Wie parels zaait, hoeft niet te oogsten

Uit FOK!wiki
Versie door DaMart (overleg | bijdragen) op 1 mei 2010 om 14:58 (Nieuwe pagina: Dit spreekwoord is afkomstig uit [http://forum.fok.nl/topic/1448082 dit topic] in TTK. <BR>[http://forum.fok.nl/topic/1448082/2/50#80789977 Link naar forumpost] == '''Oorsprong:''' ...)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken

Dit spreekwoord is afkomstig uit dit topic in TTK.
Link naar forumpost

Oorsprong:[bewerken]

De oorsprong van deze uitdrukking gaat ver terug in de tijd, wanneer deze uitdrukking voor het eerst gebezigd is valt niet meer te achterhalen. Sommige onderzoekers beweren dat deze uitdrukking al werd gebruikt in de tijd van de oude Grieken, sommigen beweren dat de uitdrukking nog ouder is, het is namelijk een begrip van alle tijden. Zeker is, logischerwijs, dat de uitdrukking ontstaan is bij een volk dat aan de zee gehuisvest was.

Het is een algemeen bekend feit dat vrouwen zich aangetrokken voelen tot verschillende typen man. Er is een type man dat seksueel aantrekkelijk is, dat zijn vaak de macho-achtige types. Vaak zijn zij atletisch gebouwd, beschikken over vervoermiddelen die hoge snelheden kunnen bereiken, zijn modieus gekleed, zijn opvliegend van aard en zij kennen over het algemeen weinig verantwoordelijkheidsgevoel en hebben zij een omvangrijk geslachtsdeel. Daarnaast is er het type man dat meer zorgzaam van karakter is. Lichamelijk zijn zij vaak wat minder rijkelijk bedeeld, hebben zij een meer duurzame levensstijl, oefenen zij een beroep uit wat de zekerheid geeft over een stabiel inkomen en zijn zij rustig van karakter. Vrouwen hebben van oudsher de neiging om zich door het eerste type man te laten bevruchten en het tweede type man te kiezen als hoofd van het gezin en bron van inkomsten. Hoewel de vrouwen hun uiterste best doen om dit te verzwijgen, is dit feit bij de mannen een publiek geheim. Wanneer de mannen bijeenkomen zeggen ze vaak tegen elkaar: Wie parels zaait hoeft niet te oogsten”, waarbij de parels het eufemisme is voor de zaaduitstorting.

Betekenis:[bewerken]

Het gebeurt maar al te vaak dat iemand anders opdraait voor de gevolgen van onverantwoordelijk gedrag.

Voorbeeld:[bewerken]

Parlementariër Geert Wilders zorgde jarenlang voor het aanwakkeren van tegenstellingen binnen de samenleving, puur vanwege het feit dat hij graag in het middelpunt van de belangstelling stond. Het kostte premier Job Cohen de grootste moeite (en vele liters thee) om de boel weer bij elkaar te houden. Femke Halsema merkte op: Wie parels zaait hoeft niet te oogsten.