DIG/FAQ/Unix

Uit FOK!wiki
(Doorverwezen vanaf Faq dig unix)
Ga naar: navigatie, zoeken

Linux/BSD/Unix[bewerken]

Voor de Fok!ker met ballen is Windows natuurlijk ver beneden niveau, daarom heeft de wereld ons verblijd met de Linux, BSD (incl. OSX) en Solaris. Hier dus een uitleg over de wereld van deze OS'en voor de mensen die alleen maar Windows kennen.

Linux[bewerken]

Linux begint zo langzamerhand bruikbaar te worden voor de gemiddelde computergebruiker. Veel mensen schijnen tegenwoordig een dual boot te draaien (twee OS-en op ��n systeem). Voor de desktop-gebruiker zijn distributies als Ubuntu, Redhat, Mandrake en Suse absolute aanraders. Deze zijn voor enkele tientjes te kopen bij computerzaken of zijn gratis van internet te downloaden (op hun eigen websites of op http://www.linuxiso.org). De wat meer-durvende linux-ers kunnen ook Slackware of Debian proberen.

Ik wil BSD![bewerken]

Doen! :D Je kan als "ervaren" gebruiker voor freeBSD of openBSD gaan, OpenBSD is bekend om haar hoge veiligheidsgehalte en FreeBSD om de grote hoeveelheid (linux)software die eronder draait. NetBSD wordt minder gebruikt maar behoort ook in het rijtje, het staat bekend om de grote hoeveelheid platforms waaronder het draait. Ze werken in vele opzichten hetzelfde als Linux. Te downloaden van hun eigen sites en ook te bestellen via www.tienpiek.net of www.buynetbsd.tk.

Hoe werkt dat?[bewerken]

Nou, da's heel moeilijk, je stopt de CD in je CD-speler, reboot de computer (zorg wel dat er ongepartitioneerde harde schijfruimte vrij is voor linux), wacht todat de installatie start, druk op een aantal knopjes en je bent klaar. In sommige gevallen zal linux niet al je hardware ontdekken of zal er iets fout gaan waardoor bijvoorbeeld na de installatie de grafische interface niet start. In dat soort gevallen kun je altijd een topic hier plaatsen ;) De BSD installatie is iets ingewikkelder maar als je daaraan begonnen bent weet je vast wel wat je moet doen ;)

KDE of Gnome[bewerken]

Die discussie is onmogelijk :P Het is persoonlijke voorkeur. De wat meer ervaren linux-gebruikers prefereren Gnome omdat dat in de opensource gedachte is geprogrammeerd en "newbies" schijnen KDE vaak wat mooier te vinden. Het is puur een persoonlijke keuze, probeer ze allebei eens uit ('t is allebei gratis ;)).

Hier zijn overigens al vele flamewars over uitgevochten :P

Zelf programma's installeren[bewerken]

Tijdens de installatie kun je al programma's installeren maar misschien wil je naderhand nog wat toevoegen. In debian kan dit met "apt-get install programmanaam", in Suse/Mandrake/Redhat kan dit met Red Carpet (zie http://www.ximian.com). Je kan ook handmatig .deb of .rpm packages downloaden van internet en die installeren ("rpm -i package.i386.rpm" of "dpkg -i package_i386.deb"). Van source compileren kan ook, download daarvoor de source RPM of de tarball. Source RPM: "rpm --rebuild package.src.rpm", Tarball: "tar -zxf package.tar.gz" of "tar -xIf package.tar.bz2", dan naar de nieuw gecre�erde directory gaan en daar "./configure; make; make install" intypen. Klaar :D

Welke programma's moet ik hebben?[bewerken]

Zie http://www.freshmeat.net/ voor een onuitputbare lijst van linux-software. Op http://www.rpmfind.net/, http://packages.debian.org/, http://packages.ubuntu.com/ en http://www.tuxfinder.org/ kun je RPMs en .deb-packages voor al deze software vinden :)

Linux als router/gateway[bewerken]

Uiteraard kunnen Redhat/Mandrake/Suse ook als router dienen maar toch prefereren sommige mensen voor dit doel Debian of Slackware omdat deze ook op lichtere machines draaien (de oude 386/486 op zolder, bijvoorbeeld). Lees hiervoor de IP-Masquerading HOWTO op http://www.linuxdocs.org/ - het is sowieso een goed idee om hier naar docs te zoeken voor dingen die je met je server wilt doen. Andere opties zijn FreeSCO, Coyote Linux of FloppyFW, allen een (1)-diskette harde-schijf-loze OS-jes die van je 386 een prachtige gateway maken.

Wauw, ik wil meer weten[bewerken]

Lees. http://www.linuxdocs.org is een goed begin. Het komt neer op veel lezen voordat je linux van de onderkant begrijpt, maar voor een desktopmachine is dat tegenwoordig nauwelijks meer nodig, die werken out-of-the-box en zijn zonder veel unix-kennis ook goed bruikbaar :) Nog meer info (met dank aan TimberWolf): http://doc.nl.linux.org/

Zie ook