OP/Androidtelefoons: verschil tussen versies

Uit FOK!wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
 
(15 tussenliggende versies door 7 gebruikers niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
NIEUWE OP:
+
<pre>[img]http://i36.tinypic.com/35197x3.jpg[/img]
Het PSD bestand van de banner is hier te vinden voor eventuele aanpassingen: http://www.mediafire.com/?4j5unyomnnx
 
<pre>[IMG]http://i36.tinypic.com/35197x3.jpg[/IMG]
 
  
[*][b]Algemeen:[/b]
+
[b]Wat is Android?[/b]  
[url=http://nl.wikipedia.org/wiki/Google_Android]Android [/url]is een open source platform voor mobiele telefoons gebaseerd op de Linux-kernel en het Java-programmeerplatform.
+
[url=http://nl.wikipedia.org/wiki/Google_Android]Android [/url]is een open source platform voor mobiele telefoons gebaseerd op de Linux-kernel en het Java-programmeerplatform. Het is ontwikkeld door Google en later door de Open Handset Alliance (OHA). Met de vrijgave van het Android-platform op 5 november 2007 werd ook de oprichting van de OHA aangekondigd. Dit samenwerkingsverband bestaat uit 34 hardware-, software- en telecommunicatiebedrijven die zich erop richten open standaarden voor mobiele apparaten te bevorderen. Hoewel Android op vele apparaten te vinden is (telefoons, muziekspelers, netbooks, e-readers), zal dit topic zich vooral richten op de telefoons. Dit betekent echter niet dat het verboden is om over de andere apparaten te praten! Die zijn juist ook heel interessant.
  
Het is ontwikkeld door Google en later door de Open Handset Alliance (OHA). Met de vrijgave van het Android-platform op 5 november 2007 werd ook de oprichting van de OHA aangekondigd. Dit samenwerkingsverband bestaat uit 34 hardware-, software- en telecommunicatiebedrijven die zich erop richten open standaarden voor mobiele apparaten te bevorderen.
 
  
Hoewel Android op vele apparaten te vinden is (telefoons, muziekspelers, netbooks, e-readers), zal dit topic zich vooral richten op de telefoons. Dit betekent echter niet dat het verboden is om over de andere apparaten te praten! Die zijn juist ook heel interessant.
+
[b]Aanpassingen van de fabrikant[/b] Er zijn verschillende versies van Android. De standaardversie van Google is niet aangepast door providers/fabrikanten. Deze versie verschijnt voornamelijk op telefoons met de Google Experience ('With Google'). Fabrikanten mogen Android vrij aanpassen, maar de telefoon is dan geen Google Experience telefoon meer. HTC is de eerste die dit gedaan heeft, bij de HTC Hero. Zij ontwikkelden de aangepaste versie van Android, genaamd 'HTC Sense.' Op deze manier heeft HTC ervoor gezorgd dat de Hero multi-touch en Flash 9 ondersteunt. Het nadeel is dat men Android niet draadloos kan updaten. Motorola heeft de MOTOBLUR-interface ontwikkeld voor Android, Samung TouchWiz en Sony Ericsson heeft ook een aangepaste versie van Android, genaamd Rachael.
  
[*][b]Aanpassingen van de fabrikant:[/b]
 
Er zijn verschillende versies van Android. De standaardversie van Google is niet aangepast door providers/fabrikanten. Deze versie verschijnt voornamelijk op telefoons met de Google Experience ('With Google'). Fabrikanten mogen Android vrij aanpassen, maar de telefoon is dan geen Google Experience telefoon meer. HTC is de eerste die dit gedaan heeft, bij de HTC Hero. Zij ontwikkelde de aangepaste versie van Android, genaamd 'HTC Sense.' Op deze manier heeft HTC ervoor gezorgd dat de Hero multi-touch en Flash 9 ondersteunt. Het nadeel is dat men Android niet draadloos kan updaten. Motorola heeft de MOTOBLUR-interface ontwikkeld voor Android en Sony Ericsson komt ook met een aangepaste versie van Android (codenaam Rachael).
 
  
[*][b]Android updates:[/b]
+
[b]Welke apparaten draaien er op Android?[/b] Android is beschikbaar op diverse soorten apparaten. Het is voornamelijk te vinden op telefoons, maar bijvoorbeeld ook op muziekspelers, e-readers en netbooks. Eens in de zoveel dagen wordt er wel een nieuw apparaat met Android aangekondigd, daarom staan ze niet in de OP. De beschikbare apparaten en het nieuws daarover zijn te vinden bij de onderstaande sites. Mocht je niet de sites willen afzoeken, dan kan je altijd in het topic even vragen wat op dit moment de meest interessante apparaten zijn.
Android is een besturingssysteem dat in staat is om te updaten. Dit kan automatisch gebeuren via het netwerk van een provider (OTA, Over The Air), of handmatig met behulp van een USB kabel.
 
  
De eerste methode is van toepassing op Google Experience telefoons. Google maakt de updates voor deze telefoon klaar en verspreid deze ook. Mensen zonder Google Experience telefoon zijn afhankelijk van de fabrikant van de telefoon. Zij zullen met behulp van een USB kabel moeten updaten.
 
  
Android heeft al diverse updates gehad, waaronder Cupcake (1.5), Donut (1.6) en Eclair (2.0). Google vernoemt de updates naar zoetigheid, op alfabetische volgorde. De volgende update zal Flan zijn. Hiervan is het versienummer nog onbekend, maar dat zal zeer waarschijnlijk 2.1 zijn (de eerste websitebezoekjes van 2.1 zijn al gespot!).
+
[b]Handige sites:[/b] http://www.androidplanet.nl/ - Android Planet - Nederlandse Android site
  
[*][b]Android mods:[/b]
+
http://www.androidworld.nl/ - Android World - Nederlandse Android site
Doordat Android Open Source is, zijn veel mensen aan de slag gegaan met de broncode. Zij brengen hun eigen, aangepaste versie van Android uit. Deze versies bevatten vaak verbeteringen op het gebied van snelheid en er zijn waardevolle functies toegevoegd. Een voorbeeld van zo'n mod is CyanogenMod. In deze versie zijn veel snelheidsverbeteringen doorgevoerd, ook kan je bijvoorbeeld op je laptop internetten via het netwerk van je telefoon en bestanden versturen via Bluetooth.
 
  
Deze aangepaste versies van Android kun je zelf op je telefoon zetten. Handleidingen hiervoor zijn overal te vinden. Een plek waar vrijwel alle Android modders samen komen is het XDA-Developers forum: http://forum.xda-developers.com/index.php
+
http://www.phandroid.com/ - Phandroid - Engelse Android site
  
[*][b]Beschikbare apparaten:[/b]
+
http://www.androidandme.com/ - Android And Me - Engelse Android site
Android is beschikbaar op diverse soorten apparaten. Het is voornamelijk te vinden op telefoons, maar bijvoorbeeld ook op muziekspelers, e-readers en netbooks. Eens in de zoveel dagen wordt er wel een nieuw apparaat met Android aangekondigd, daarom staan ze niet in de OP. De beschikbare apparaten en het nieuws daarover zijn te vinden bij de onderstaande sites.
 
  
Mocht je niet de sites willen afzoeken, dan kan je altijd in het topic even vragen wat op dit moment de meest interessante apparaten zijn.
+
http://www.androidguys.com/ - Android Guys - Engelse Android site
  
[*][b]Handige sites:[/b]
+
http://www.androidspin.com/ - AndroidSPIN - Engelse Android site, voornamelijk gericht op custom ROMs
http://www.androidplanet.nl/ - Android Planet
 
http://www.androidworld.nl/ - Android World
 
http://www.phandroid.com/ - Phandroid
 
http://www.androidandme.com/ - Android And Me
 
http://www.androidguys.com/ - Android Guys
 
  
[*][b]Twitter:[/b]
+
http://www.yourandroid.info/ - Your Android Info - Overzicht van vrijwel al het Androidnieuws
http://twitter.com/jbqueru - Android engineer
 
http://twitter.com/cyanogen - Android modder
 
  
[sub]Vorig topic: http://forum.fok.nl/topic/1352621
+
[b]Twitter:[/b] http://twitter.com/cyanogen - Android modder
De OP vind je [url=http://wiki.fok.nl/index.php/Androidtelefoons_topic]hier[/url][/sub]</pre>
 
  
OUDE OP:
+
http://twitter.com/maxisma - Android modder
<pre>
 
[IMG]http://i26.tinypic.com/rjno28.png[/IMG]
 
  
[url=http://nl.wikipedia.org/wiki/Google_Android]Android [/url]is een open source platform voor mobiele telefoons gebaseerd op het Linux-besturingssysteem en het Java-programmeerplatform.
+
http://twitter.com/Official_Drizzy - Android modder
  
Het is ontwikkeld door [url=http://www.google.nl/mobile/android/index.html#utm_campaign=nl-NL&utm_source=nl-NL-ha-emea-uk-bk&utm_medium=ha&utm_term=android]Google [/url]en later door de Open Handset Alliance (OHA). Met de vrijgave van het Android-platform op 5 november 2007 werd ook de oprichting van de OHA aangekondigd. Dit samenwerkingsverband bestaat uit 34 hardware-, software- en telecommunicatiebedrijven die zich erop richten open standaarden voor mobiele apparaten te bevorderen.
+
http://twitter.com/dwang5 - Android modder
  
Het open source platform zal beschikbaar zijn onder de Apache-licentie.
+
http://twitter.com/stericson - Android modder
  
De eerste fabrikanten van mobiele telefoons die gebaseerd zijn op Android zijn Motorola, HTC, Samsung en LG.
+
http://twitter.com/benocharm - Android modder
  
[IMG]http://i31.tinypic.com/2wmnuxs.png[/IMG]
 
  
Momenteel is Android 1.6 in gebruik. Deze versie bevat diverse verbeteringen zoals o.a. universal search, een nieuwe Android Market, monitoren van accugebruik per applicatie en een verbeterde camera-app.
+
[b]Wat zijn die witte vierkanten met zwarte puntjes die ik overal op internet tegenkom?[/b] Dat zijn QR-Codes, een soort barcodes zoals je die in de supermarkt hebt. Met deze QR-Codes kun je heel gemakkelijk een app vinden. Het enige wat je moet doen, is even je camera richten op zo&#8217;n QR-Code met bijvoorbeeld het programma Barcodescanner (staat in de Market) en vervolgens krijg je de informatie uit de QR-Code gepresenteerd op je telefoon (meestal een link naar de Market).
  
Er zijn verschillende versies van Android. De standaardversie van Google is niet aangepast door providers/fabrikanten. Deze versie verschijnt voornamelijk op telefoons met de Google experience (with Google). Fabrikanten mogen Android vrij aanpassen, maar telefoons mogen dan niet meer 'with Google' dragen. HTC is de eerste die dit gedaan heeft voor de HTC Hero, met de aangepaste versie genaamd 'HTC Sense.' Op deze manier heeft HTC ervoor gezorgd dat de Hero multi-touch en Flash ondersteunt. Het nadeel is dat men niet draadloos Android kan updaten. Motorola heeft een MOTOBLUR-interface ontwikkeld voor Android, en als het goed is komt Sony Ericsson ook met een aangepaste versie van Android.
 
  
[IMG]http://i27.tinypic.com/majvrp.png[/IMG]
+
[b]Ik ben de looks van Android zat. Hoe kan ik deze aanpassen?[/b] Behalve dat je dingen als de achtergrond kunt veranderen, is er weinig mogelijk in Android. Echter zijn er programma&#8217;s die dit wél kunnen. Een voorbeeld is het programma Launcherpro. Dit is een soort schil over Android heen (vergelijkbaar met HTC Sense en Samsung TouchWiz). Met Launcherpro kun je veel kanten op. Zo kun je zelf kiezen hoeveel homescreens (bureaubladen) je wilt, wat voor achtergrond, iconen zonder tekst eronder of je eigen iconen instellen voor applicaties. Ook heeft Launcherpro widgets (handige dingen op je homescreen) zoals een mooie kalender en knoppen waarmee je met 1 druk de vliegtuigstand, wifi, Bluetooth etc. kunt in &#8211;en uitschakelen. Hieronder zie je een voorbeeld van een telefoonscherm met Launcherpro: [ [url=http://i548.photobucket.com/albums/ii350/Adolecens/Android/Homescreens-1.jpg]afbeelding[/url] ] Hieronder vind je de QR-Code voor Launcherpro: [spoiler][url=http://qrcode.kaywa.com/img.php?s=5&d=http%3A%2F%2Fwww.launcherpro.com%2Fapk%2FLauncherPro-0.7.8.1.apk]afbeelding[/url] [/spoiler]
  
Telefoons die al uit zijn:
 
  
[*][img=50]http://i42.tinypic.com/294iix1.jpg[/img] [url=http://www.phonearena.com/htmls/T-Mobile-G1-phone-p_3097.html]T-Mobile G1[/url]
+
[b]Ik zie veel mensen pingen (gratis berichten sturen) op hun BlackBerry. Ik wil dit ook op mijn Android telefoon![/b] Prima, ook dat kan Android! Je moet er nog wel even een programma voor installeren. De 2 meest populaire programma&#8217;s zijn WhatsApp en PingChat. Beide programma&#8217;s zijn er voor Android, Blackberries en iPhones. Als je met iemand wil pingen via deze programma&#8217;s, moet de ontvanger dus óók dat programma hebben. Let wel op: de berichten tussen de programma&#8217;s zijn niet uitwisselbaar; je kunt vanuit WhatsApp dus geen berichten sturen naar iemand die alleen PingChat heeft, of andersom. Verder moet je een internetabbo hebben op je telefoon aangezien de berichten via de internetverbinding verzonden worden. Hieronder vind je de QR-Codes voor respectievelijk WhatsApp en PingChat: [spoiler][img]http://qrcode.kaywa.com/img.php?s=5&d=http%3A%2F%2Fbeta.whatsapp.com%2Fandroid%2Frelease%2FWhatsApp.apk]afbeelding[/img][img]http://qrcode.kaywa.com/img.php?s=3&d=market%3A%2F%2Fsearch%3Fq%3Dcom.enflick.android.ping[/img][/spoiler]  
[*][img=50]http://i40.tinypic.com/2wcpukj.jpg[/img] [url=http://www.phonearena.com/htmls/HTC-Magic-phone-p_3421.html]HTC Magic[/url]
 
[*][img=50]http://i43.tinypic.com/1zluagi.jpg[/img] [url=http://www.phonearena.com/htmls/T-Mobile-G1-Touch-phone-m_647-p_3813.html]HTC Hero[/url]
 
[*][img=50]http://i42.tinypic.com/242tywz.jpg[/img] [url=http://www.phonearena.com/htmls/Samsung-Galaxy-phone-p_3664.html]Samsung Galaxy/i7500[/url]  
 
  
Telefoons die nog uit komen:
 
  
[*]HTC Tattoo
+
[b]Oke, ik heb nu een Android telefoon, wat zijn leuke/handige programma&#8217;s?[/b] Nu je een Android telefoon hebt, wil je natuurlijk wel ontdekken (en aan anderen showen) wát Android nou allemaal kan! Vandaar dat we hier een aantal programma&#8217;s noemen die erg handig of leuk zijn.
[*]T-mobile Pulse/Huawei 8220
 
[*]Motorola DEXT
 
[*]Sony Ericsson Rachael/X3
 
[*]Motorola Sholes
 
  
[IMG]http://i31.tinypic.com/o74vv6.png[/IMG]
+
[i]AK Notepad[/i] Met dit programma kun je op eenvoudige wijze notities maken op je telefoon. Het programma is via de volgende QR-Code te vinden: [spoiler][img]http://chart.apis.google.com/chart?cht=qr&chs=135x135&chl=market://details?id=com.akproduction.notepad[/img][/spoiler]  
  
[*]HTC zal haar Sense UI ook verspreiden onder haar andere Android toestellen, behalve de toestellen met de Google Experience.
+
[i]BuienAlarm[/i] Heb jij dat ook altijd? Ben je net 5 minuten buiten, begint het keihard te regenen, en natuurlijk heb je je paraplu niet meegenomen! Met dit programma is dat verleden tijd. BuienAlarm heeft automatisch een melding als er binnen een uur regen voorspeld is in je omgeving. Mooi op tijd om een paraplu mee te nemen dus! BuienAlarm kun je hier vinden: [spoiler][img]http://chart.apis.google.com/chart?cht=qr&chs=400x400&chl=http%3A%2F%2Fwww.androidzoom.com%2Fweb%2Findice%2FqrLink%3FappCode%3Dfjzh%26dwnId%3D2394416[/img][/spoiler]
[*]Er komen dit jaar nog zo'n 10 Android toestellen uit.
 
[*]De updates die na Donut volgen zijn Eclair en Flan. Eclair en Flan moeten meer sociale mogelijkheden met zich meebrengen. Er komen ook nieuwe methoden voor developers om geld te vragen voor apps.
 
  
[IMG]http://i32.tinypic.com/2nlstud.png[/IMG]
+
[i]Bump[/i] Wil je even snel (en op een grappige manier) een bestand sturen naar een iPhone of Android telefoon? Met Bump kun je dit doen! Het enige wat je hoeft te doen, is het bestand/de bestanden te selecteren en de ander een boks te geven. Nu zal het bestand overgestuurd worden! Bump is hier te vinden: [spoiler][img]http://chart.apis.google.com/chart?cht=qr&chs=400x400&chl=http%3A%2F%2Fwww.androidzoom.com%2Fweb%2Findice%2FqrLink%3FappCode%3Dbffs%26dwnId%3D2394480[/img][/spoiler]  
  
[*][url=http://androidcommunity.com/pandora-coming-to-android-soon-20090722/]Pandora komt ook naar Android[/url]
+
[i]Chrome-to-Phone[/i] Soms zie je een toffe site op je computer en zou je die graag op je telefoon willen kijken. Of je komt een handig programma voor Android tegen op een site, maar de link ernaartoe is nogal lang en onhandig. Om die reden is Chrome-To-Phone bedacht. Met dit programma kun je met een druk op de knop in Firefox of Chrome direct de site die je op dat moment bekijkt, naar je telefoon sturen, waar deze geopend wordt. Om dit programma te gebruiken moet je wel even een plugin voor Chrome of Firefox downloaden, deze zijn [url=http://chrometophone.googlecode.com/files/chrometophone-extension-v1.1.crx]hier (Chrome)[/url]en [url=https://addons.mozilla.org/nl/firefox/addon/161941]hier (Firefox)[/url]te vinden. Chrome-To-Phone (voor je telefoon dus) vind je hier: [spoiler][img]http://qrcode.kaywa.com/img.php?s=5&d=http%3A%2F%2Fchrometophone.googlecode.com%2Ffiles%2Fchrometophone-android-v1.7.apk[/img][/spoiler]  
[*][url=http://www.androidplanet.nl/2060/aloqa-locatiegebonden-info-automatisch-op-je-android-telefoon/]Aloqa is uit (helaas alleen nog maar voor de VS en Duitsland)[/url]
 
[*][url=http://www.androidworld.nl/4757/mobypicture-werkt-aan-android-app/]Mobypicture werkt aan een Android app[/url]
 
[*][url=http://www.androidworld.nl/4712/review-tweakers-pricewatch-applicatie-2/]Met de Tweakers Pricewatch scanner kan je makkelijk prijzen vergelijken[/url]
 
[*][url=http://thegooglephone.hyves.nl/forum/3469196/XwyN/Hyves_Android_applicatie]De Hyves Android applicatie is in Beta te downloaden[/url]
 
[*][url=http://www.androidworld.nl/5310/android-voorkomt-snelheidsboetes-wel-zelf-afremmen/]Met Flits Alert ben je altijd op de hoogte van het flitsgevaar[/url]
 
[*][url=http://www.androidworld.nl/android-app/]Met Android World Reader blijf je op de hoogte van de laatste Android nieuwjes[/url]
 
  
 +
[i]eBuddy[/i] Veel Android telefoons hebben nog geen programma om op MSN, YIM, AIM of ICQ te komen. Het bekende eBuddy heeft nu een app gemaakt waarmee dit wel kan. Hij is te vinden via de volgende QR-Code: [spoiler][img]http://blog.ebuddy.com//wp-content/uploads/2009/08/android_qr.png[/img][/spoiler]
  
[sub]Vorig topic: http://forum.fok.nl/topic/1352621
+
[i]Layar[/i] Layar is een zeer innovatief programma waarmee je dingen als winkels, te koop staande huizen, bakkerijen, banken etc. heel gemakkelijk kunt vinden. Hij zet namelijk je camera aan, en over de camerabeelden projecteert hij de lokaties van de dor jou gekozen items. Stel, je staat tegenover de Bakker Bart en je richt je camera op Bakker Bart, dan zul je in beeld een tekst zien die aangeeft dat de bakkerij zich voor je bevindt. Ook zijn er radarbeelden te zien waarin met puntjes aangegeven staat welke richting je op met kijken om een bepaald item te vinden. Layar is hier te vinden: [spoiler][img]http://qrcode.kaywa.com/img.php?s=5&d=http%3A%2F%2Fmarket.android.com%2Fsearch%3Fq%3Dpname%3Acom.layar[/img][/spoiler]
De OP vind je [url=http://wiki.fok.nl/index.php/Androidtelefoons_topic]hier[/url][/sub]
+
 
</pre>
+
[i]Linda Manager[/i] Een ding wat Android standaard niet heeft, is een file browser. Met een file browser kun je door alle mappen op je telefoon bladeren. Gelukkig is er Linda Manager, die deze taken op zich neemt. Je kunt dit programma hier vinden: [spoiler][img]http://qrcode.kaywa.com/img.php?s=5&d=http%3A%2F%2Fchart.apis.google.com%2Fchart%3Fcht%3Dqr%26chs%3D200x200%26chl%3Dmarket%3A%2F%2Fsearch%3Fq%3Dpname%3Acom.lindaandny.lindamanager[/img][/spoiler]
 +
 
 +
[i]Google Navigation[/i] Jazeker, wij op Android hebben het geluk om een gratis navigatiepakket te hebben! Met Google Navigation kun je op een prachtige manier de weg naar een bestemming vinden. Zo laat hij bijvoorbeeld op een foto zien hoe de lokatie eruitziet als je er bijna bent, zodat je niet uren hoeft rond te rijden om de bestemming te vinden in een wijk. Er is 1 nadeel: je hebt een constante internetverbinding nodig om GN te gebruiken, dus in het buitenland is dit programma wat minder geschikt. Je kunt het hier vinden: [spoiler][img]http://chart.apis.google.com/chart?cht=qr&chs=135x135&chl=market://details?id=com.google.android.apps.maps[/img][/spoiler]
 +
 
 +
[i]Shazam[/i] Heb jij dat ook wel eens? Zit je in de auto met een lekker nummer op de radio, vertelt de DJ niet hoe het nummer heet&#8230; Met Shazam is dat geen probleem! Hij kan namelijk nummers herkennen door ernaar te luisteren. Gewoon even een tijdje de telefoon bij de speaker houden en Shazam vertelt je wie de artiest is, hoe het nummer heet, op welk album het staat etc. Hier kun je Shazam vinden: [spoiler][img]http://chart.apis.google.com/chart?cht=qr&chs=135x135&chl=market://details?id=com.shazam.android[/img][/spoiler]
 +
 
 +
 
 +
[b]Wat is Froyo?[/b] Google geeft al zijn updates voor Android een naam. Alle namen beginnen met een letter uit het alfabet (beginnend bij A, daarna B etc.) en allemaal zijn het de Engelse woorden voor lekkernijen. Froyo is de codenaam voor versie 2.2 van Android en heeft als belangrijkste verbetering dat ie een stuk sneller is dan 2.1. In principe is 2.2 al een tijdje uit, echter hebben veel telefoons een speciale versie van 2.2 nodig, omdat de fabrikant (Samsung, Sony Ericsson, HTC) een schil om Android heeft zitten die ook geupdate moet worden. 2.2 Is dus nog niet voor elk type telefoon uit, maar het worden er wel steeds meer. Alle updates zijn ook gratis trouwens en zijn binnen 5 minuutjes geïnstalleerd. Om te checken of jij Froyo al kan installeren, ga je naar [i]instellingen, Over (onderaan), Systeem software updates[/i]. Vervolgens druk je daar op de knop onderaan om te checken voor updates.
 +
 
 +
 
 +
[b]Wat is een taskkiller, wat kan ik ermee en wat zijn de voor &#8211;en nadelen?[/b] Een taskkiller kun je vergelijken met control-alt-delete in Windows. Je kunt hiermee programma&#8217;s die zijn blijven hangen, afsluiten. De taskkillers op Android kunnen echter meer. Zo kunnen ze bijvoorbeeld ook automatisch een programma afsluiten als deze even niet meer gebruikt wordt door de gebruiker. Het voordeel van een taskkiller is dat je een programma dat niet meer reageert (en dus niet meer af te sluiten is), tóch kan stoppen. Het nadeel van taskkillers is dat ze de normale werking van programma&#8217;s verstoren. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat hij een kalender constant uitschakelt, terwijl je deze op je homescreen hebt staan. Verder is het bij Android ook niet nodig om een programma te hebbendat automatisch programma&#8217;s die niet gebruikt worden, af te sluiten omdat Android dit uit zichzelf al doet, en ook beter dan de taskkillers.
 +
 
 +
 
 +
[b]Wat is rooten? Wat zijn custom ROMS?[/b] Op je telefoon kun je veel dingen doen. Er zijn echter een aantal beperkingen, die meestal door de fabrikant of door Android zelf zijn opgelegd. Zo kun je bijvoorbeeld niet een aantal zeer ingrijpende wijzigingen in Android aanbrengen. Als je je telefoon root (root is vergelijkbaar met de administratoraccount op Windows) kan dit allemaal wel. Je hebt in principe dus geen beperkingen meer. Eigenlijk heeft dit voor de meeste gebruikers weinig tot geen nut. Custom ROM&#8217;s zijn alternatieve versies van Android. Veel fabrikanten zetten hun programma&#8217;s en skins op hun telefoons, zoals HTC met Sense en Samsung met TouchWiz. Als je liever een kale Android telefoon wilt, dan kun je een custom ROM op je telefoon zetten. Uit zo&#8217;n custom ROM zijn alle overbodige dingen gesloopt zodat je als het ware de Androidversie krijgt &#8216;zoals Google het bedoeld heeft&#8217;. Handleidingen om custom ROM&#8217;s te downloaden en je telefoon te rooten kun je op internet vinden, met name op xdadevelopers.com.
 +
 
 +
 
 +
[b]Ik heb vandaag een Android telefoon gekocht, maar mijn accu is na een paar uur alweer leeg? Wat is dit?[/b] In de meeste smartphones van nu zitten Li-ion accu&#8217;s. Deze accu&#8217;s moeten als het ware &#8216;leren&#8217;. Dit houdt in dat je vooral in het begin de accu zo vaak mogelijk moet opladen. Het beste is dus om je telefoon bij elke mogelijkheid aan de lader te hangen. Bij andere types accu&#8217;s is het zo dat je de accu in het begin helemaal moet laten &#8216;leeglopen&#8217; en em dan pas op moet laden, maar dat moet je bij een Li-Ion accu [u]juist niet[/u] doen. Gewoon zo vaak mogelijk opladen dus (en niet alleen als ie (zo goed als) leeg is) en je zal de accuduur met sprongen vooruit zien gaan. Eén tot 3 dagen accuduur is gebruikelijk voor smartphone-accu's.
 +
 
 +
 
 +
[b]Ik heb nu Android, maar ik heb geen idee hoe ik internet werkend krijg op mijn telefoon. Wat zijn de instellingen?[/b] Dit is afhankelijk van je provider. Wat je moet instellen, wordt de APN genoemd. Deze kun je instellen op de volgende manier: [i]Instellingen, Draadloos en netwerken, Mobiele netwerken, Toegangspunten[/i]. Vervolgens druk je de Menutoets in en kies je voor [i]Nieuwe APN[/i]. Daarna vul je de onderstaande gegevens in (verschilt dus per provider): [spoiler][u]KPN[/u] APN: internet Proxy: leeg Poort: leeg MMSC: http://mp.mobiel.kpn/mmsc MMS-Proxy: 10.10.100.20 MMS-poort: 5080 MMC: 204 MNC: 08 APN-Type: default (Let op kleine letters!)
 +
[u]Vodafone[/u] (proxy & server settings niet altijd nodig) APN: live.vodafone.com Name: Vodafone Internet APN: live.vodafone.com Proxy: 192.168.251.150 Port: 8799 Username: vodafone Password: vodafone Server: <Not set> MMSC: mmsc.mms.vodafone.nl MMS proxy: <Not set> MMS port: <Not set> MCC: 204 MNC: 04 APN type: default
 +
[u]Tele2 mobiel[/u] Name: Tele2 mobiel APN: internet.tele2.nl User: <niets invullen> Pass: <niets invullen> APN type: <niets invullen>
 +
[u]Telfort[/u] Name : Telfort Spot APN : internet Name: Telfort APN: Internet Proxy: <Not set> Port: <Not set> Username : Telfort Password: password (weet ik niet meer zeker, maar volgens mij is dit helemaal niet nodig) Server: <Not set> MMSC: http//mmsc.mms.telfort.nl:8002 MMS proxy: 193.113.200.195 MMS port: 9201 MCC: 204 MNC: 12 APN type: default
 +
[u]T-Mobile NL[/u] Name: T-Mobile NL APN: smartsites.t-mobile Proxy: <not set> Port: <not set> Username: * Password: * Server: * MMSC: http://t-mobilemms MMS proxy: 010.010.010.011 MMS port: 8080 MCC: 204 MNC: 16 APN type: default[/spoiler]
 +
 
 +
[sub]De OP vind je [url=http://wiki.fok.nl/index.php/OP/Androidtelefoons_topic]hierrr[/url][/sub]

Huidige versie van 19 okt 2010 om 09:23

[img]http://i36.tinypic.com/35197x3.jpg[/img]

[b]Wat is Android?[/b] 
[url=http://nl.wikipedia.org/wiki/Google_Android]Android [/url]is een open source platform voor mobiele telefoons gebaseerd op de Linux-kernel en het Java-programmeerplatform. Het is ontwikkeld door Google en later door de Open Handset Alliance (OHA). Met de vrijgave van het Android-platform op 5 november 2007 werd ook de oprichting van de OHA aangekondigd. Dit samenwerkingsverband bestaat uit 34 hardware-, software- en telecommunicatiebedrijven die zich erop richten open standaarden voor mobiele apparaten te bevorderen. Hoewel Android op vele apparaten te vinden is (telefoons, muziekspelers, netbooks, e-readers), zal dit topic zich vooral richten op de telefoons. Dit betekent echter niet dat het verboden is om over de andere apparaten te praten! Die zijn juist ook heel interessant.


[b]Aanpassingen van de fabrikant[/b] Er zijn verschillende versies van Android. De standaardversie van Google is niet aangepast door providers/fabrikanten. Deze versie verschijnt voornamelijk op telefoons met de Google Experience ('With Google'). Fabrikanten mogen Android vrij aanpassen, maar de telefoon is dan geen Google Experience telefoon meer. HTC is de eerste die dit gedaan heeft, bij de HTC Hero. Zij ontwikkelden de aangepaste versie van Android, genaamd 'HTC Sense.' Op deze manier heeft HTC ervoor gezorgd dat de Hero multi-touch en Flash 9 ondersteunt. Het nadeel is dat men Android niet draadloos kan updaten. Motorola heeft de MOTOBLUR-interface ontwikkeld voor Android, Samung TouchWiz en Sony Ericsson heeft ook een aangepaste versie van Android, genaamd Rachael.


[b]Welke apparaten draaien er op Android?[/b] Android is beschikbaar op diverse soorten apparaten. Het is voornamelijk te vinden op telefoons, maar bijvoorbeeld ook op muziekspelers, e-readers en netbooks. Eens in de zoveel dagen wordt er wel een nieuw apparaat met Android aangekondigd, daarom staan ze niet in de OP. De beschikbare apparaten en het nieuws daarover zijn te vinden bij de onderstaande sites. Mocht je niet de sites willen afzoeken, dan kan je altijd in het topic even vragen wat op dit moment de meest interessante apparaten zijn.


[b]Handige sites:[/b] http://www.androidplanet.nl/ - Android Planet - Nederlandse Android site 

http://www.androidworld.nl/ - Android World - Nederlandse Android site 

http://www.phandroid.com/ - Phandroid - Engelse Android site 

http://www.androidandme.com/ - Android And Me - Engelse Android site 

http://www.androidguys.com/ - Android Guys - Engelse Android site 

http://www.androidspin.com/ - AndroidSPIN - Engelse Android site, voornamelijk gericht op custom ROMs 

http://www.yourandroid.info/ - Your Android Info - Overzicht van vrijwel al het Androidnieuws

[b]Twitter:[/b] http://twitter.com/cyanogen - Android modder 

http://twitter.com/maxisma - Android modder 

http://twitter.com/Official_Drizzy - Android modder 

http://twitter.com/dwang5 - Android modder 

http://twitter.com/stericson - Android modder 

http://twitter.com/benocharm - Android modder


[b]Wat zijn die witte vierkanten met zwarte puntjes die ik overal op internet tegenkom?[/b] Dat zijn QR-Codes, een soort barcodes zoals je die in de supermarkt hebt. Met deze QR-Codes kun je heel gemakkelijk een app vinden. Het enige wat je moet doen, is even je camera richten op zo’n QR-Code met bijvoorbeeld het programma Barcodescanner (staat in de Market) en vervolgens krijg je de informatie uit de QR-Code gepresenteerd op je telefoon (meestal een link naar de Market).


[b]Ik ben de looks van Android zat. Hoe kan ik deze aanpassen?[/b] Behalve dat je dingen als de achtergrond kunt veranderen, is er weinig mogelijk in Android. Echter zijn er programma’s die dit wél kunnen. Een voorbeeld is het programma Launcherpro. Dit is een soort schil over Android heen (vergelijkbaar met HTC Sense en Samsung TouchWiz). Met Launcherpro kun je veel kanten op. Zo kun je zelf kiezen hoeveel homescreens (bureaubladen) je wilt, wat voor achtergrond, iconen zonder tekst eronder of je eigen iconen instellen voor applicaties. Ook heeft Launcherpro widgets (handige dingen op je homescreen) zoals een mooie kalender en knoppen waarmee je met 1 druk de vliegtuigstand, wifi, Bluetooth etc. kunt in –en uitschakelen. Hieronder zie je een voorbeeld van een telefoonscherm met Launcherpro: [ [url=http://i548.photobucket.com/albums/ii350/Adolecens/Android/Homescreens-1.jpg]afbeelding[/url] ] Hieronder vind je de QR-Code voor Launcherpro: [spoiler][url=http://qrcode.kaywa.com/img.php?s=5&d=http%3A%2F%2Fwww.launcherpro.com%2Fapk%2FLauncherPro-0.7.8.1.apk]afbeelding[/url] [/spoiler]


[b]Ik zie veel mensen pingen (gratis berichten sturen) op hun BlackBerry. Ik wil dit ook op mijn Android telefoon![/b] Prima, ook dat kan Android! Je moet er nog wel even een programma voor installeren. De 2 meest populaire programma’s zijn WhatsApp en PingChat. Beide programma’s zijn er voor Android, Blackberries en iPhones. Als je met iemand wil pingen via deze programma’s, moet de ontvanger dus óók dat programma hebben. Let wel op: de berichten tussen de programma’s zijn niet uitwisselbaar; je kunt vanuit WhatsApp dus geen berichten sturen naar iemand die alleen PingChat heeft, of andersom. Verder moet je een internetabbo hebben op je telefoon aangezien de berichten via de internetverbinding verzonden worden. Hieronder vind je de QR-Codes voor respectievelijk WhatsApp en PingChat: [spoiler][img]http://qrcode.kaywa.com/img.php?s=5&d=http%3A%2F%2Fbeta.whatsapp.com%2Fandroid%2Frelease%2FWhatsApp.apk]afbeelding[/img][img]http://qrcode.kaywa.com/img.php?s=3&d=market%3A%2F%2Fsearch%3Fq%3Dcom.enflick.android.ping[/img][/spoiler] 


[b]Oke, ik heb nu een Android telefoon, wat zijn leuke/handige programma’s?[/b] Nu je een Android telefoon hebt, wil je natuurlijk wel ontdekken (en aan anderen showen) wát Android nou allemaal kan! Vandaar dat we hier een aantal programma’s noemen die erg handig of leuk zijn. 

[i]AK Notepad[/i] Met dit programma kun je op eenvoudige wijze notities maken op je telefoon. Het programma is via de volgende QR-Code te vinden: [spoiler][img]http://chart.apis.google.com/chart?cht=qr&chs=135x135&chl=market://details?id=com.akproduction.notepad[/img][/spoiler] 

[i]BuienAlarm[/i] Heb jij dat ook altijd? Ben je net 5 minuten buiten, begint het keihard te regenen, en natuurlijk heb je je paraplu niet meegenomen! Met dit programma is dat verleden tijd. BuienAlarm heeft automatisch een melding als er binnen een uur regen voorspeld is in je omgeving. Mooi op tijd om een paraplu mee te nemen dus! BuienAlarm kun je hier vinden: [spoiler][img]http://chart.apis.google.com/chart?cht=qr&chs=400x400&chl=http%3A%2F%2Fwww.androidzoom.com%2Fweb%2Findice%2FqrLink%3FappCode%3Dfjzh%26dwnId%3D2394416[/img][/spoiler]

[i]Bump[/i] Wil je even snel (en op een grappige manier) een bestand sturen naar een iPhone of Android telefoon? Met Bump kun je dit doen! Het enige wat je hoeft te doen, is het bestand/de bestanden te selecteren en de ander een boks te geven. Nu zal het bestand overgestuurd worden! Bump is hier te vinden: [spoiler][img]http://chart.apis.google.com/chart?cht=qr&chs=400x400&chl=http%3A%2F%2Fwww.androidzoom.com%2Fweb%2Findice%2FqrLink%3FappCode%3Dbffs%26dwnId%3D2394480[/img][/spoiler] 

[i]Chrome-to-Phone[/i] Soms zie je een toffe site op je computer en zou je die graag op je telefoon willen kijken. Of je komt een handig programma voor Android tegen op een site, maar de link ernaartoe is nogal lang en onhandig. Om die reden is Chrome-To-Phone bedacht. Met dit programma kun je met een druk op de knop in Firefox of Chrome direct de site die je op dat moment bekijkt, naar je telefoon sturen, waar deze geopend wordt. Om dit programma te gebruiken moet je wel even een plugin voor Chrome of Firefox downloaden, deze zijn [url=http://chrometophone.googlecode.com/files/chrometophone-extension-v1.1.crx]hier (Chrome)[/url]en [url=https://addons.mozilla.org/nl/firefox/addon/161941]hier (Firefox)[/url]te vinden. Chrome-To-Phone (voor je telefoon dus) vind je hier: [spoiler][img]http://qrcode.kaywa.com/img.php?s=5&d=http%3A%2F%2Fchrometophone.googlecode.com%2Ffiles%2Fchrometophone-android-v1.7.apk[/img][/spoiler] 

[i]eBuddy[/i] Veel Android telefoons hebben nog geen programma om op MSN, YIM, AIM of ICQ te komen. Het bekende eBuddy heeft nu een app gemaakt waarmee dit wel kan. Hij is te vinden via de volgende QR-Code: [spoiler][img]http://blog.ebuddy.com//wp-content/uploads/2009/08/android_qr.png[/img][/spoiler] 

[i]Layar[/i] Layar is een zeer innovatief programma waarmee je dingen als winkels, te koop staande huizen, bakkerijen, banken etc. heel gemakkelijk kunt vinden. Hij zet namelijk je camera aan, en over de camerabeelden projecteert hij de lokaties van de dor jou gekozen items. Stel, je staat tegenover de Bakker Bart en je richt je camera op Bakker Bart, dan zul je in beeld een tekst zien die aangeeft dat de bakkerij zich voor je bevindt. Ook zijn er radarbeelden te zien waarin met puntjes aangegeven staat welke richting je op met kijken om een bepaald item te vinden. Layar is hier te vinden: [spoiler][img]http://qrcode.kaywa.com/img.php?s=5&d=http%3A%2F%2Fmarket.android.com%2Fsearch%3Fq%3Dpname%3Acom.layar[/img][/spoiler] 

[i]Linda Manager[/i] Een ding wat Android standaard niet heeft, is een file browser. Met een file browser kun je door alle mappen op je telefoon bladeren. Gelukkig is er Linda Manager, die deze taken op zich neemt. Je kunt dit programma hier vinden: [spoiler][img]http://qrcode.kaywa.com/img.php?s=5&d=http%3A%2F%2Fchart.apis.google.com%2Fchart%3Fcht%3Dqr%26chs%3D200x200%26chl%3Dmarket%3A%2F%2Fsearch%3Fq%3Dpname%3Acom.lindaandny.lindamanager[/img][/spoiler] 

[i]Google Navigation[/i] Jazeker, wij op Android hebben het geluk om een gratis navigatiepakket te hebben! Met Google Navigation kun je op een prachtige manier de weg naar een bestemming vinden. Zo laat hij bijvoorbeeld op een foto zien hoe de lokatie eruitziet als je er bijna bent, zodat je niet uren hoeft rond te rijden om de bestemming te vinden in een wijk. Er is 1 nadeel: je hebt een constante internetverbinding nodig om GN te gebruiken, dus in het buitenland is dit programma wat minder geschikt. Je kunt het hier vinden: [spoiler][img]http://chart.apis.google.com/chart?cht=qr&chs=135x135&chl=market://details?id=com.google.android.apps.maps[/img][/spoiler] 

[i]Shazam[/i] Heb jij dat ook wel eens? Zit je in de auto met een lekker nummer op de radio, vertelt de DJ niet hoe het nummer heet… Met Shazam is dat geen probleem! Hij kan namelijk nummers herkennen door ernaar te luisteren. Gewoon even een tijdje de telefoon bij de speaker houden en Shazam vertelt je wie de artiest is, hoe het nummer heet, op welk album het staat etc. Hier kun je Shazam vinden: [spoiler][img]http://chart.apis.google.com/chart?cht=qr&chs=135x135&chl=market://details?id=com.shazam.android[/img][/spoiler]


[b]Wat is Froyo?[/b] Google geeft al zijn updates voor Android een naam. Alle namen beginnen met een letter uit het alfabet (beginnend bij A, daarna B etc.) en allemaal zijn het de Engelse woorden voor lekkernijen. Froyo is de codenaam voor versie 2.2 van Android en heeft als belangrijkste verbetering dat ie een stuk sneller is dan 2.1. In principe is 2.2 al een tijdje uit, echter hebben veel telefoons een speciale versie van 2.2 nodig, omdat de fabrikant (Samsung, Sony Ericsson, HTC) een schil om Android heeft zitten die ook geupdate moet worden. 2.2 Is dus nog niet voor elk type telefoon uit, maar het worden er wel steeds meer. Alle updates zijn ook gratis trouwens en zijn binnen 5 minuutjes geïnstalleerd. Om te checken of jij Froyo al kan installeren, ga je naar [i]instellingen, Over (onderaan), Systeem software updates[/i]. Vervolgens druk je daar op de knop onderaan om te checken voor updates.


[b]Wat is een taskkiller, wat kan ik ermee en wat zijn de voor –en nadelen?[/b] Een taskkiller kun je vergelijken met control-alt-delete in Windows. Je kunt hiermee programma’s die zijn blijven hangen, afsluiten. De taskkillers op Android kunnen echter meer. Zo kunnen ze bijvoorbeeld ook automatisch een programma afsluiten als deze even niet meer gebruikt wordt door de gebruiker. Het voordeel van een taskkiller is dat je een programma dat niet meer reageert (en dus niet meer af te sluiten is), tóch kan stoppen. Het nadeel van taskkillers is dat ze de normale werking van programma’s verstoren. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat hij een kalender constant uitschakelt, terwijl je deze op je homescreen hebt staan. Verder is het bij Android ook niet nodig om een programma te hebbendat automatisch programma’s die niet gebruikt worden, af te sluiten omdat Android dit uit zichzelf al doet, en ook beter dan de taskkillers.


[b]Wat is rooten? Wat zijn custom ROMS?[/b] Op je telefoon kun je veel dingen doen. Er zijn echter een aantal beperkingen, die meestal door de fabrikant of door Android zelf zijn opgelegd. Zo kun je bijvoorbeeld niet een aantal zeer ingrijpende wijzigingen in Android aanbrengen. Als je je telefoon root (root is vergelijkbaar met de administratoraccount op Windows) kan dit allemaal wel. Je hebt in principe dus geen beperkingen meer. Eigenlijk heeft dit voor de meeste gebruikers weinig tot geen nut. Custom ROM’s zijn alternatieve versies van Android. Veel fabrikanten zetten hun programma’s en skins op hun telefoons, zoals HTC met Sense en Samsung met TouchWiz. Als je liever een kale Android telefoon wilt, dan kun je een custom ROM op je telefoon zetten. Uit zo’n custom ROM zijn alle overbodige dingen gesloopt zodat je als het ware de Androidversie krijgt ‘zoals Google het bedoeld heeft’. Handleidingen om custom ROM’s te downloaden en je telefoon te rooten kun je op internet vinden, met name op xdadevelopers.com.


[b]Ik heb vandaag een Android telefoon gekocht, maar mijn accu is na een paar uur alweer leeg? Wat is dit?[/b] In de meeste smartphones van nu zitten Li-ion accu’s. Deze accu’s moeten als het ware ‘leren’. Dit houdt in dat je vooral in het begin de accu zo vaak mogelijk moet opladen. Het beste is dus om je telefoon bij elke mogelijkheid aan de lader te hangen. Bij andere types accu’s is het zo dat je de accu in het begin helemaal moet laten ‘leeglopen’ en em dan pas op moet laden, maar dat moet je bij een Li-Ion accu [u]juist niet[/u] doen. Gewoon zo vaak mogelijk opladen dus (en niet alleen als ie (zo goed als) leeg is) en je zal de accuduur met sprongen vooruit zien gaan. Eén tot 3 dagen accuduur is gebruikelijk voor smartphone-accu's.


[b]Ik heb nu Android, maar ik heb geen idee hoe ik internet werkend krijg op mijn telefoon. Wat zijn de instellingen?[/b] Dit is afhankelijk van je provider. Wat je moet instellen, wordt de APN genoemd. Deze kun je instellen op de volgende manier: [i]Instellingen, Draadloos en netwerken, Mobiele netwerken, Toegangspunten[/i]. Vervolgens druk je de Menutoets in en kies je voor [i]Nieuwe APN[/i]. Daarna vul je de onderstaande gegevens in (verschilt dus per provider): [spoiler][u]KPN[/u] APN: internet Proxy: leeg Poort: leeg MMSC: http://mp.mobiel.kpn/mmsc MMS-Proxy: 10.10.100.20 MMS-poort: 5080 MMC: 204 MNC: 08 APN-Type: default (Let op kleine letters!)
[u]Vodafone[/u] (proxy & server settings niet altijd nodig) APN: live.vodafone.com Name: Vodafone Internet APN: live.vodafone.com Proxy: 192.168.251.150 Port: 8799 Username: vodafone Password: vodafone Server: <Not set> MMSC: mmsc.mms.vodafone.nl MMS proxy: <Not set> MMS port: <Not set> MCC: 204 MNC: 04 APN type: default
[u]Tele2 mobiel[/u] Name: Tele2 mobiel APN: internet.tele2.nl User: <niets invullen> Pass: <niets invullen> APN type: <niets invullen>
[u]Telfort[/u] Name : Telfort Spot APN : internet Name: Telfort APN: Internet Proxy: <Not set> Port: <Not set> Username : Telfort Password: password (weet ik niet meer zeker, maar volgens mij is dit helemaal niet nodig) Server: <Not set> MMSC: http//mmsc.mms.telfort.nl:8002 MMS proxy: 193.113.200.195 MMS port: 9201 MCC: 204 MNC: 12 APN type: default
[u]T-Mobile NL[/u] Name: T-Mobile NL APN: smartsites.t-mobile Proxy: <not set> Port: <not set> Username: * Password: * Server: * MMSC: http://t-mobilemms MMS proxy: 010.010.010.011 MMS port: 8080 MCC: 204 MNC: 16 APN type: default[/spoiler]

[sub]De OP vind je [url=http://wiki.fok.nl/index.php/OP/Androidtelefoons_topic]hierrr[/url][/sub]