Iets rechtbreien met de kartelschaar
Dit spreekwoord is afkomstig uit dit topic in TTK.
Link naar forumpost
Oorsprong:[bewerken]
Dit spreekwoord stamt uit het Midden-Oosten, waar naai-ateliers al honderden jaren een bekend fenomeen zijn. Waar gewerkt wordt, worden fouten gemaakt, en dus ook in deze ateliers verloopt niet alles altijd even vlekkenloos. Tegenwoordig zijn er allerlei machines die fouten weten te voorkomen of te herstellen, maar aan het begin van de 20e eeuw, toen er nog geen machines in deze ateliers aanwezig waren, zaten vrouwen van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat met de hand te breien, naaien, haken en weven. Als een vrouw dan halverwege een kledingstuk erachter kwam dat ze hartstikke scheef aan het breien/naaien/haken/weven was, had ze natuurlijk geen zin helemaal opnieuw te beginnen. het scheve kledingstuk werd dan met de kartelschaar 'hersteld'. Omdat het in feite natuurlijk nóg minder recht was geworden, was dit kledingstuk dan ook niet meer geschikt als confectiekleding maar belandde het in de bak 'haute couture'. Eéns in de zoveel tijd, als er weer een rijke sjeik in het atelier kwam voor een chique kledingstuk voor één van zijn vrouwen, werd de bak met 'haute couture' tevoorschijn gehaald en werd een verknipt kledingstuk voor veel geld verkocht.
Betekenis:[bewerken]
Iets dat eigenlijk mislukt is zodanig bewerken dat het opzettelijk lijkt en daardoor naar een hogere status getild wordt.
Voorbeeld:[bewerken]
Nadat Van Gogh per ongeluk de gele verfpot omstootte, wist hij het schilderijtje nog met de kartelschaar recht te breien door van de gele vlekken zonnebloemen te maken.