OP/Trein: verschil tussen versies

Uit FOK!wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Regel 1: Regel 1:
 
<pre>
 
<pre>
 
[img]http://peter.intheweb.nl/fok/trein/versie2/image.php[/img]
 
[img]http://peter.intheweb.nl/fok/trein/versie2/image.php[/img]
Hier alweer deel 126 in een succesvolle serie. Liefhebbers van de oude delen, komen hier aan hun trekken:
+
Hier alweer deel # in deze succesvolle reeks. Liefhebbers van de oude delen, komen [url=http://wiki.fok.nl/index.php/Treinen/Topics]hier[/url] aan hun trekken.
  
[url=http://forum.fok.nl/topic/1185451]Vorig topic[/url].
+
[b]De NS[/b]
 +
De NS rijdt tegenwoordig, zoals waarschijnlijk wel bekend is, niet meer overal. Een aantal lijnen zijn aanbesteed, en goederenvervoer doet de NS niet meer. De NS is tegenwoordig opgesplitst in meerdere bedrijven, waarvan NS Reizigers, NS HiSpeed en NS Regio de bekendste zijn. Eerstgenoemde rijdt de binnenlandse NS-treinen, met een paar uitzonderingen. NS HiSpeed rijdt de treinen naar het buitenland, waarvan op dit moment nog niets met HiSpeed gaat, aangezien de HSL nog steeds niet in gebruik is. NS Regio rijdt op een aantal aanbestedingslijnen, zoals Zwolle-Kampen en Apeldoorn-Zutphen.
  
Om maar meteen met de deur in huis te vallen, een introductie van het meest gebruikte reizigersmat in Nederland. Goederenzut is wat minder interesse in, maar stel gerust je vraag :) Voor meer informatie kun je ook op de site van [url=http://www.rolandrail.net]Rolandrail[/url] terecht.
 
Wat "verdwenen" mat van enige tijd geleden als plan W, plan U of 1300-locs wordt ook niet op ingegaan, maar als iemand er wat meer van wil weten: de "experts" loop je dit topic vaak genoeg tegen het lijf, dus schiet ze maar lek.
 
 
Dat "de NS" niet meer overal rijdt, zal inmiddels wel bekend zijn. "De NS" is inmiddels oa NS Reizigers en NS Hispeed, goederenzut doen ze niet meer. De andere reizigersvervoerders zijn Arriva, Connexxion, Syntus en Veolia. De enige treinen van NSR die nog in het noorden komen zijn de treinen Randstad-Amersfoort-Zwolle-Groningen/Leeuwarden.
 
  
Voor het grensoverschrijdend verkeer rijden de volgende vervoerders:
+
[b]Goederentreinen[/b]
Arriva rijdt op Nieuweschans-Leer, de NMBS rijdt op Maastricht-Luik en Roosendaal-Antwerpen.
+
In het goederenvervoer is de NS zoals eerder gezegd niet meer actief. Wel rijden er een aantal anderen, zoals Railion, ACTS, ERS Railways en nog een stuk of tien meer. In dit topic wordt vooral over reizigerstreinen gepraat, maar een goederentrein tussendoor is een leuke afwisseling.
DB Regionalbahn is te vinden op Heerlen-Aachen, Venlo-Hamm, en Enschede-Gronau-Mnster.
 
PEG (Arriva) deelt met DB Regio het stuk Enschede-Gronau, maar gaat vanuit daar naar Dortmund.
 
De andere twee grensovergangen wat het spoor betreft (Zevenaar-Emmerich en Oldenzaal-Bad Bentheim), worden alleen overschreden door de ICE en een inmiddels gestopt Syntus-probeertraject, respectievelijk de internationale IC Berlijn-Schiphol. Verder rijden er via Roosendaal naast de stoptrein van de NMBS nog de internationale trein Amsterdam-Brussel en de Thalys naar Parijs.
 
  
Leuk en aardig allemaal natuurlijk, maar [i]waarmee[/i] wordt dat allemaal gereden?
+
 
 +
[b]Internationaal[/b]
 +
[u]Regionaal[/u]
 +
Arriva: Nieuweschans-Leer
 +
NMBS: Roosendaal-Antwerpen
 +
DB Regio: Enschede-Mnster, Haarlen-Aachen en Venlo-Hamm
 +
PEG: Enschede-Dortmund
 +
 
 +
[u]Overig[/u]
 +
Oldenzaal-Bentheim: Berlijn-trein (pimpel)
 +
Zevenaar-Emmerich: ICE
 +
Roosendaal-Antwerpen: Thalys & Benelux-trein
 +
 
 +
 
 +
[b]Materieel en vervoerders[/b]
 +
Hieronder worden de vervoerders die in Nederland actief zijn besproken, samen met het materieel waarmee men rijdt. We beginnen met de regionale vervoerders.
  
 
[img]http://peter.intheweb.nl/fok/trein/versie2/arriva.jpg[/img]
 
[img]http://peter.intheweb.nl/fok/trein/versie2/arriva.jpg[/img]
[rimg=300]http://members.chello.nl/ewo.nielsen/FOK_OP/ArrivaSpurt.jpg[/rimg]Laten we in het noorden beginnen met Arriva (Voorheen NoordNed, dochter van Arriva/NS). Arriva rijdt in het noorden de stoptreinen Leeuwarden-Stavoren, Leeuwarden-Harlingen, Leeuwarden-Groningen, Groningen-Roodeschool, Groningen-Delfzijl, Groningen-Nieuweschans-Leer en sinds 10 december 2006 in de Randstad (met GTW's) op Dordrecht-Geldermalsen. Arriva voert de dienstregeling in het noorden tegenwoordig uit met alleen maar Spurts (GTW's), daarvoor reden er Wadlopers en DM90's.  
+
[rimg=300]http://members.chello.nl/ewo.nielsen/FOK_OP/ArrivaSpurt.jpg[/rimg]Arriva is actief in Groningen en Friesland, en ook op MerwedeLingeLijn (Dordrecht-Geldermalsen). Op alle trajecten wordt met Stadler GTWs gereden, door Arriva Spurts gedoopt. In het noorden zijn het de dieselversies. Zij rijden vanaf Leeuwarden op de trajecten naar Harlingen-Haven en Stavoren. Vanaf Groningen wordt gereden naar Roodeschool, Delfzijl, Nieuweschans en vanaf 2010 Veendam. Ook tussen de twee provinciehoofdsteden rijdt Arriva. Op de MerwedeLingeLijn wordt gereden met elektrische spurts.
 
 
 
Meer informatie over Arriva kun je [url=http://wiki.fok.nl/index.php/Treinen/Arriva]hier[/url] vinden.
 
Meer informatie over Arriva kun je [url=http://wiki.fok.nl/index.php/Treinen/Arriva]hier[/url] vinden.
 
  
  
 
[img]http://peter.intheweb.nl/fok/trein/versie2/syntus.jpg[/img]
 
[img]http://peter.intheweb.nl/fok/trein/versie2/syntus.jpg[/img]
[rimg=300]http://members.chello.nl/ewo.nielsen/FOK_OP/SyntusLint.jpg[/rimg]Syntus is actief in Twente en de Achterhoek op Arnhem-Wintersijk, Zutphen-Winterswijk, Zutphen-Oldenzaal en Arnhem-Tiel. Verder rijdt Syntus nog in naam van Connexxion op Almelo-Mariënberg in de spitsuren ter versterking. Syntus rijdt ook met DM90's gehuurd van NS, en met eigen spul: de lighttrain Lint.
+
[rimg=300]http://members.chello.nl/ewo.nielsen/FOK_OP/SyntusLint.jpg[/rimg]Syntus rijdt in het oosten van het land. Het voert de treindienst uit op Tiel-Arnhem, Arnhem-Winterswijk, Winterswijk-Zutphen en Zutphen-Oldenzaal. Op het eerstgenoemde traject wordt met van NS gehuurde DM90 (Buffels) gereden. Op de andere sporen is het de Lint die de dienst uitmaakt. Daarnaast rijdt men in opdracht van Connexxion op Almelo-Mariënberg, zie daarvoor hieronder.
 
 
  
  
 
[img]http://peter.intheweb.nl/fok/trein/versie2/conxx.jpg[/img]
 
[img]http://peter.intheweb.nl/fok/trein/versie2/conxx.jpg[/img]
[rimg=300]http://members.chello.nl/ewo.nielsen/FOK_OP/CxxLintProtos.jpg[/rimg]
+
[rimg=300]http://members.chello.nl/ewo.nielsen/FOK_OP/CxxLintProtos.jpg[/rimg]Connexxion heeft de aanbesteding gewonnen op twee trajecten: Almelo-Mariënberg en Ede=Wageningen-Amersfoort. Op het eerstgenoemde traject rijdt Syntus met twee rode Linten, de kleuren van de Twents-concessie waartoe de lijn behoort. Op het andere traject rijdt Connexxion met de Protos. Deze trein is nog niet helemaal zonder kinderziektes, waardoor er geregeld gesneden moet worden in de dienst wegens te weinig dienstvaardige stellen.
Bij velen bekend om het busvervoer, minder bekend als spoorbedrijf. Ze hebben ook maar twee lijntjes: Almelo-Marienberg en Amersfoort-Ede=Wageningen. Het eerst genoemde lijntje is een rustig enkelspoors lijntje van de Twentse stad Almelo naar het Vechtdal. Sinds mei 2007 wordt er een halfuursdienst gereden door Syntus (in opdracht van CXX) met twee rood bestickerde (omdat het lijntje onder "Twents" valt) Linten, met eindelijk een goede aansluiting in Mariënberg op de trein naar Emmen.
 
 
 
De tweede lijn is de Kippenlijn (officieel omgedoopt in Valleilijn), welke ligt tussen Ede-Wageningen en Amersfoort. Sinds september 2007 wordt op deze lijn compleet nieuw materieel, de Protos, ingezet.
 
 
 
  
  
 
[img]http://peter.intheweb.nl/fok/trein/versie2/veolia.jpg[/img]
 
[img]http://peter.intheweb.nl/fok/trein/versie2/veolia.jpg[/img]
[rimg=300]http://members.chello.nl/ewo.nielsen/FOK_OP/VeoliaWadloper.jpg[/rimg]Veolia is in Nederland wat betreft het spoor een nieuwkomer. Sinds 10 december 2006 onderhoudt dit Franse bedrijf de treindienst tussen Nijmegen en Roermond (Maaslijn) en tussen Maastricht Randwyck en Kerkrade Centrum (Heuvellandlijn). Sinds december 2007 rijdt Veolia op de Maaslijn met nieuw spul, net zoals Arriva heeft Veolia GTW's besteld (maar dan met meer stoelen: 5-op-een-rij ipv 4), en noemt de dingen "Velios".
+
[rimg=300]http://members.chello.nl/ewo.nielsen/FOK_OP/VeoliaWadloper.jpg[/rimg]Veolia rijdt op de Maaslijn (Nijmegen-Roermond) en de Heuvellandlijn (Maastricht=Randwijck-Kerkrade=Centrum). Op eerstgenoemde lijn rijdt men met Stadler GTWs, die door Veolia Velios genoemd worden. Aangezien deze lijn geen bovenleiding heeft, betreft het uiteraard de dieselversie. Op de andere lijn rijdt men nog met Plan V, totdat de elektrische Velios geleverd zijn.
 
 
  
  
 
[img]http://peter.intheweb.nl/fok/trein/versie2/ns.jpg[/img]
 
[img]http://peter.intheweb.nl/fok/trein/versie2/ns.jpg[/img]
[rimg]http://home.student.utwente.nl/m.i.n.rorik/foto/trein/fokts/Resize%20of%20IMG_3879.JPG[/rimg]De NS heeft een groot arsenaal aan treinen. Om de OP nog een beetje overzichtelijk te houden kun je [url=http://wiki.fok.nl/index.php/Treinen/NS]hier[/url] al het materieel van de NS bekijken.
+
[rimg]http://home.student.utwente.nl/m.i.n.rorik/foto/trein/fokts/Resize%20of%20IMG_3879.JPG[/rimg]De NS rijdt de treinen die niet door de andere vervoerders gereden worden, en dat zijn er nogal wat. Daarvoor heeft de NS een groot aantal treinen tot zijn beschikking, wat er teveel zijn om hier allemaal op te gaan noemen. Daarvoor verwijzen we je graag door de [url=http://wiki.fok.nl/index.php/Treinen/NS]NS-treinen wiki[/url].
 
 
[url=http://wiki.fok.nl/index.php/Treinen/NS]Naar de NS Treinen Wiki >>[/url]
 
 
 
  
  
 
[img]http://peter.intheweb.nl/fok/trein/versie2/overige.jpg[/img]
 
[img]http://peter.intheweb.nl/fok/trein/versie2/overige.jpg[/img]
Er zijn ook nog twee light-rail experimenten aan de gang: Gouda-Alphen a/d Rijn en Houten-Houten Castellum.
+
Naast de treinen rijdt NS ook op twee trajecten met trams. De dienst Houten-Houten=Castellum wordt onderhouden met een tweedehands trams uit Hannover, op een apart spoortje. Dit omdat er geen ruimte in de dienstregeling was om reguliere stoptreinen hier te laten stoppen. Op de RijnGouweLijn (Gouda-Alphen a/d Rijn) wordt in samenwerking met de HTM gereden met A32-trams. Deze rijden wel op het gewone spoor, alleen de perrons zijn ervoor verlaagd.
De tweede komt vooral doordat er geen plek was in de dienstregeling om de gewone stoptreinen ook nog op Castellum te laten stoppen. Nu rijdt er op een los spoortje een tram van de HTM (tweedehandsje uit Hannover).
 
 
 
Ook op de Rijn-Gouwelijn, waar NS samenwerkt met de HTM, rijden trams. Dit is zo'n succes dat inmiddels de helft van de reizigers aldaar een andere vorm van vervoer heeft gevonden.
 
 
 
 
[img=300]http://www.smorgensindevroegte.nl/fok/cte.jpg[/img][img=300]http://home.student.utwente.nl/m.i.n.rorik/foto/trein/Resize%20of%20IMG_7536.JPG[/img]
 
[img=300]http://www.smorgensindevroegte.nl/fok/cte.jpg[/img][img=300]http://home.student.utwente.nl/m.i.n.rorik/foto/trein/Resize%20of%20IMG_7536.JPG[/img]
 
[b]Links:[/b] Het trammetje op Houten-Houten Castellum (foto: Ene Fles) [b]Rechts:[/b] A32 tram op de Rijn-Gouwe-lijn.
 
[b]Links:[/b] Het trammetje op Houten-Houten Castellum (foto: Ene Fles) [b]Rechts:[/b] A32 tram op de Rijn-Gouwe-lijn.
 
  
  
 
[img]http://peter.intheweb.nl/fok/trein/versie2/nshispeed.jpg[/img]
 
[img]http://peter.intheweb.nl/fok/trein/versie2/nshispeed.jpg[/img]
[rimg]http://home.student.utwente.nl/m.i.n.rorik/foto/trein/fokts/Resize%20of%20IMG_0732.JPG[/rimg]NS Hispeed (nogal een misleidende naam omdat er in ons landje niks met hoge snelheid rijdt) houdt zich vooral bezig met vier grensoverschrijdende verbindingen:
+
[rimg]http://home.student.utwente.nl/m.i.n.rorik/foto/trein/fokts/Resize%20of%20IMG_0732.JPG[/rimg]NS HiSpeed is de opvolger van NS Internationaal. Het rijdt de intercity naar Berlijn (4x per dag, vanaf december 7x), de ICE naar Frankfurt (7x per dag), de intercity naar Brussel (elk uur) en de Thalys naar Parijs (wisselend).
Amsterdam-Brussel (elk uur), Amsterdam-Frankfurt (7x per dag), Schiphol-Berlijn (4x per dag), Amsterdam-Parijs (wisselend)
+
De trein naar Berlijn rijdt in Nederland als gewone intercity, waardoor reizigers naar Enschede moeten overstappen in Hengelo. Hij wordt gereden door een 1700/1800-loc met daarachter negen Duitse IC-rijtuigen.
 
+
De Benelux-trein rijdt met een 1100-loc van de NMBS, met daarachter ICRm-rijtuigen in NS HiSpeed-kleurstelling. Achterop zit een stuurstandrijtuig in oude kleurstelling. Een aantal treinen rijdt al met een groene Traxx-loc, door de vele defecten aan 1100-locs en stuurstandrijtuigen. Als de HSL geopend wordt zal de Benelux hierop gaan rijden.
De verbinding naar België loopt goed en is altijd goed gevuld. De loc van de Beneluxtrein kan in Nederland en België rijden (1500 en 3000V) en is eigendom van de NMBS. De rijtuigen zijn van NS (ICRm) en waren voorzien van een rode (NMBS kleur) raamband i.c.m. met het gele van NS. Tegenwoordig hebben de Benelux-rijtuigen (met uitzondering van de Bs) een 'zuurstok'-kleurstelling. Binnenkort krijgt de Benelux nieuwe locs, die op de HSL kunnen rijden.
+
De Thalys is de enige trein waarmee niet met een normaal binnenlands kaartje mag worden gereisd. Bij de ICE is dit wel toegestaan, maar moet een toeslagkaartje van maar liefst twee euro gekocht worden.
 
 
De trein naar Berlijn reed altijd als extra trein tussen Amsterdam en Hengelo (met wat minder stops), maar sinds december 2006 is deze serie 140 gekoppeld aan het binnenlandse IC-net, met de problemen dat binnenlands treinen veel voller zitten dan deze Duitse 6 bakken (+3 Nederlandse versterkingsrijtuigen) en dat reizigers niet meer rechtstreeks van/naar Enschede kunnen reizen.
 
De verbinding met Frankfurt wordt verzorgd door ICE's, wat vooralsnog geen doorslaand succes is, niet in de laatste plaats vanwege de prijs, al is NSH tegenwoordig met Ryanair/Easyjet aan het concurreren.  
 
 
 
 
[img=560]http://members.chello.nl/ewo.nielsen/FOK_OP/Thalys-Benelux.jpg[/img]
 
[img=560]http://members.chello.nl/ewo.nielsen/FOK_OP/Thalys-Benelux.jpg[/img]
 
Thalys en Benelux met nieuwe frambozenlollie-rijtuigen. [i]Als[/i] de HSL [i]ooit[/i] echt open gaat zullen deze treinen verhuizen naar de nieuwe hogesnelheidslijn.
 
Thalys en Benelux met nieuwe frambozenlollie-rijtuigen. [i]Als[/i] de HSL [i]ooit[/i] echt open gaat zullen deze treinen verhuizen naar de nieuwe hogesnelheidslijn.
  
Sinds eind 2007 wagen een aantal vaste bezoekers van deze reeks zich aan wat uitzoekwerk, en dan verschijnen er bij toerbeurt leuke diepte-verhaaltjes over bepaalde stations:
 
  
 +
[b]Verhalen[/b]
 +
Sinds eind 2007 worden er af en toe verhalen geschreven over oude stations of spoorlijnen. De tot nu toe gemaakte verhalen staan hieronder.
 
[url=http://forum.fok.nl/topic/1092742/1/50#54411736]Hoek van Holland Haven door von_Preussen[/url]
 
[url=http://forum.fok.nl/topic/1092742/1/50#54411736]Hoek van Holland Haven door von_Preussen[/url]
 
[url=http://forum.fok.nl/topic/1094640/2/50#54570191]Kesteren door Dr_Flash[/url]
 
[url=http://forum.fok.nl/topic/1094640/2/50#54570191]Kesteren door Dr_Flash[/url]
Regel 82: Regel 72:
 
[url=http://forum.fok.nl/topic/1141262/3/50#57792976]IJmondlijn door von_Preussen[/url]
 
[url=http://forum.fok.nl/topic/1141262/3/50#57792976]IJmondlijn door von_Preussen[/url]
  
Als er zaken zijn die verder nog onduidelijk zijn, vraag maar raak in dit topic!!
 
 
En voorts geldt:
 
  
 +
[b]Regels[/b]
 
[img]http://www.smorgensindevroegte.nl/fok/Wegwezen.gif[/img]
 
[img]http://www.smorgensindevroegte.nl/fok/Wegwezen.gif[/img]
  

Versie van 28 sep 2008 om 22:02

[img]http://peter.intheweb.nl/fok/trein/versie2/image.php[/img]
Hier alweer deel # in deze succesvolle reeks. Liefhebbers van de oude delen, komen [url=http://wiki.fok.nl/index.php/Treinen/Topics]hier[/url] aan hun trekken.

[b]De NS[/b]
De NS rijdt tegenwoordig, zoals waarschijnlijk wel bekend is, niet meer overal. Een aantal lijnen zijn aanbesteed, en goederenvervoer doet de NS niet meer. De NS is tegenwoordig opgesplitst in meerdere bedrijven, waarvan NS Reizigers, NS HiSpeed en NS Regio de bekendste zijn. Eerstgenoemde rijdt de binnenlandse NS-treinen, met een paar uitzonderingen. NS HiSpeed rijdt de treinen naar het buitenland, waarvan op dit moment nog niets met �HiSpeed� gaat, aangezien de HSL nog steeds niet in gebruik is. NS Regio rijdt op een aantal aanbestedingslijnen, zoals Zwolle-Kampen en Apeldoorn-Zutphen.


[b]Goederentreinen[/b]
In het goederenvervoer is de NS zoals eerder gezegd niet meer actief. Wel rijden er een aantal anderen, zoals Railion, ACTS, ERS Railways en nog een stuk of tien meer. In dit topic wordt vooral over reizigerstreinen gepraat, maar een goederentrein tussendoor is een leuke afwisseling.


[b]Internationaal[/b]
[u]Regionaal[/u]
Arriva: Nieuweschans-Leer
NMBS: Roosendaal-Antwerpen
DB Regio: Enschede-M�nster, Haarlen-Aachen en Venlo-Hamm
PEG: Enschede-Dortmund

[u]Overig[/u]
Oldenzaal-Bentheim: Berlijn-trein (pimpel)
Zevenaar-Emmerich: ICE
Roosendaal-Antwerpen: Thalys & Benelux-trein


[b]Materieel en vervoerders[/b]
Hieronder worden de vervoerders die in Nederland actief zijn besproken, samen met het materieel waarmee men rijdt. We beginnen met de regionale vervoerders.

[img]http://peter.intheweb.nl/fok/trein/versie2/arriva.jpg[/img]
[rimg=300]http://members.chello.nl/ewo.nielsen/FOK_OP/ArrivaSpurt.jpg[/rimg]Arriva is actief in Groningen en Friesland, en ook op MerwedeLingeLijn (Dordrecht-Geldermalsen). Op alle trajecten wordt met Stadler GTW�s gereden, door Arriva Spurts gedoopt. In het noorden zijn het de dieselversies. Zij rijden vanaf Leeuwarden op de trajecten naar Harlingen-Haven en Stavoren. Vanaf Groningen wordt gereden naar Roodeschool, Delfzijl, Nieuweschans en vanaf 2010 Veendam. Ook tussen de twee provinciehoofdsteden rijdt Arriva. Op de MerwedeLingeLijn wordt gereden met elektrische spurts.
Meer informatie over Arriva kun je [url=http://wiki.fok.nl/index.php/Treinen/Arriva]hier[/url] vinden.


[img]http://peter.intheweb.nl/fok/trein/versie2/syntus.jpg[/img]
[rimg=300]http://members.chello.nl/ewo.nielsen/FOK_OP/SyntusLint.jpg[/rimg]Syntus rijdt in het oosten van het land. Het voert de treindienst uit op Tiel-Arnhem, Arnhem-Winterswijk, Winterswijk-Zutphen en Zutphen-Oldenzaal. Op het eerstgenoemde traject wordt met van NS gehuurde DM�90 (Buffels) gereden. Op de andere sporen is het de Lint die de dienst uitmaakt. Daarnaast rijdt men in opdracht van Connexxion op Almelo-Mariënberg, zie daarvoor hieronder.


[img]http://peter.intheweb.nl/fok/trein/versie2/conxx.jpg[/img]
[rimg=300]http://members.chello.nl/ewo.nielsen/FOK_OP/CxxLintProtos.jpg[/rimg]Connexxion heeft de aanbesteding gewonnen op twee trajecten: Almelo-Mariënberg en Ede=Wageningen-Amersfoort. Op het eerstgenoemde traject rijdt Syntus met twee rode Linten, de kleuren van de Twents-concessie waartoe de lijn behoort. Op het andere traject rijdt Connexxion met de Protos. Deze trein is nog niet helemaal zonder kinderziektes, waardoor er geregeld gesneden moet worden in de dienst wegens te weinig dienstvaardige stellen.


[img]http://peter.intheweb.nl/fok/trein/versie2/veolia.jpg[/img]
[rimg=300]http://members.chello.nl/ewo.nielsen/FOK_OP/VeoliaWadloper.jpg[/rimg]Veolia rijdt op de Maaslijn (Nijmegen-Roermond) en de Heuvellandlijn (Maastricht=Randwijck-Kerkrade=Centrum). Op eerstgenoemde lijn rijdt men met Stadler GTW�s, die door Veolia Velios genoemd worden. Aangezien deze lijn geen bovenleiding heeft, betreft het uiteraard de dieselversie. Op de andere lijn rijdt men nog met Plan V, totdat de elektrische Velios geleverd zijn.


[img]http://peter.intheweb.nl/fok/trein/versie2/ns.jpg[/img]
[rimg]http://home.student.utwente.nl/m.i.n.rorik/foto/trein/fokts/Resize%20of%20IMG_3879.JPG[/rimg]De NS rijdt de treinen die niet door de andere vervoerders gereden worden, en dat zijn er nogal wat. Daarvoor heeft de NS een groot aantal treinen tot zijn beschikking, wat er teveel zijn om hier allemaal op te gaan noemen. Daarvoor verwijzen we je graag door de [url=http://wiki.fok.nl/index.php/Treinen/NS]NS-treinen wiki[/url].


[img]http://peter.intheweb.nl/fok/trein/versie2/overige.jpg[/img]
Naast de treinen rijdt NS ook op twee trajecten met trams. De dienst Houten-Houten=Castellum wordt onderhouden met een tweedehands trams uit Hannover, op een apart spoortje. Dit omdat er geen ruimte in de dienstregeling was om reguliere stoptreinen hier te laten stoppen. Op de RijnGouweLijn (Gouda-Alphen a/d Rijn) wordt in samenwerking met de HTM gereden met A32-trams. Deze rijden wel op het gewone spoor, alleen de perrons zijn ervoor verlaagd.
[img=300]http://www.smorgensindevroegte.nl/fok/cte.jpg[/img][img=300]http://home.student.utwente.nl/m.i.n.rorik/foto/trein/Resize%20of%20IMG_7536.JPG[/img]
[b]Links:[/b] Het trammetje op Houten-Houten Castellum (foto: Ene Fles) [b]Rechts:[/b] A32 tram op de Rijn-Gouwe-lijn.


[img]http://peter.intheweb.nl/fok/trein/versie2/nshispeed.jpg[/img]
[rimg]http://home.student.utwente.nl/m.i.n.rorik/foto/trein/fokts/Resize%20of%20IMG_0732.JPG[/rimg]NS HiSpeed is de opvolger van NS Internationaal. Het rijdt de intercity naar Berlijn (4x per dag, vanaf december 7x), de ICE naar Frankfurt (7x per dag), de intercity naar Brussel (elk uur) en de Thalys naar Parijs (wisselend).
De trein naar Berlijn rijdt in Nederland als gewone intercity, waardoor reizigers naar Enschede moeten overstappen in Hengelo. Hij wordt gereden door een 1700/1800-loc met daarachter negen Duitse IC-rijtuigen.
De Benelux-trein rijdt met een 1100-loc van de NMBS, met daarachter ICRm-rijtuigen in NS HiSpeed-kleurstelling. Achterop zit een stuurstandrijtuig in oude kleurstelling. Een aantal treinen rijdt al met een groene Traxx-loc, door de vele defecten aan 1100-locs en stuurstandrijtuigen. Als de HSL geopend wordt zal de Benelux hierop gaan rijden.
De Thalys is de enige trein waarmee niet met een normaal binnenlands kaartje mag worden gereisd. Bij de ICE is dit wel toegestaan, maar moet een toeslagkaartje van maar liefst twee euro gekocht worden.
[img=560]http://members.chello.nl/ewo.nielsen/FOK_OP/Thalys-Benelux.jpg[/img]
Thalys en Benelux met nieuwe frambozenlollie-rijtuigen. [i]Als[/i] de HSL [i]ooit[/i] echt open gaat zullen deze treinen verhuizen naar de nieuwe hogesnelheidslijn.


[b]Verhalen[/b]
Sinds eind 2007 worden er af en toe verhalen geschreven over oude stations of spoorlijnen. De tot nu toe gemaakte verhalen staan hieronder.
[url=http://forum.fok.nl/topic/1092742/1/50#54411736]Hoek van Holland Haven door von_Preussen[/url]
[url=http://forum.fok.nl/topic/1094640/2/50#54570191]Kesteren door Dr_Flash[/url]
[url=http://forum.fok.nl/topic/1096243/2/50#54697635]Uithuizen door Socios[/url]
[url=http://forum.fok.nl/topic/1096243/6/50#54791733]Buitenpost door Peterselieman[/url]
[url=http://forum.fok.nl/topic/1120314/4/50#56398775]Newcastle Central Station door bork[/url]
[url=http://forum.fok.nl/topic/1141262/3/50#57792976]IJmondlijn door von_Preussen[/url]


[b]Regels[/b]
[img]http://www.smorgensindevroegte.nl/fok/Wegwezen.gif[/img]

Verboden voor [b]A[/b]chterlijke [b]T[/b]erugvind [b]B[/b]erichten. Game on!

Het staat iedereen vrij om de OP aan te passen. [sub]deze OP is [url=http://wiki.fok.nl/index.php/OP/Trein]hier te vinden[/url][/sub] Dus laat je creativiteit de vrije loop!