Schoonmaken (fotografie)

Uit FOK!wiki
Versie door Shark.Bait (overleg | bijdragen) op 3 mei 2005 om 13:33
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken

Na enig gebruik en zelfs na enig stilliggen wil je kostbare optiek nogal eens vervuild raken en dat gaat ten koste van de kwaliteit.

Even een rondgang langs alle ongerechtigheden die je op je glas kunt aantreffen. Die mag je ook als werkvolgorde gebruiken.

Stof

Het eerste wat je moet verwijderen van je lens is stof. Ook wanneer er andere vervuilingen aanwezig zijn begin je eerst met het verwijderen van loszittende stofdeeltjes. Haal je die niet weg dan kunnen ze letterlijk hun sporen in het glas achterlaten, en die sporen zijn redelijk definitief.

Het verwijderen van stof doe je bij voorkeur met een blaasbalgje, oftewel het achterend van een blaaskwastje. Het voorend van een blaaskwastje (de kwast) is een stofreservoir op zich en dat verwijderen we dus, zodat het blaaskwastje geen kwastje meer heeft en min of meer een blaas is geworden

Blower Brush.jpg

Hou je optiekje zo dat je over het oppervlak kijkt en kunt zien wat er allemaal op ligt. Met het balgje blaas je netjes alle stofjes van het oppervlak, net zo lang tot er niks meer op ligt. Blaas ook de lensdop goed schoon van binnendat stof moet toch ergens vandaan komen

Vlekken en Vingerafdrukken

Die blaas je er zo maar niet af. Voor deze akkefietjes ben je het beste bediend met lenstissues, die in handige kleine pakjes geleverd worden onder andere van Hama.

Lenstissue.jpg

De lenstissue werkt als volgt: Het van stof ontdane oppervlak licht beademen en met een tissue voorzichtig en rustig schoonvegen, zonder druk te zetten. Zonodig de behandeling herhalen tot je van vlekje of vingerafdruk verlost bent.

Laat een vingerafdruk niet te lang zitten, er zitten namelijk stoffen in die zich na verloop van tijd door je coating kunnen vreten. Verwijderen is er dan niet meer bij.

Zolder- en kelderresten

Een apparaat dat normaal in gebruik is zal het niet snel overkomen. Koop je echter een stukje fotografica dat lange tijd onder beroerde condities is bewaard, dan kan het oppervlak van de optiek er bijzonder beroerd uitzien . De verontreiniging bestaat dan meestal uit een combinatie van een vettige aanslag waarin stof is aangekoekt. Het goeie nieuws is dat met een beetje geduld en fingerspitzengef�hl je het optiekje weer als nieuw krijgt.

In plaats van lenstissues neem je nu een produkt dat vocht absorbeert, gewone zachte tissues of een pluk watten. Vervolgens neem je een fles Jack Daniels spiritus . Met een met spiritus doordrenkte prop watten of tissue los je voorzichtig alle vettigheid op, door middel van droogdeppen verwijder je de spiritus inclusief vervuiling van het oppervlak. Het gaat erg langzaam, maar het wordt allemaal weer als nieuw.
Vooral niet boenen, maar steeds weer opnieuw een tissue/wat met alcohol inzetten, tussen twee stukken door steeds met het balgje losse stofdeeltjes verjagen. Na verloop van tijd ligt je omgeving bezaaid met vuile tissues en watten, meurt de hele hut naar alcohol, maar heb je wel weer een optiek van de ondergang gered.

Grootste poetswapenfeit van Ouwesok is tot op heden de spiegel van een Yashica D geweest. De spiegel gaf geen beeld meer op het matglas en was helemaal dof en tegen het zwart aan. Na een alcohol/tissue-sessie van een uur of twee�nhalf was de spiegel weer als nieuw en gaf een verblindend beeld op het matglas.