer te ontkomen, vlucht het jonge prinsje naar een naburig rijk, waar hij zich vermomt met twee aan elkaar genaaide varkenshuiden. Hij vindt onderdak in het paleis van de koning aldaar, waar hij in de keukens te werk wordt gesteld. Door zijn verfijnde smaak klimt het jongetje, dat vanwege de varkenshuiden èn zijn kookkunsten, door iedereen 'het Varkensprinsje' wordt genoemd, al snel op tot opperkok, en moet hij voor belangrijke bezoekers de meest onvoorstelbare feestmaaltijden bereiden. Als zijn halfbroeder, de kroonprins, een bezoek brengt aan dit rijk, herkent deze de smaakstelling van de gerechten uit zijn thuisland, en beseft hij wie 'het Varkensprinsje' in werkelijkheid is. Hij verzoekt dan ook aan de koning, of hij deze fantastische kok de volgende dag in de keuken, zonder iemand erbij, een bezoek mag brengen. Het Varkensprinsje slaat de schrik om het hart, en hij laat de dienaar die de boodschap overbrengt dan ook weten: "U mag mij in de keuken een bezoek brengen, maar eerst wil ik graag antwoord op de volgende vraag: wat verdient een broeder, die zijn eigen broeder begeert?" De vraag wordt in de eetzaal voorgelezen, en de kroonprins, die beseft te gast te zijn in een koninkrijk waar men bliksem in de koffie niet op prijs stelt, zegt: "O, die verdient het aan een boom gespijkerd te worden en daarna levend te worden gevild." Na alom geprezen te zijn voor dit wijze antwoord, stond men de kroonprins genadiglijk een bezoek aan de keukens toe voor de volgende dag, en mocht hij zelfs te kennen geven welke gerechten hem dan bereid zouden worden. Het Varkensprinsje lichtte echter de koning in over de aard van de betrekkingen tussen hemzelf en zijn broeder, zodat er voorzorgsmaatregelen genomen konden worden. Toen dus de volgende dag de verliefde kroonprins de keuken binnentrad, en daar hoopte zijn lievelingsgerchten in de pannen te vinden, bereid door zijn aanbedene, om vervolgens nog een aangenaam herdersuurtje voor het fornuis door te brengen, vond hij tot zijn grote schrik, toen hij de deksels van de pannen op het vuur optilde, in iedere pan een hand spijkers gestrooid. Met deze spijkers werd hij enkele minuten later aan een boom vastgenageld, en levend gevild.

Betekenis:[bewerken]

Met heeft de illusie een enorm succes te behalen, maar krijgt juist een grote tegenslag.

Voorbeeld:[bewerken]

Jansen: "Heb je gehoord dat Van Waveren nu bij de chef moet komen? Hij krijgt per direct ontslag vanwege de printer-affaire!!" De Bruin: "En hij dacht nog wel daardoor promotie te gaan maken!" Pietersen: "Vindt die even pannen met spijkers!" Allen: "Ha, ha, ha!"