Objectief: verschil tussen versies

Uit FOK!wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
 
k
Regel 4: Regel 4:
 
'''Vanuit het 35mm film perspectief:'''<br>
 
'''Vanuit het 35mm film perspectief:'''<br>
 
Fisheye: wordt altijd bij het type van de lens bijgeschreven of gecodeerd (bijv F-Distagon).<br>
 
Fisheye: wordt altijd bij het type van de lens bijgeschreven of gecodeerd (bijv F-Distagon).<br>
Omdat een fisheye een ingewikkeld stelsel is wordt er gewoon een brandpuntsafstand aan toegekend. Je hebt ze voor kleinbeeld tussen de 6 en de 17mm.<br>
+
Omdat een [[fisheye]] een ingewikkeld stelsel is wordt er gewoon een brandpuntsafstand aan toegekend. Je hebt ze voor kleinbeeld tussen de 6 en de 17mm.<br>
 
<br>
 
<br>
 
'''Super-Wide-Angle Lenses (supergroothoeken)'''<br>
 
'''Super-Wide-Angle Lenses (supergroothoeken)'''<br>

Versie van 3 mei 2005 om 14:21

Objectieven (ook wel foutief lenzen genoemd) zijn cylinders van metaal en/of plastic, waar men meerdere lenzen in gezet heeft, om zodoende een beeld van de omgeving op een CCD of film te kunnen krijgen.


Vanuit het 35mm film perspectief:
Fisheye: wordt altijd bij het type van de lens bijgeschreven of gecodeerd (bijv F-Distagon).
Omdat een fisheye een ingewikkeld stelsel is wordt er gewoon een brandpuntsafstand aan toegekend. Je hebt ze voor kleinbeeld tussen de 6 en de 17mm.

Super-Wide-Angle Lenses (supergroothoeken)
Beeldhoek tussen de 90 en 115o
12 - 21mm
De 12mm is overigens een echte groothoek, vanaf 14mm heb je ze ook als retrofocus(zie boven).

Wide-Angle Lenses(groothoeken) 21mm-35mm

Standaard lens
44-55mm

Tele lens
75-200mm
De korte telelenzen met een beeldhoek van rond de 30o worden wel als portretlenzen aangeduid, omdat ze voor portretwerk zorgen voor aangename werkafstanden, en een pracht van een perspectief. Qua brandpunt zit je dan tussen de 80 en 105mm.

Super Tele Lens
300mm-en verder
Maatgevend voor de typering SuperTele is de mate waarin je er nog mee uit de hand kunt fotograferen. Dat lukt met 300mm nog net, met een 400 net niet meer.

Groothoek Zoom Lens
17-35mm

Standard Zoom
24-85mm of 28-200mm en misschien zelfs 28-300mm . In elk geval een bereik waarbij een standaardbrandpunt 'in het midden' zit.

Telezoom 70-300mm, 100-300 etc.

Close-Up In strikte zin zijn dit voorzetlenzen. Vaak hebben zoomlenzen echter een close-focusstand, die nog wel eens als macro wordt aangeduid.

Macro-objectieven
Vallen uiteen in vier groepen:
Standaardmacro, oftewel een 50 of 60mm die tot 1:1 scherpstelt
Licht-tele-macro, oftewel 90 of 100mm
Telemacro, oftewel 150 of 200mm of iets ertussenin

Als vierde groep zijn er nog de loepobjectieven waar de MPE-65 van HGT toe behoort, van oudsher zijn dit microscoopobjectieven die middels een balgapparaat worden scherpgesteld, ze halen op hun gemak vergrotingen van 5:1 en groter.

Voor digitaal zijn de echte waardes anders: maal 1,5 of 1,6 of 1,7 (ligt aan het merk+type van de body). Omdat de sensor kleiner is is de gebruikte beeldhoek ook een stuk kleiner. Hou er rekening mee dat wat op een 35mm een standaardlens is voor een DSLR een lichte tele is. Een 28 is dan ineens een standaardlens geworden.

Een objectief alleen bij zijn zoomfaktor kenmerken is (dus 3x zoom ) is een veel misbruikte gewoonte. Het geeft alleen de verhouding tussen kortste en langste brandpunt weer en niet of je met een groothoek, een standaard of een tele werkt.