Stroop op de koelkast smeren (2)

Uit FOK!wiki
Versie door DaMart (overleg | bijdragen) op 1 mei 2010 om 15:21 (Nieuwe pagina: Dit spreekwoord is afkomstig uit [http://forum.fok.nl/topic/1448082 dit topic] in TTK. <BR>[http://forum.fok.nl/topic/1448082/4/50#80896312 Link naar forumpost] '''Voor dit spreekwo...)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken

Dit spreekwoord is afkomstig uit dit topic in TTK.
Link naar forumpost

Voor dit spreekwoord zijn 2 verklaringen gepost.
De andere vind je hier.

Oorsprong:[bewerken]

Dit gezegde ontstond zo'n vijftien jaar geleden in een studentenhuis in Leiden. De vier bewoners deelden een grote koelkast. De afspraak was dat iedereen zijn eigen kaas, worst, boter, eieren en andere etenswaren zou kopen. Daarom hadden alle bewoners een eigen plank in de koelkast toegewezen gekregen.

In het voorjaar van 1995 begonnen de bewoners spullen te missen. Dan werden ze 's ochtends wakker en bleek hun kaas verdwenen, en een ander miste bijvoorbeeld een ei. Dit bleef niet bij één keer, maar gebeurde steeds vaker. De bewoners wezen allemaal met een beschuldigende vinger naar een ander. Een keer werden zelfs alle kamers gecontroleerd op verstekelingen, omdat iemand het idee kreeg dat er wellicht iemand illegaal bij hen inwoonde. Er werd niemand gevonden.

Toen meerdere pogingen de dader te betrappen op niets waren uitgelopen, kreeg een van de huisgenoten een idee toen hij pannenkoeken had gebakken. De fles stroop bleek de houdbaarheidsdatum al enkele weken te hebben overschreden en was plakkeriger dan ooit. Terwijl zijn huisgenoten al op hun kamer waren, smeerde deze jongeman stroop op het handvat van de koelkastdeur en aan de zijkant van die deur. Wie 's nachts de koelkast zou openen, zou plakkerige handen krijgen.

En inderdaad werd de volgende ochtend iemand wakker met plakkerige handen, waar de plastic verpakking van de kaas van zijn huisgenoot nog aan vast zat.Het was de stroopsmeerder zelf. Alleen was hij zich in alle eerlijkheid van geen kwaad bewust, omdat later zou blijken dat hij een slaapwandelaar was.

Betekenis:[bewerken]

Dit gezegde is een variant op 'Wie een kuil graaft voor een ander, valt er zelf in.' en betekent dat je probeert om een dader te vinden, maar je uiteindelijk zelf betrapt wordt.

Voorbeeld:[bewerken]

Toen de diefstallen aanhielden, liet de magazijnchef op verzoek van de directie camera's plaatsen. Daarmee smeerde hij stroop op de koelkast, want op de beelden was te zien hoe hij zelf spullen achterover drukte.