Linux: verschil tussen versies

Uit FOK!wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
(Relevante Links)
(Links)
 
(25 tussenliggende versies door 3 gebruikers niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
== Introductie ==
 
{{InhoudLinks}}
 
 
[[Image:Logomed.128.png|thumb|right|Linux Logo]]
 
[[Image:Logomed.128.png|thumb|right|Linux Logo]]
 +
[[Image:Gnu-head.jpg|thumb|right|GNU Head]]
 
[[Image:Linus Torvalds.jpg|thumb|right|Linus Torvalds]]
 
[[Image:Linus Torvalds.jpg|thumb|right|Linus Torvalds]]
Linux is een [[Opensource|Open Source]] [[Besturingssysteem|besturingssysteem]] voor de computer. Linux bestaat uit de [[kernel]] met daar omheen verschillende [[applicaties]]. Feitelijk gezien is [[GNU]] het besturingssysteem, waar Linux slechts de kernel is.
+
[[Image:Saintignucius.jpg|thumb|right| Richard Stallman]]
 +
== Introductie ==
 +
GNU/Linux, vaak aangeduid als 'Linux', is een [[Opensource|Open Source]] [[Besturingssysteem|besturingssysteem]] voor de computer. Linux bestaat uit de [[kernel]] met daar omheen verschillende [[applicaties]]. Feitelijk gezien is [[GNU]] het besturingssysteem, waar Linux slechts de kernel is.
 +
 
 +
In 1983 startte [[Richard Stallman]] [[GNU|Project GNU]]. Het was zijn doel een vrij distribueerbaar [[Unix-like]] besturingssysteem te ontwikkelen. Uit dit project ontstond een groot aantal applicaties en tools, allen vrij distribueerbaar.
 +
Toen in 1991 [[Linus Torvalds]] zijn kernel ontwikkelde, was het niet meer dan logisch om naast deze Linux kernel de GNU tools te gebruiken. GNU/Linux was geboren.
 +
 
 +
GNU/Linux, verspreid door het opkomende [[Internet]], sloeg al snel aan bij studenten over de hele wereld. Zo ontstond een internationaal team van programmeurs, samenwerkend aan de eerste stappen van GNU/Linux.
 +
Later, met de bredere toegang tot Internet, voegden ook individuen en bedrijven zich in de rijen ontwikkelaars.
 +
Op dit moment is een groot aantal [[multinationals]] zo geinteresseerd in GNU/Linux, dat ze miljoenen investeren in de ontwikkeling ervan. ([[IBM]]).
 +
 
 +
Door de Linux kernel, de GNU tools en andere applicaties te bundelen tot een geheel en dit geheel uit te brengen ontstonden de [[Distributies]].
 +
Ook tegenwoordig wordt GNU/Linux (en eventuele extra software) aangeboden als distributie. Zie de lijst: [[Linux#Distributies|Distributies]].
 +
 
 +
== Toepassing ==
 +
=== Server ===
 +
GNU/Linux, als [[Unix-like]] besturingssysteem, werd in het verleden gezien als een produkt voor de [[geek]], een naar de [[desktop]] gebracht [[server]]-[[besturingssysteem|os]]. De installatie was lastig, de filosofie geheel anders dan die van bijvoorbeeld [[Microsoft]].
 +
Nog steeds wordt GNU/Linux veelvuldig gebruikt als besturingssysteem voor de server. In het onderzoek van [[Zoebelein]] uit 1999 blijkt dat, gezien bij [[domainname|naam]], GNU/Linux #1 (28,7%) is op webservers, #1 op [[FTP]]servers (43,3%) en #1 op [[news]]servers (26,2%). (link: [[http://www.leb.net/hzo/ioscount]]).
 +
 
 +
=== Desktop ===
 +
De laatste jaren is hier grote verandering in gekomen. Grote distributeurs als [[Red Hat]], [[Novell]] en [[Canonical|Canonical Ltd.]] timmeren hard aan de weg. De installatie wordt gemakkerlijker, een gebruiker hoeft niet per se alles te weten over computers om GNU/Linux te kunnen installeren. Enkele simpele vragens als 'In welk land bevind je je' en 'Waar moet ik installeren' zijn voldoende voor een compleet en werkend systeem.
 +
Los van de technische verbeteringen is acceptatie een
  
Linux wordt uitgebracht in de vorm van [[distributies]].
+
==== Pre-installed ====
 +
Tegenwoordig worden computersystemen ook geleverd met een versie van GNU/Linux geinstalleerd. De klant hoeft dan helemaal geen zorgen te hebben over de installatie, het werkt gewoon.
  
In augustus 1991 bestond het door [[Linus Torvalds]] ontwikkelde Linux uit niet meer dan een paar [[GNU]] tools en de Linux [[kernel]]. Door het opkomende gebruik van het [[Internet]], de bijbehorende mogelijkheid informatie wereldwijd te delen en de vrijheid om op de Linux kernel te ontwikkelen wat men wilde, groeide het aantal gebruikers en ontwikkelaars snel.
+
=== Mobiel ===
Studenten, universiteiten en bedrijven bouwden om de [[kernel]] steeds meer eigen tools en stelden deze als geheel, [[distributies|distributie]], beschikbaar.
+
Ook op mobiele apparaten wordt steeds vaker GNU/Linux gebruikt.  
  
 +
=== Embedded ===
 +
Een van de toepassingen van GNU/Linux die ongetwijfeld het meest onopvallend is voor consumenten is de verwerking ervan in allerlei apparaten. Van [[ADSL]] [[routers]], [[firewalls] en mobiele [[telefoon|telefoons]] tot huishoudelijke apparatuur, de vrijheid, prijs, configureerbaarheid en intercompatibiliteit van GNU/Linux is aantrekkelijk voor producenten.
  
== Distributies ==
+
== Onderdelen ==
Enkele bekende distributies zijn:
+
Welke onderdelen heb je nodig voor het gebruiken van GNU/Linux? Hier onstaat een lijst van programma's die essentieel zijn, handig, onmisbaar of leuk.
  
* [[Arch Linux]]
+
=== Basis ===
* [[Damn Small Linux]]
+
De basisonderdelen zullen in vrijwel elke distributie standaard zijn meegeleverd. Immers, zonder deze basis geen werkend besturingssysteem.
* [[Debian]]
+
[[Kernel]], [[file system]], [[boot manager]], etcetera.
* [[Fedora Core]]
+
 
* [[Gentoo]]
+
 
* [[Knoppix]]
+
 
* [[LFS|Linux From Scratch]]
+
{{Sjabloon:LinuxDistributies}}
* [[Mandriva Linux]] (voorheen [[Mandrakelinux]]
 
* [[Slackware]]
 
* [[SuSE]]
 
* [[Ubuntu]]
 
  
 
== Screenshots ==
 
== Screenshots ==
Regel 35: Regel 54:
 
{{Sjabloon:UbuntuScreenshots}}
 
{{Sjabloon:UbuntuScreenshots}}
  
 +
== Tux ==
 +
{{Sjabloon:TuxImages}}
 +
 +
==Links==
 +
*[http://www.gnu.org gnu.org]
 +
*[http://www.linux.org/ linux.org]
 +
*[http://www.linuxhq.com/ linuxhq.com]
 +
*[http://www.nedlinux.nl nedlinux.nl]
 +
*[http://nl.linux.org/ nl.linux.org]
  
[[Category:Digital Corner]]
 
[[Categorie:Software]]
 
 
[[Category:Besturingssystemen]]
 
[[Category:Besturingssystemen]]
 
[[Category:Linux]]
 
[[Category:Linux]]
 
+
[[Categorie:Software]]
== Relevante Links ==
+
[[categorie:DIG]]
[[http://www.linux.org/ linux.org]]
 
 
 
[[http://www.linuxhq.com/ linuxhq.com]]
 

Huidige versie van 11 dec 2005 om 18:10

Linux Logo
GNU Head
Linus Torvalds
Richard Stallman

Introductie[bewerken]

GNU/Linux, vaak aangeduid als 'Linux', is een Open Source besturingssysteem voor de computer. Linux bestaat uit de kernel met daar omheen verschillende applicaties. Feitelijk gezien is GNU het besturingssysteem, waar Linux slechts de kernel is.

In 1983 startte Richard Stallman Project GNU. Het was zijn doel een vrij distribueerbaar Unix-like besturingssysteem te ontwikkelen. Uit dit project ontstond een groot aantal applicaties en tools, allen vrij distribueerbaar. Toen in 1991 Linus Torvalds zijn kernel ontwikkelde, was het niet meer dan logisch om naast deze Linux kernel de GNU tools te gebruiken. GNU/Linux was geboren.

GNU/Linux, verspreid door het opkomende Internet, sloeg al snel aan bij studenten over de hele wereld. Zo ontstond een internationaal team van programmeurs, samenwerkend aan de eerste stappen van GNU/Linux. Later, met de bredere toegang tot Internet, voegden ook individuen en bedrijven zich in de rijen ontwikkelaars. Op dit moment is een groot aantal multinationals zo geinteresseerd in GNU/Linux, dat ze miljoenen investeren in de ontwikkeling ervan. (IBM).

Door de Linux kernel, de GNU tools en andere applicaties te bundelen tot een geheel en dit geheel uit te brengen ontstonden de Distributies. Ook tegenwoordig wordt GNU/Linux (en eventuele extra software) aangeboden als distributie. Zie de lijst: Distributies.

Toepassing[bewerken]

Server[bewerken]

GNU/Linux, als Unix-like besturingssysteem, werd in het verleden gezien als een produkt voor de geek, een naar de desktop gebracht server-os. De installatie was lastig, de filosofie geheel anders dan die van bijvoorbeeld Microsoft. Nog steeds wordt GNU/Linux veelvuldig gebruikt als besturingssysteem voor de server. In het onderzoek van Zoebelein uit 1999 blijkt dat, gezien bij naam, GNU/Linux #1 (28,7%) is op webservers, #1 op FTPservers (43,3%) en #1 op newsservers (26,2%). (link: [[1]]).

Desktop[bewerken]

De laatste jaren is hier grote verandering in gekomen. Grote distributeurs als Red Hat, Novell en Canonical Ltd. timmeren hard aan de weg. De installatie wordt gemakkerlijker, een gebruiker hoeft niet per se alles te weten over computers om GNU/Linux te kunnen installeren. Enkele simpele vragens als 'In welk land bevind je je' en 'Waar moet ik installeren' zijn voldoende voor een compleet en werkend systeem. Los van de technische verbeteringen is acceptatie een

Pre-installed[bewerken]

Tegenwoordig worden computersystemen ook geleverd met een versie van GNU/Linux geinstalleerd. De klant hoeft dan helemaal geen zorgen te hebben over de installatie, het werkt gewoon.

Mobiel[bewerken]

Ook op mobiele apparaten wordt steeds vaker GNU/Linux gebruikt.

Embedded[bewerken]

Een van de toepassingen van GNU/Linux die ongetwijfeld het meest onopvallend is voor consumenten is de verwerking ervan in allerlei apparaten. Van ADSL routers, [[firewalls] en mobiele telefoons tot huishoudelijke apparatuur, de vrijheid, prijs, configureerbaarheid en intercompatibiliteit van GNU/Linux is aantrekkelijk voor producenten.

Onderdelen[bewerken]

Welke onderdelen heb je nodig voor het gebruiken van GNU/Linux? Hier onstaat een lijst van programma's die essentieel zijn, handig, onmisbaar of leuk.

Basis[bewerken]

De basisonderdelen zullen in vrijwel elke distributie standaard zijn meegeleverd. Immers, zonder deze basis geen werkend besturingssysteem. Kernel, file system, boot manager, etcetera.


Distributies[bewerken]

Enkele bekende distributies zijn:

Screenshots[bewerken]

Omdat je natuurlijk eerst wilt kijken wat er allemaal mogelijk is met Linux, volgt hier een aantal screenshots.

Tux[bewerken]

Links[bewerken]