Faillissement

Uit FOK!wiki
Ga naar: navigatie, zoeken

Een faillissement of bankroet is een in de wet geregelde procedure voor een persoon of een onderneming die niet meer in staat is zijn of haar schulden te betalen. Aanleiding voor het faillissement is met andere woorden het (financieel) onvermogen of onvermogend zijn, de insolventie of het insolvent zijn. Een oudere term is bankroet, in het Engels bankrupt, maar in het Nederlands wordt dat woord meestal gebruikt in samenhang met het woord frauduleus; het is dus eerder een begrip uit het strafrecht. Figuurlijk wordt faillissement ook wel [[d�confiture]] genoemd.


Het faillissement wordt op aanvraag van een schuldeiser of op aanvraag van de schuldenaar zelf uitgesproken door de Rechtbank. Bij het uitspreken van het faillissement wordt het beheer over het vermogen van een schuldenaar door een door de Rechtbank aangestelde curator overgenomen. Technisch gezien is het faillissement te beschouwen als een bijzondere vorm van beslag op het gehele huidige en toekomstige vermogen van de failliet. De curator heeft tot taak namens de gezamenlijke schuldeisers alle vermogensbestanddelen te gelde maken, waarna de opbrengst volgens strikte regels (met inachtneming van de wettelijke regels van voorrang) wordt verdeeld onder de schuldeisers. De curator kan de onderneming ook tijdelijk verderzetten. In veel gevallen (in Nederland ca. 95%) van de gevallen komt het niet tot een uitkering aan de gewone schuldeisers. Dit wordt deels veroorzaakt, doordat er veelal sprake is van zekerheidsrechten (hypotheek, pandrecht) die door de bank en andere financiers zijn bedongen, waardoor een groot deel van de vermogensbestanddelen van verhaal zijn uitgezonderd. Ook zijn bepaalde schuldeisers (zoals de Belastingdienst) bevoorrecht en moeten de kosten van de curator eerst uit de boedel worden voldaan.

In vele landen zijn er ook "zachtere" procedures ontwikkeld als alternatief voor het faillissement. Al die regelingen worden intussen samengevat onder de noemer insolventieregelingen.

Afzonderlijke artikelen verwijzen naar de faillissementsprocedures in Nederland en Belgi� en de andere insolventieregelingen.

Externe links[bewerken]

Bekendmakingen inzake faillissementen, surseances van betalingen en schuldsaneringen van natuurlijke personen