Met een paskip niet tevreden zijn

Uit FOK!wiki
Versie door DaMart (overleg | bijdragen) op 15 jul 2010 om 21:11 (Nieuwe pagina: Dit spreekwoord is afkomstig uit [http://forum.fok.nl/topic/1448082 dit topic] in TTK. <BR>[http://forum.fok.nl/topic/1448082/4/50#81235841 Link naar forumpost] == '''Oorsprong:''' ...)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken

Dit spreekwoord is afkomstig uit dit topic in TTK.
Link naar forumpost

Oorsprong:[bewerken]

Wie bij dit spreekwoord aan Barneveld denkt, denkt in de verkeerde richting. De kip uit dit spreekwoord heeft namelijk helemaal niets met pluimvee van doen. De historie van dit spreekwoord gaat terug naar het begin van de 17e eeuw, waarin het woord kip werd gebruikt in de betekenis van 'hoepel', een betekenis die heden ten dage niet echt bekend meer is.

In die tijd won de hoepelrok aan populariteit en werd een gewaardeerd modeverschijnsel, vooral in de rijkere kringen van de bevolking. Wie haar neus liet zien op een van de vele feesten die in de hogere kringen werden gehouden, kon zich op den duur niet meer vertonen zonder hoepelrok. Zo ook de barones van Middelburgh tot Waschenaer via Valkenburgh.

Deze barones was uitgenodigd op de bruiloft van de nicht van haar echtgenoot, die ging trouwen met een man met zeer veel aanzien. Om goed gekleed te verschijnen, bezocht de barones een kleermaker en ze gaf hem opdracht een hoepelrok te maken. De diameter van een hoepelrok moest natuurlijk wel in proportie zijn met het lichaam van degene die het kledingstuk droeg. Om de geschikte diameter te bepalen, gebruikten kleermakers een pashoepel, beter bekend als een paskip. Het bijzondere van de paskip, was dat deze in wijdte verstelbaar was, in tegenstelling tot de ring die de vorm van de hoepelrok moest verzorgen.

Nadat de kleermaker de maat had genomen, liet hij zijn knecht een hoepel voor in de rok maken. De knecht was erg goed met het verstellen en naaien van kleding, maar het ontbrak hem aan een oog voor vormen. En dus fabriceerde hij een ovale hoepel, die de kleermaker onmogelijk kon gebruiken. Omdat de tijd begon te dringen, besloot de kleermaker een paskip in de rok te zetten, zodat de maat goed was. Dit kleinigheidje verzweeg hij toen de barones haar kostuum kwam ophalen. Op het feest ontdekte zij echter al snel genoeg het bedrog van de kleermaker. Hij had de paskip niet goed vastgezet, waardoor deze uit elkaar viel en de hoepelvorm uit de rok was verdwenen. De barones liep gigantisch voor schut daarmee. Dit tot hilariteit van de overige aanwezigen.

De volgende dag kwam de barones verhaal halen, en ze eiste haar geld terug. Ze had immers een hoepelrok besteld en was niet tevreden met de paskip.

Betekenis:[bewerken]

Dit spreekwoord wordt gebruikt wanneer iemand verhaal haalt nadat hij of zij bedonderd is bij de aankoop van een product.

Voorbeeld:[bewerken]

De printer die Jan via Marktplaats had gekocht, bleek geen kleuren te kunnen afdrukken, terwijl de verkoper dat wel had toegezegd. Omdat hij met een paskip niet tevreden was, belde Jan boos de verkoper op.