Ubuntu: verschil tussen versies

Uit FOK!wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
k (root)
k (software center toegevoegd.)
 
(10 tussenliggende versies door 7 gebruikers niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
 +
[[Image:UbuntuLogo.png|right|thumb|Ubuntu logo]]
 +
{{InhoudLinks}}
 
== Introductie ==
 
== Introductie ==
Ubuntu is een betrekkelijk nieuwe [[distributies|distributie]], uitgebracht en ondersteund door [[http://www.canonical.com/ Canonical Ltd]]. Ubuntu is in zijn geheel gebaseerd op [[Debian]] maar volgt een eigen weg qua [[repositories]].
+
Ubuntu is een betrekkelijk nieuwe [[Linux]][[distributies|distributie]], uitgebracht en ondersteund door [[http://www.canonical.com/ Canonical Ltd]]. Ubuntu is in zijn geheel gebaseerd op [[Debian]] maar volgt een eigen weg qua [[repositories]].
  
 
== Apt ==
 
== Apt ==
Het [[Package Management]] van Ubuntu werkt met [[APT|apt]], de [[CLI|command-line]] package manager van [[Debian]], met [[Aptitude]] en/of [[Synaptic]], een grafische package manager.
+
Het [[Package Management]] van Ubuntu werkt met [[APT|apt]], de [[CLI|command-line]] package manager van [[Debian]], met [[Aptitude]] en/of [[Synaptic]], een grafische package manager. Sinds Ubuntu 9.10 is het ook mogelijk om packages via [[USC| Ubuntu's software center]] te installeren.
  
 
== GNOME ==
 
== GNOME ==
Standaard is Ubuntu uitgerust met GNOME als [[window manager]] maar dat kan, mocht dat gewenst zijn, uiteraard worden aangepast naar elke gewenste [[window manager]]. Er is een aantal aanpassingen gedaan zodat het voor een gebruiker makkelijker is bepaalde aanpassingen te doen.
+
Standaard is Ubuntu uitgerust met GNOME als [[window manager]] maar dat kan, mocht dat gewenst zijn, uiteraard worden aangepast naar elke gewenste [[window manager]]. Er is een aantal aanpassingen gedaan zodat het voor een gebruiker makkelijker is bepaalde aanpassingen te doen. Sinds Ubuntu 9.10 is het ook mogelijk om packages via software center te installeren.
Voor Ubuntu met KDE is er het project [[Kubuntu]].
+
Voor Ubuntu met KDE is er het project [[Kubuntu]], voor XFCE en Fluxbux zijn er dan weer Xubuntu en Fluxbuntu.
  
 
== root ==
 
== root ==
Het meest in het oog springende na installatie van Ubuntu is de standaard afwezigheid van de [[root]] user. Beheerfuncties moeten worden uitgevoerd door de user, die doet dit door ''zijn eigen'' wachtwoord in te voeren. Hier is ongetwijfeld voor gekozen om gebruikers niet zomaar de gelegenheid te geven standaard als [[root]] te werken. Uitvoeren van beheerfuncties vanaf de command line moeten met [[sudo]] worden gedaan. Grafische applicaties die beheersrechten nodig hebben zullen meestal een venster laten zien dat om je wachtwoord vraagt.
+
Het meest in het oog springende na installatie van Ubuntu is het standaard uitschakelen van de [[root]] user. Beheerfuncties moeten worden uitgevoerd door de user, die doet dit door ''zijn eigen'' wachtwoord in te voeren. Hier is ongetwijfeld voor gekozen om gebruikers niet zomaar de gelegenheid te geven standaard als [[root]] te werken. Uitvoeren van beheerfuncties vanaf de command line moeten met [[sudo]] worden gedaan. Grafische applicaties die beheersrechten nodig hebben zullen meestal een venster laten zien dat om je wachtwoord vraagt.
 +
Voor gevorderden is het activeren van het root-account eenvoudig mogelijk door met `sudo passwd` het root-password in te stellen.
  
 
== Doelgroep ==
 
== Doelgroep ==
Personen die willen dat hun computer "gewoon werkt". Zeer geschikt voor overstappers en starters vanwege compleet en helder.
+
Personen die willen dat hun computer "gewoon werkt". Zeer geschikt voor overstappers en starters vanwege de compleetheid en de helderheid van het systeem.
  
== Relevante Links ==
+
==Links==
 +
*[[Debian]]
 +
*[http://www.canonical.com/ Canonical Ltd.]
 +
*[http://www.kubuntu.org/ Kubuntu]
 +
*[http://ubuntuguide.org/ Starter Guide]
 +
*[http://wiki.ubuntu.com Ubuntu Wiki]
  
[[http://wiki.ubuntu.com Ubuntu Wiki]]
 
 
[[http://ubuntuguide.org/ Starter Guide]]
 
 
[[http://www.canonical.com/ Canonical Ltd.]]
 
 
[[http://www.kubuntu.org/ Kubuntu]]
 
 
[[Debian]]
 
 
 
[[Category:Digital Corner]]
 
 
[[Category:Besturingssystemen]]
 
[[Category:Besturingssystemen]]
 
[[Category:Linux]]
 
[[Category:Linux]]
 +
[[Category:Software]]
 
[[Category:Ubuntu]]
 
[[Category:Ubuntu]]
 +
[[Category:DIG]]

Huidige versie van 29 dec 2009 om 01:01

Ubuntu logo

Introductie[bewerken]

Ubuntu is een betrekkelijk nieuwe Linuxdistributie, uitgebracht en ondersteund door [Canonical Ltd]. Ubuntu is in zijn geheel gebaseerd op Debian maar volgt een eigen weg qua repositories.

Apt[bewerken]

Het Package Management van Ubuntu werkt met apt, de command-line package manager van Debian, met Aptitude en/of Synaptic, een grafische package manager. Sinds Ubuntu 9.10 is het ook mogelijk om packages via Ubuntu's software center te installeren.

GNOME[bewerken]

Standaard is Ubuntu uitgerust met GNOME als window manager maar dat kan, mocht dat gewenst zijn, uiteraard worden aangepast naar elke gewenste window manager. Er is een aantal aanpassingen gedaan zodat het voor een gebruiker makkelijker is bepaalde aanpassingen te doen. Sinds Ubuntu 9.10 is het ook mogelijk om packages via software center te installeren. Voor Ubuntu met KDE is er het project Kubuntu, voor XFCE en Fluxbux zijn er dan weer Xubuntu en Fluxbuntu.

root[bewerken]

Het meest in het oog springende na installatie van Ubuntu is het standaard uitschakelen van de root user. Beheerfuncties moeten worden uitgevoerd door de user, die doet dit door zijn eigen wachtwoord in te voeren. Hier is ongetwijfeld voor gekozen om gebruikers niet zomaar de gelegenheid te geven standaard als root te werken. Uitvoeren van beheerfuncties vanaf de command line moeten met sudo worden gedaan. Grafische applicaties die beheersrechten nodig hebben zullen meestal een venster laten zien dat om je wachtwoord vraagt. Voor gevorderden is het activeren van het root-account eenvoudig mogelijk door met `sudo passwd` het root-password in te stellen.

Doelgroep[bewerken]

Personen die willen dat hun computer "gewoon werkt". Zeer geschikt voor overstappers en starters vanwege de compleetheid en de helderheid van het systeem.

Links[bewerken]