Klimmen: verschil tussen versies
(Linkje naar Monk erbij) |
(→FAQ: Fix taalfout) |
||
Regel 15: | Regel 15: | ||
==FAQ== | ==FAQ== | ||
'''Wat heb ik nodig om te gaan klimmen?'''<br> | '''Wat heb ik nodig om te gaan klimmen?'''<br> | ||
− | Voordat je zelf spullen aanschaft is het verstandig om eerst een paar keer te klimmen met de spullen van de hal, om te kijken of het klimmen je wel bevalt. Wil je echt verder dan kan je beginnen met het aanschaffen van een eigen gordel, schoentjes, zekeringsapparaat, karabiner, en pofzakje. Koop in het begin vooral niet te dure schoenen aangezien je in het begin vaak nog slordig klimt, en je schoenen daardoor snel slijten. Mocht je later ook van plan | + | Voordat je zelf spullen aanschaft is het verstandig om eerst een paar keer te klimmen met de spullen van de hal, om te kijken of het klimmen je wel bevalt. Wil je echt verder dan kan je beginnen met het aanschaffen van een eigen gordel, schoentjes, zekeringsapparaat, karabiner, en pofzakje. Koop in het begin vooral niet te dure schoenen aangezien je in het begin vaak nog slordig klimt, en je schoenen daardoor snel slijten. Mocht je later ook van plan zijn om buiten te gaan klimmen dan kan je het beste eens informeren bij andere (ervaren) klimmers, voor de aanschaf van extra spullen |
'''Is klimmen een dure sport?'''<br> | '''Is klimmen een dure sport?'''<br> |
Huidige versie van 17 sep 2008 om 21:10
Klimmen is een sport die beoefend wordt door een aantal FOK!kers. Er loopt dan ook een topicreeks in SPT.
Inhoud
Begrippen[bewerken]
Er zijn een aantal begrippen met betrekking tot klimmen.
Alpinisme: Het beklimmen van bergen mbv alle mogelijke klimtechnieken. Vaak gebruikt men technieken uit verschillende disciplines, zoals: rotsklimmen en ijsklimmen. Er zijn weinig tot geen vaste zekeringspunten aanwezig.
Rotsklimmen: Het klimmen in rots, meestal minder goed behaakt dan bij sportklimroutes. Men gebruikt daarom als (extra) zekerings/vaste punten Nuts en Friends.
Sportklimmen: Het klimmen van (goed) behaakte, vaak technisch moeilijke routes. Ook hal klimmen valt onder het sportklimmen.
IJsklimmen: Het beklimmen van ijswanden/watervallen met behulp van stijgijzers en ijsbijlen.
Boulderen: Het klimmen van hele korte, technisch moeilijke, routes van enkele meters hoog. Dit kan gedaan worden op rotsblokken, en vaak is er in de klimhal ook wel een speciaal boulderdeel te vinden. Men maakt geen gebruik van touwen, maar van matten om een eventuele val te breken.
Voorklimmen: Een route klimmen waarbij jij het touw zelf aan de zekeringspunten moet bevestigen,terwijl je gezekerd word van onderaf door de naklimmer. Er hangt dus nog geen touw, waardoor de valafstanden groter zijn bij Top-rope / naklimmen. Als de voorklimmer boven/ op de standplaats is dan kan de naklimmer naar boven klimmen, de voorklimmer zekert hem dan van bovenaf.
Top-rope: Klimmen van een route waarbij het touw al boven bevestigt is. De valafstanden zijn hier minimaal.
Klimroute gradatie: Dit geeft de moeilijkheid van de route aan die geklommen word. Er zijn vele verschillende gradaties die verschillen per land. In Nederland gebruikt met veelal de Franse waardering.
Meer informatie over de gradatie en een overzicht kun je hier vinden.
FAQ[bewerken]
Wat heb ik nodig om te gaan klimmen?
Voordat je zelf spullen aanschaft is het verstandig om eerst een paar keer te klimmen met de spullen van de hal, om te kijken of het klimmen je wel bevalt. Wil je echt verder dan kan je beginnen met het aanschaffen van een eigen gordel, schoentjes, zekeringsapparaat, karabiner, en pofzakje. Koop in het begin vooral niet te dure schoenen aangezien je in het begin vaak nog slordig klimt, en je schoenen daardoor snel slijten. Mocht je later ook van plan zijn om buiten te gaan klimmen dan kan je het beste eens informeren bij andere (ervaren) klimmers, voor de aanschaf van extra spullen
Is klimmen een dure sport?
Dit ligt helemaal aan jezelf en aan de disciplines die je wil beoefenen. Als je alleen in de hal wilt gaan klimmen dan kan je voor 150.- euro (+abbo) klaar zijn, maar wil je een volledige alpiene uitrusting dan ga je al gauw richting de 2000.- euro. 2e Hands materiaal is er wel, maar je moet er dan goed over nadenken of je dit wel wilt aangezien je niet weet wat ermee gebeurt is, en je leven hangt vaak wel van je materiaal af.
Is klimmen niet gevaarlijk?
Jawel, er zit natuurlijk een zeker risico aan het klimmen, maar dit risico is zeer goed te beperken door goed alle veiligheidsinstructies op te volgen, en door vooral niet onervaren aan de slag te gaan.
Ik wil ook een keer klimmen?
Ga eens langs bij een klimhal bij jou in de buurt! Ze hebben daar meestal wel een leuke beginnerscursus voor niet al te veel geld, vaak in combinatie met een abonnement(je) . Of ga een keer mee met een ervaren klimmer.
Klimhallen? Waar dan?
Klimhal, Amsterdam
Tussen Hemel En Aarde, Amsterdam
Klimmuur Centraal, Amsterdam
Cave, Arnhem
Monte Cervino, Bergschenhoek
Arendse Klimcentrum, Breda
Sport & Adventure World, Broek op Langedijk
Rock Steady, Bussum
Klimmuur, Den Haag
Steep Part, Den Haag
Pentagon, Dordrecht
Neoliet, Eindhoven
Monk Bouldergym, Eindhoven
[http://www.arque.nl/ Arqu�], Enschede
Fitland, Gemert
Bjoeks, Groningen
Rocca, Gulpen
Klimmuur, Haarlem
Neoliet, Heerlen
Cave, Nieuwegein
Klimcentrum, Nijmegen
Yellow Stone, Roosendaal
Steep Part, Rotterdam
Neoliet, Tilburg
Klim- en Bouldercentrum, Utrecht
Ayers Rock, Zoetermeer
Yosemite, Zwolle
Er zijn ook kleinere muren te vinden waar je kan klimmen. Klik hier voor de lijsten met binnenmuren en buitenmuren.
Topicreeks[bewerken]
FOK! Klim Meeting
Cursus Alpiene Klimmen
OP[bewerken]
De openingspost voor de klimmen reeks is hier te vinden: OP/Klimmen