Bij het zesde biggetje de toren omgooien

Uit FOK!wiki
Versie door DaMart (overleg | bijdragen) op 1 mei 2010 om 14:31 (Nieuwe pagina: Dit spreekwoord is afkomstig uit [http://forum.fok.nl/topic/1448082 dit topic] in TTK. <BR>[http://forum.fok.nl/topic/1448082/1/50#80752414 Link naar forumpost] == '''Oorsprong:''' ...)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken

Dit spreekwoord is afkomstig uit dit topic in TTK.
Link naar forumpost

Oorsprong:

Wat de precieze ontstaansperiode van dit gezegde is, is niet bekend. Het gaat al eeuwen mee. Het verhaal gaat dat er ooit een Engelse graaf was die in een groot kasteel woonde. Hij was getrouwd met een vrouw die hem alleen maar dochters baarde. Omdat het gebruikelijk was dat de troon van man op man over werd gedragen, en de vrouwen weg werden gestuurd (naar klooster of naar een ander heerschap), was het voor de graaf van levensbelang dat er een zoon geboren werd.

Jaren gingen voorbij en elke keer werd er een dochter geboren. Toen zijn vrouw voor de vijfde keer zwanger was gingen de graaf en de gravin bij een oude wijze kruidenheks langs om haar te vragen of ze kon zorgen dat dit kind een zoon voor de koning zou worden. De heks zei dat ze voor het kind in de buik niets meer kon betekenen, dat was een dochter, maar het kind daarna zal een man worden en de erfgenaam van de bloedlijn. Dat zou alleen gebeuren wanneer de graaf en zijn gravin afstand zouden nemen van hun titels.

De graaf beschuldigde de heks van zwarte magie en liet haar executeren. Maar wat gebeurde, er werd een vijfde dochter geboren, zoals voorspeld. En binnen afzienbare tijd stond de buik van de gravin weer bol van het volgende, zesde kind. Vijf keer had de gravin zonder veel problemen gebaard, maar dit zesde kind zou haar fataal worden. Moeder en laatste dochter stierven, en van verdriet stierf de graaf ook. Van zijn naam bleef niets over.

Maar waarom nou 'biggen'? Het verhaal lijkt te zijn ontstaan in de Engelse county Bucks. Dat is verbasterd naar het Nederlands geaccepteerde, en in de belevingswereld van het platteland passende, big.

Betekenis:

Men bedoelt met het omgooien van de toren bij het zesde big dat iemand een tactiek drastisch moet veranderen, als blijkt dat er geen succes mee behaald wordt.

Voorbeeld:

"Ik heb bijna al mijn geld verloren vandaag bij pokeren"
"Nou, je moet ook bij het zesde biggetje de toren omgooien!"